Hong Kong – Ázsia átölel

image                                            Bucsú Thaiföldtől

Hongkongba érkezve nagy öröm ért minket, mert egy volt Couchsurferünk várt a repülőtéren. Nem volt még ilyen utunk során, hogy a reptéren vártak volna..Kicsit olyan volt mintha valahova hazamentünk volna. Persze aztán később rájöttünk, hogy ez nagyon nem haza nekünk…:) Na de vissza az útra. Felszálltunk egy double decker-re (ez ilyen emeletes busz, itt csak ilyenek járnak – angol gyarmati örökség) és csodáltuk az éjszakai város fényeit. Azt vettük észre, hogy egészen jó itt a közlekedés, és átlátható. Van egy nyolckaru kártyánk, amit csak be kell csippantani a buszon, metrón és hömpölyöghetünk a tömeggel. (octopus a kártya neve. ami ugye polip – rejtély, hogy miért..)

image
Na igen, miért is ölel át ázsia… most megtapasztaltuk, hogy mi az a tömeg. A zebránál várva, a metró beléptetőnél, a határátkelésen… hömpölyögnek az emberek. És hát a metrón jártunk a csúcsidőben.. hát majdnem mexikói érzés volt….

image

 

image

image

Másik kedvencünk a közlekedésben a double decker villamos…Igazi cukorfalat és ide illik is a hatalmas tornyok közé, nem is tűnik ormótlannak.
Megérkeztünk szállásadóinkhoz egy elég frekventált helyre. Egy nagyon kedves, fiatal hongkongi pár fogadott be minket, aprócska lakásába. Nagyon tüneményesek, nyitottak és segítőkészek voltak. Sok jó tanácsot kaptunk tőlük.
Első napunkon a pénzváltás és a kínába tartó vonatjegy megszerzése volt a fő feladat. Ezt meg is tettük, és kezdtük realizálni, hogy az itteni távolságok bizony falják az ember idejét, hiába a gyors és kiépített közlekedés ( csúcsidőben fél percenként volt metró, amúgy 2-3 percenként)
Átkeltünk ferryvel Hong Kong szigetéről Khoowlon nevű helyre. A komp közlekedés is része a tömegközlekedésnek, meglepően olcsó és gyakori. (azt vettük észre, hogy itt Ázsiában nem félnek használni a folyókat, tengereket, öblöket a városi közlekedésen belül, jól működő szerves része a tömegközlekedésnek. Valamit kezdhetnénk a Dunával is…)

image
Hatalmas ez a város és bizony (bocs Zalán) gomba módra növekszik. Egymás hegyén hátán épülnek a tornyok, felhőkarcolók, bevásárlókomplexumok.. Hongkong az egyik legfontosabb kereskedelmi központ. Minden a vásárlásról, szolgáltatásról szól. De olyan szinten, ami észveszejtő. 2% ot termel meg magának az élelmiszerekből Hongkong. A rendelkezésére álló mezőgazdasági területek alapján 25% ot tudnának megtermelni. De senki nem akar földet mívelni..Ezért is tüntetnek a diákok, hogy önellátóbb legyen a város.. Erről még később.

