Az úszó sziget, ami esőben megtalálva igazán szárazföld.

image

Isla Mujeres – A nők szigete

Az úszó sziget volt az első olyan állomásunk, amit nagyon szerettünk volna, és nagyon komoly erőfeszítéseket kellett tennünk, hogy elérjük. De kitartottunk és nem hiába. Ömlő esőben, kiáradt szennyvízcsatornákban gázolva értük el a helyet, ahol éppen kikötött.. Egy golfautó odafele és egy lestoppolt mikrobusz visszafele nagy segítségünkre volt..New Yokban már kerestük ezt a helyet, de csak itt, Mexikóban, a Yucatan mellett leltünk rá.

Röviden a lényege: A több,mint 100.000 darab műanyag flakonokbból összerakott talpazat, amit anyagokkal, szőnyeggel, lefedve sötétben tart a megálmodója, Richart. Két dolgot tesz, hogy fent tartsa a szigetet a tengeren: egyrészt a víz alatt sötétben tartott üvegeken moszatok és kagylók telepednek meg, ez és a víz teljesen konzerválja őket, másrészt fent humuszrétegeket alakít ki, amibe növényeket, kisebb fákat telepít, s ezzel a sziget stabilitását, egybetartását erősíti. Minden egyes részlete a szigetnek a feltaláló saját kezével készült. Itt van  oldala, ahol pontról pontra leírja, hogy hogyan készítsd el a saját szigeted:

Az erdeti szakmáját tekintve asztalos, Richart elmesélte nekünk, hogy az ötlet egy pályázat nyomán alakult ki benne, amiben az volt a felhívás, hogy egy olyan találmány jöjjön létre, ami olcsón és környezetbarát módon megoldást nyújt a cunami és hurrikán súlytotta területekre. A víz színén úszó terület pont ezektől az elemektől független.

image

Richart a rossz idő miatt a házban volt, így kitartó kiáltozásunkra jött csak ki, és szinte könyörögnünk kellett neki, hogy a rossz idő ellenére had nézzük meg a szigetet, hiszen hosszú utat tettünk meg idáig az esőben.

Ezen a kompon húzott át minket a skót úriember:

image

Majd megmutogatott mindent él elmesélte a sziget és a helyáválsztás kicsit spirituális hátterét is. A homokba rajzolt nekünk egy halat. Egy halat, ami pont olyan, mint az Isla Mujeres alakja.

image

Itt a szigeten, a hely, ahol megalkotta ez a férfi a szigetet, az hasonlatos ahhoz, mint amikor a hal gyomrából újjászületik valami.  Átalakult, valami felemelkedett, mint Jónás története.. Valami megváltozott a halban, igy változik és nyer új életet a műanyag is a szigetben…

Mielőtt megtalálta ezt a szigetet, két úszó szigetét tette tönkre a hurrikán, ráadásul a helyi lakosok sem nagyon szívlelték a szigetét.

Napelemmel működő sütő, egyedi darab…:

image

A ház romantikus belső tere, ahol külön szobát alakított ki az esetleg ide érkező önkénteseknek:

image

A házban egy óriási fürdőkád is található, ami esővízzel tölt fel:

image

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s