A kontinens fővárosában

image

Canberrába érve első utunk a nemzeti galériába vezetett,hogy egy kicsit jobban megismerjük az őslakosok kultúráját. Ez is egy szuper, interaktív múzeum volt, ahol tényleg nagyon sokat megtudtunk az “aboriginalok” életéről nem csak a múlból, hanem a kortárs falusi művészekről is.

image

Egy videóriportot is megnéztünk arról, hogyan dolgznak a művészek. Ezek az alkotások főleg növényi és állati szimbólumokkal telítettek. Gyakran jelenítenek meg természeti karasztrófákat például árvizeket, az élet apró,de fontos jelenteit a hétköznapoktól a sorsfordító eseményekig.

image
A kortárs művészek között is vannak, akik a hagyományos szín és formavilágot használják, de vannak köztük teljesen formabontó alkotások is. Az alkások fő témái az őslakosok elnomyásával és a természet pusztításával kapcsolatosak.image
Sajnos nem készíthettünk képeket,de kikerestünk egy pár alkotást az interneten.

Canberrában egy nagyszerű családnál voltunk, ahol megismertük, hogy milyen jól működik a “kid fostering” intézménye, ami nagyjából egy gyerek kölcsönző. Azt jelenti, hogy itt a gyerekeket nem árvaházban nevelik, hanem átmeneti családoknál helyezik el. Vannak akik 2-3 napig, 1-2 hétig,de hónapokig vagy évekik maradnak egy-egy családnál. Rengeteget beszélgettünk erről,de nem tudtuk eldönteni magunkban, hogy vajon ez az állandóan változó, de legalább családi légkör jobb-e a gyerekeknek. Mindenesetre a gyerekek, akikkel mi találkoztunk nagyon kedvesek és aranyosak voltak és úgy tűnt, hogy otthonosan és magabiztosan érzik magukat ott ahol vannak. A ház ahol Judit partnere lakott egy nagyon különleges, gyerek központú ház, ahol valóban minden a gyerekekről szól és nagyjából olyan, mint egy szuper kreatív óvoda. Egy-két kép:

image

 

 

Az alábbi képet ajálnjuk a Messzelátó figyelmébe:

image

A kertben álló fára épített házikó pedig egy idős pár munkája, akik két hetett tölöttek ennél a családnál HelpX-en keresztül. Itt tudtuk meg, hogy milyen sok különböző, rövidtávú projektre lehet találni ezen a Couch surfinghez hasonló honlapon. Dél-kelet ázsiában mindenképp kipróbáljuk mi is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s