Menü a’la world trip/ Ételek a világ körül-Malajzia 2.

Kuala Lumpurban egy kis kínai templom hátsó kertjében, közvetlenül a Petronas tornyok lábánál egy vegetáriánus ebédlőre bukkantunk. Tele volt öltönyös, beléptetőkártyás dolgozókkal. Legelább negyven féle étel közül lehetett válsztani, de sajnos egyiknek a nevét sem tudjuk, mivel csak haladtunk a sorral és tettük a tányérunkra, ami megtetszett. Viszont itt ettünk először vegetáriánus csirkecombot…na ez volt az egyetlen,amit nem tudunk leggyűrni:

image

Utolsó esténken ellátogattunk az éjszakai piacra és vettünk egy pár gyümölcsöt, majd Milót kértünk elvitelre…kitaláljátok milyen a “take away” pohár?

image image

Kuala Lumpur után Melaka városa felé vettük az irányt. A három “étel főváros” közül ez a második, amit meglátogattunk és Sandra (szállásadónk) segítségével minden fellelhető vegetáriánus finomságot megkóstoltunk. Első este a hivatalos vacsora előtt “csak bekaptunk valamit” a Sandra háza melletti kifőzdék egyikében. Itt sütöttek az utcán szezámmagos és fahéjas fánkot….vagy legalábbis arra hasonlító süteményt. Természetesen a tipikus üveget utánzó műanyag pohárban érkező, friss dzsúsz sem hiányzott az asztalunkról.

image

A hivatalos vacsorára 8 óra után indultunk el – mert itt ilyen későn szokás enni- egy indiai vegetáriánus családi vacsorára, amit Sandra ismerősei rendeztek a Deepavali vagyis a hindu fény ünnep tiszteletére. Ilyenkor a család háza előtti utcán felállítanak egy jó nagy sátrat és esküvői lakomát meghazudtoló vendégséget rendeznek.

imageMásnap reggel mivel Edvárd nem érezte jól magát,  Dóri chilei barátunkkal fedezte fel a várost és a “szerzetes teát” (monk fruit tea).

image

Másnap ebédre egy nagyon különleges helyre mentünk Sandra barátnőjének Nyonya éttermébe. Hogy miért olyan különleges a Nyonya konyha?Minden itt kapható étel maga az ízekben megjelenített kulturális keveredés. A 14. századtól idetelepülő gazdag kínai férfiak asszony nélkül érkeztek a félszigetre és maláj nőkkel házasodtak, ami nemcsak a két nép, de a két konyha nagyon egyedi keverékéhez is vezetett: létrejött a nyonya cuisine – maláj nyersanyagok kínai alapokra helyezve. A baba-nyonya kultúra ezekből a házasságokból alakult ki. A nyonya szó jelentése:nő, a baba-férfi. Az ételek alap íze egy kicsit edeskés, chilivel kevert. Amit mi ettünk: torong tempa,rendang,capcay nyonya,puco ke paku és cendol(fagyihoz hasonló desszert.)

imageItt ittuk a világ leges, leges, leges legfinomabb citromos teáját!

Vacsorázni pedig különböző kínai “éttermekbe” mentünk:

image

image

Egyik legfurcsább étel élmenyünk  az út során egy kínai vegetáriánus éttermben ért bennünket. Sajnos ebben a kultúrában a vegetáriánus nem jelent egészségesebb, az étkezésre odafigyelő, több zöldséget fogyasztó étkezési szokást. A kifőzdében hat féle ételt lehet enni és ha nincs kiírva, hogy vegetáriánus étterem el sem hisszük, hogy nincs az ételekbe hús ugyanis az étlapon rendesen halgombócos tészta, csirkeleves és sorolhatnánk tovább…áll. Na mindegyikünk másikat kóstolt meg….íme a képek:

image image

Szóval itt a vegtáriánus húspótlóval étkezőt jelent. Ebben a kifőzdében volt a legalacsonyabb az ételek zöldség tartalma, ami önmagában is paradox egy vega helyen. Egyszerűen annyira elképzelhetetlen az étkezés hús nélkül, hogy színtiszta gluténból és tofuból készült műhússal kell pótolniuk a húst. Az első igazán rossz étel volt, amit ettünk és előre félünk kínától.

Az édességekkel sajnos itt sem barátkoztunk meg. A sült fagylalt kivételével szinte egyiket sem tudtuk jóízűen megenni.

imageNa de, hogy ne a “nem szerettük” ételek kerüljenek a poszt végére. Készítettünk almapuffancsot a Toastmasters találkozóra:

image

És vásároltunk rizst kis kiszerelésben (abszolút ázsiai háztartási kiszerelés):

image

Az elmaradhatatlan, facebookról már ismert föld fagyi:

image image

One response to “Menü a’la world trip/ Ételek a világ körül-Malajzia 2.

  1. Visszajelzés: Ételek a világ körül-Peru | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s