Vallás az utcán

Ma 7 órakor Ubud városában csilingelésre ébredünk. Hogy miért? Egy családnál szálltunk meg estére, ahol reggel együtt imádkoztak az udvaron.

image

Na, de ne szaladjunk ennyire előre. Az elmúlt napokban nagyon sokfelé jártunk, főleg hindu templomokban. Nagyon érdekesek ezek a templomok. Az utcán járva, kelve mindenhol belebotlik az ember.

image

Később Yassartól (mindjárt kiderül ki ő) megtudtuk, hogy minden falunak, régiónak és szigetnek van egy saját temploma, a kisebb templomok, amiket az utcákon látunk egy vagy több család közös imahelyei és ezen kívül még minden családnak van otthon egy kis temploma, a reggeli és az esti ima helye. Minden imádsághoz egy-egy virágszirmot ajánlanak fel az adot istennek, csilingelnek egy haranggal és szinte egész nap ég a füstölő. Az utcákon mindenhol ilyen apró levélkosárkákat látunk, cigarettával, pénzzel, gyümölccsel, virágokkal, cukorkával és füstölővel tölve. Ezeket minden nap az isteneknek ajánlják.

image image

Így készülnek a kis kosarak. Szállasadó családunk legidősebb tagja meg is mutatta nekünk:image
Persze aztán néha a motor kereke vagy turisták cipőtapla alá kerülnek,de a majmok vagy kutyák is kilopkodják belőle az édességeket. Az első városi templom amit meglátogattunk a Pura (=templom) Petitieng, ahova szintén motorral mentünk.

image

image

Minden teplomba, csak úgy lehet belépni, hogyha kendőt kötünk a derekunkra ( sarong) ez szimbolizálja, hogy kilépünk a hétköznapokból és egy ünnepi ruhát öltünk magunnkra az istenek tiszteletére.

A templomok elrendezéséről még annyit, hogy nem egy nagy és zárt épületet kell elképzelni, hanem egy nagy nyitott teret sok kicsi oltárral a különböző istenek számára. A ceremóniák alkalmával, mindenki mindegyik oltár előtt imádkozik egy meghatározott sorrendben. Ennél a templomnál volt egy szent tengerpart is, ahol nem lehetett fürdeni és napozni.

Másnap ellátogattunk egy másik sziklára épített templomba,Uluwatuba,ahol a templom falainál egy igazi drámába illő jelenetnek voltunk tanúi. Aholis egy pofátlan majom elragadta az ártatlan kínai turista drága pénzen és verítéken várásolt csilli-villi ridiküljét. De nem állt meg itt a szemtelen tolvaj, hanem precízen, kimérten cafatokra tépkedte. Ezt látván a szintén ázsiai férfiaban felébredt a szunnyadó harcos és bátor léptekkel a flip-flopjában csúszkálva a falra ugrott. Közben a kedves högy és a bátor kínai egymással licitálva sipítozott. Így a majom egyre távolodott. Láttuk még, hogy egy kislánynak a papucsát is elrabolták, de a helyi csúzli-tüzérséggel felszerelt templomőrök komoly űző hadjárat után visszaszerezték.

image

Nagyon ügyesek a vízes flakonok kinyitásában is.

image

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s