Kultúra Kondér – kiwi lekvár, maori marmaláddal

Kiwi 3 jelentés: gyümi, madár, újzélandra jött európai (újzélandi állampolgár) Mi a közös ezekben?

image

A sziget, a hideg kedvelése, és ha meghámozod belül zöld. Na jó ez utóbbi csak a gyümölcs. De nézzük inkább az ember kiwit: Olyan hummanoid alakú, enyhén szőrös sapens féle, amely a hidegre nem, vagy csak kevéssé reagál, táplálkozása fishandchips alapú, talpbőre különösen kemény és mindent a másik irányba csinál, pedig le akar szakadni a királynő csecséről…Részletezzük: itt Új-Zélandon, nem ismerik a szigetelést a házakon, egy hevenyészet káklyha van a jobb helyeken, a lakás központjába, ahova összegyűlik esténként a család, hogy egy rövid órácskára ne lúdbőrözzenek. Edvárnak akartunk venni egy kabátot de sehol nem találtunk. Aztán megleltük a választ egy férfi archetipusban: gumicsizma, röviddgatya, zipzáras pulcsi, sísapka. Ez az átlag farmer felszerelés. Szóval itt a férfinak a kabát… kicsit talán melegnek is nézik, akinek van…. Mert amúgy minden farmer valamilyen rögbicsapat tagja, és hétvégente háborúsat játszik, a focipályán mint az antik görögök. Itt az étel nekünk egy fájdalmas szenvedés volt. Burger, hal, sült krumpli, steak, és ennyi. Mindenhol. Jólszituált középkorúak, és idősek is sorban állnak az újságpapírba csomagolt halért, krumplival, és ez a szombat esti ünnepi vacsora. Ez van az éttermekben is, csak tányéron, és drágáért. Eszméletlen.
Viszont ami jó, hogy mindent újrahasznosítanak. De tényleg. Nagyon ügyelnek, és tudatosan követik az újrahasznosítási zöld utakat. És iszonyatosan karban tartják a parkokat, az állat és növényvilág lenyűgöző és pulzálóan eleven.
Maga az ország gyönyörű, ha lelépsz a betonról, akkor bármikor belebotolhatsz egy hobbitba vagy tündérbe, szinte a gyűrűk urában vagy.. vagy egy tehénszarban, mert mindenhol máshol farm van. Farm és nemzeti park. A városok egyáltalán nem érdekesek. Ugyanúgy néznek ki szinte teljesen, csak a táj teszi széppé őket.

image

Kivéve Dunedin.
Fölfedeztünk egy fura természeti jelenséget: éjszakánként lapos kúszásban előjön a földekről az óriás veteményes szörny, akinek nyomán karalábészag terem. Szóval azon felül, hogy itt tényleg harapni lehet a levegőt és nagyon tiszta minden, néha karralábéfelhőkbe botlunk.
Maorik, az “úgynevezett” őslakók..Valamikor a 600 as években értek ide és azzal kezdték a működésüket, hogy kiirtották az akkori világ legnagyobb testű madarát a Moát. Azért kezdjük ezzel, mert ez a fajta kissé már-már agresszió jellemzi az egész kultúrát számunkra. Mindenhol csak háborúval és harccal kapcsolatos emlékek énekek, táncok, történetek vannak róluk. Ez a habitus tette őket egyenrangúvá az európaiakkal mára, sőt, kezdenek fölénybe kerülni.

 

image

A maori hivatalos nyelv az angol mellett, minden ki van írva maoriul, nagyon sok város maori nevet visel, van pártjuk, ami bekerült a parlamentbe,tetovált arcú miniszterelnökjelölttel, saját tévécsatornéjuk, ami szomszédok friderikusszal.

image

Szóval nem cicóznak, “övüké” ez a föld és ezt hirdetik mindenhol, hogy te bizony az ő földjüket koptatod.
Összességében egy csodásan szép ország, magas fizetésekkel, nyugodt élettel (island time) 4 millióan laknak összesen itt, és visszafogott politikai plakátokkal, a választások előtt,amit nagyon kedveltünk. Íme:

image

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s