Kultúra kondér: fekete-fehér…fehér csoki

Ebben a bejegyzésben egy kicsit az itteni eddig Délkelet-Ázsiában tapasztalat, de valószínűleg egész Ázsiára jellemző mentalitást szeretnénk rögzíteni. Ez a mentalitás pedig nem más mint a nyugat majmolása. Ami fehér, vagy a fehérektől jön, az jó, az a követendő, s számunkra ezen majmolás csúcspontja a fehérítőkrém…
image

image
Szóval ez egy olyan kozmetikum, mellyel azt igyekeznek elérni, hogy a bőrük fehérebb legyen. Döbbenet… Merthogy szerintük az a vonzóbb, tán az egzotikusabb… Össze kéne zárni ezeket a fajta lányokat néhány európai szolicicával. Érdekes lenne, hogy milyen fejjel jönnének ki… Valószínű zavarodott lila… Na de ez a kozmetikai kuriózum csak egy csillanás a jéghegyen, amit a hajójuk útjába építenek.
Nyugati ruhákat, márkákat választanak ki, igyekszenek nyugati ételeket enni,(hamburger pizza, steak és ennyi) bár hálisten még nem annyira dívik itt, hogy teljesen kiszorítsa a helyi étleket. Na de ami igazán elszomorít minket és a mi nézetrendszerünkben sokkal súlyosabb: Ázsiában most élik az ipari forradalmat, és a kapitalizmus robbanását, azzal a különbséggel, hogy itt a vásárlóerő milliárdos nagyságrend, és a globalizáció révén nem fokozatosan, hanem szökőárszerűen tört ide be a modern piac. Miért írtam az ipari forradalmat? Mert pusztán anyagi elvek alapján gondolkodnak, mint akkor az ipari forradalom alatt tették. Egyetlen elv, mítosz létezik: mindenből több, jobb, nagyobb, újabb kell…Rémítő ez számunkra.. Végre Európa kezd kilábalni ebből az anyagelvűségből, és most sok milliárd ember esik ugynabba a csapdába. És hogy a környezettel hogyan bánnak, az már már észveszejtő… mindenhol égetik a szemetet, a folyóknak még a partjára sem szeretünk menni, nemhogy bele, annyi szemét úszik rajtuk. A városokban ezer éves krehácsokkal járnak, és lehetetlen látni az ég kékjét…olyan hatalmas a szmog. Az állatok pedig: részei az étkezésnek.. Őszintén tán ha két gyengéd pillanatot láttunk a 3 hónap során, amikor állatok felé fordultak.

image

Nagyon szomorú ez a tendencia.. nemtudom hova fog vezetni..Az egész disszonáns tendenciát erősíti még az, hogy sokkal magasabb szinten vannak iparilag, mint mondjuk Magyarország, de a tásradalmi beékelődés vagy 200 évvel van elmaradva. TV és motor meg okostelefont mindenkinek van, de higiénia, és rendes ruházat az nem, arról nem is beszélve, hogy valamilyen élettervezés, vagy célválasztás lenne e.. szóval nagyon aránytalan itt az életmód, ahhoz képest, amit a kultúrális és világnézeti alappillérek létrehoznának, és amit a robbanásszerűen betört kapitalizmus eredményezett.. Mindenki a szappanoperákat nézi, és olyan áloméletet akar, de igazából csak a délibábot látják, a hőséget viszont nem viselik el.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s