A felfedezők lábnyomán

Sydney egyik külvárosában töltöttünk pár napot és szállásadónkkal, Michaellel ellátogattunk a közeli Kamay Botany Bay Nemzeti Parkba.

image Ennek a fának a kérgéből készül az őslakos festmények “vászna”

imageimageItt találkoztunk először közelebről az ausztrál növényzettel és a természet alkotta csodás képződményekkel. Többek között  azzal a cserjével is, ami az ausztrál sportolók ruháinak alapszíneként szolgál. Zöld és arany. De ez a nemzeti park elsősorban James Cook miatt híres. Michael egy élő történelem óra keretében vezetett végig bennünket a parkon. Ez az a hely ahol a fehér ember először lépett Ausztrália partjaira. Ennek tiszteletére egy nagy, fehér oszlopot is állítottak és itt látható az a kő, ahol Cook kapitány lába először érintette Ausztáliát. 🙂

image

image

Ez a két emlékmű található itt, nagyjából 500 méterre egymástól, mindegyik ugyan azt az eseményt örökíti meg. Mégis két különböző dátum található rajtuk. Vajon miért? – Ezt kérdezte Michael tőlünk.

Már ezen a helyen éreztük,hogy sokkal jobban fogjuk szeretni Ausztráliát, mint vártuk. Hihetetlenül sokszínű a növényzete, állatvilága és természeti csodái.
Ebben a parkban fedeztük fel, hogy az itt élt őslakosok ugyanúgy a modern civilizáció áldozatai, mint amerika őslakosai és az itt élt “aboriginal” népekben sem volt meg a kellő agresszió, hogy megvédjék magukat, kultúrájukat. Azt a kultúrát, amiben az ember és a természet közti harmónia volt maga az élet és ahol még mindkét szereplő ugyanolyan fontossággal bírt. Az ember és a természet egy közös életet élt.

image

 

Az őslakosok zászlója. A sivatag, az ég és a nap:

 

image

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s