imageSzóval a vásárlás. Komoly törvények és jogszabályok korlátozzák a kínaiakat abban, hogy itt vásároljanak. Ennek ellenére népvándorlásszerű tömegek jönnek venni, mert képzeljétek el ! NEM BÍZNAK A KÍNAI TERMÉKEKBEN. Még a márkaboltokban sem. Azt gondolják minden fake, utánzat, hamisítvány Kínában, ezért Hongkongba jönnek vásárolni. Sétáltunk egy vásárló utcán és a Prada üzletében sorban álltak…kb 10-en.. döbbenet (aki nem ismerné ez egy szuperluxus bolt, ahova földi halandót be sem engednek, és elvétve szokott benne kóvályogni egy-egy milliomos feleség.) a másik megdöbbentő élményünk az volt, amikor éppen elsétáltunk a hivatalos Apple bolt előtt, egy hatalmas 2 szintes, csupaüveg komplexum, és a bolt előtt, konkrétan a bejárati ajtótól egy méterre, szatyorból, meg gurulósbőröndből halászták elő a legújabb iPohone 6 os telefonokat és kínálták eladásra. Először azt hittük, hogy hamisítvány.. és totál leesett az állunk, hogy ezt megtehetik a bolt előtt. Aztán szállásadónk felvilágosított, hogy nem, ezek teljesen eredetiek, csak olyan nagy a vásárlóerő, hogy kialakult egy mikropiac, mert annyit kell várni egy-egy telefonrra, hogy pár hongkongi azt csinálja, hogy megveszi a telefont mondjuk 1500 $ ért és a bolt előtt elaadják 2000 $ ért… Mert akkora a kereslet és a Kínaiak csak meghatározott számú telefont vehetnek. Ez a fogyasztás Mekkája… Nagyon kiváncsiak vagyunk már mi lesz Pekingben.
Másik érdekes élményünk a vasárnapi park volt. Totál ellepték a muszlim lányok. Ez azért van, mert kb 10 ezer Indonéz, Fülüp-szigeteki, ill egyéb bevándorolt babysitter és szolgálólány van itt Hongkongban, és csak vasárnnap van kimenőjük, amikor a földijeikkel a parkban élnek társas életet.
image
Este ellátogattunk néhány helyi piacra szállásaadónkkal.
imageMajd megnéztük a diáktüntetést. Azért tüntetnek már hetek óta ezek a fiatalok, mert úgy érzik, a kormány nem teremt nekik elég lehetőséget a munkára, kielégítő életszinvonalra..Hát nem jártak még Magyarországon…azért panaszkodnak.. Na de valahol ez a demokrácia..Kifejezni a tömeg akaratát. Vagy nem? Nem.. Valahol persze azt éreztük, hogy minden nagyon szép és nagyon igaz, amit akarnak és mondanak. De mi mégis azt érezzük, hogy ezekért a vágyakért és célokért inkább dolgozni kéne, tenni érte, kialakítani, mint azt várni,hogy majd a kormány megteremti. Persze ez egy kettős mérce, mert nyilván a kormány azért van,hogy lehetőségeket teremtsen, illetve azok kialakításásban segítsen. Másrészről a társadalom egyénekből áll és ha az egyének nem tesznek semmit, akkor a társadalom sem fog fejlődni, nem alakulnnak ki a lehetőségek. imageÉs sajnos kicsit azt éreztük, hogy ezek a fiatalok csak ideákat puffogttatnak, meg követeléseik vannak, de elképzelésük már nem sok van a megvalósításról.
Sajnos az árak eléggé magasan vannak itt, és eddig úgy tűnik Kínában is szóval gatya szorosabbra..:)

image

Reklámok

2 responses to “Hong Kong – Ázsia átölel

 1. ​Vártuk nagyon a híreket, végre ujbol jól vagytok.Hála a….Itthon jó magyar szokás szerint készülődünk az ünnepekre,- ki-ki a maga módja szerint.Holnap öleljük át egymást a nagy végtelenben. szeretettel:Nagymama​

  2014. december 23. 16:24 “Edvárd és Dóri utazása / journey of our life”

 2. Kedves Edvárd és Dóri!

  Új-Zélandra készülök februárban, így akadtam a blogotokra és látom, hogy januárban Indiába jöttök. Párommal Tiruvannamalaiban élünk jelenleg, Indiában már több, mint egy éve. Egy háznak az alsó szintjét béreljük, ahol örömmel látunk titeket vendégül és itt tudtok aludni, ha Arunachala szent hegye felé vezet sorsotok. Az elmúlt egy évben rengeteg helyen jártunk Indiában, melyről szívesen mesélünk és nekem is lenne néhány kérdésem Új-Zélanddal kapcsolatban. 😉

  Üdv:
  István és Reni
  Facebook: Istvan Devai Varga

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s