Santi ültetvény valahol a bali őserdőben

imageSofőrünk segítségével ellátogattunk egy ültetvényre, ami biztosan az egyik legcsodálatosabb élményünk marad az utazásunk alatt. Ahogy megérkeztünk egy kis gödrös parkoló volt kialakítva az út mellett és egy bodegában néhény helyi ember ücsörgött két thermosz társaságában. Nah gondoltam (Edi) itt se iszunk valami jót. De aztán egy fiatal srác bevezetett minket a lombok közé és nagy lelkesedéssel és büszeséggel végigmutogatt! hogy miket is termesztenek itt. Pl ezeket a kakaó babokat és még fel is mászott szedni nekünk egyet a srác.

image

Ezen kívül még egy csomó fűszert: fahéjat, borsot, koriendert, chilit, tefüvet, dohányt és természetesen kávét. De nem áll meg itt a sor, ezt is fölé licitálva itt található a világ legfinomabb kávéja a “kopi luwak”. Na ki tudja miért olyan különleges?

image

 

(Ő csak azért van elkerítve, mert az ültetvényen a még kicsi és valamiért árván maradt luwakokat gondozzák is, meg persze meg tudják mutatni az odalátogatóknak)

Ez a kis szőrmók a képen, a luwak az organikus kombájn, ami azt jelenti, hogy a legfinomabb, legnagyobb kávészemeket kiválogatja és megeszi, majd a szorgos indonézek az erdőben utána eredve összegyűjtik a luwak ürülékét, benne a kávéval, azt alaposan megmossák, megszárítják és ez a néni megpörköli. Finom porként teszik a forró vízbe és olyan ízorgiát okoz, amit nem lehet szóval leírni. A kávé mellett még ezt a sok fajta teát kóstolhattuk meg és valóban nem ittunk még finomabbat. Mindent itt helyben termesztenek, dolgoznak fel hagyományos technikával

image

(pl: kézi mozsár, fa döngölővel, fa tüzelésű pörkölő sarok, vaslábassal, napon szárított kávészemek) és kis mennyiségben. Ami pedig a hely non plusz ultrája, hogy az indonéz eladó magyarul is tudott néhány szót. (nem csak a klasszikus köszönöm, szia, beszélni magyarul kicsit). Maga a kóstolás és a körbevezetés ingyenes volt,de természetesen ezek után erről a helyről senki nem megy el úgy hogy valamit ne venne.

image

Ezt a sok finomságot kóstoltuk meg:image

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s