Chengdu 2.-Panda Kaland

Harmadik Napunkon ellátogattunk a közelben lévő Panda központba.

image

Simon kocsival elvitt minket, szóval megint könnyű dolgunk volt. A panda Kína egyik legfontosabb szimbolumává vált az évek során, e faj megmentése mára össznemzeti célllá vált. Ez a faj kb 8 millió éve alakult ki. S mivel szinte csak bambuszleveleken él, ráadásul a bambusznak csak egy speciális fajtáját eszi meg, ezért hiperérzékennyé vált a környezeti változásokra. Ahogy az erdőket felemésztette az iparosodás acéltól csikorgó bendője, úgy tűntek el a pandák is. Szerencsére még észbe kaptak a teljes kipusztulsáuk előtt.
Ezek az állatok a gyér energiájú táplálék miatt napi 10-12 órát evéssel töltenek. És mivel a kajájuk nem egy redbul ezért nem olyan nagyon virgoncak. Sőt bármilyen pózban fetrengve képesek tömni a fejüket. Talán ez az ami olyan aranyossá és mindenki átal kedvelté teszi őket.
imageimage Mára a megmentésük eljutott odáig, hogy mesterséges stimulálás révén sikeresebb szaporodásra bírják őket és a nagyon fejletlen utódokat inkubátorban felnevelik. A probléma az, hogy minden mesterséges. Valamilyen “panda-keksszel” is tömik őket, ami a kínai ételek minőségét figyelembe véve, nem csodálkoznék, ha arra bírná szegény pandákat, hogy szárnyakat növesszenek.

image

Szóval a természetes túlélésük nem igazán megoldott. De legyünk optimisták. Amíg ennyire népszerű, és ennyi cuki dolgot tudnak gyártani pandásban, illetve a kormánynak nagyon jó diplomáciai fogása az ajándékba küldött panda egy-egy országba – rokonszenvük tanúságaként, addig biztosan áldoznak majd a megmentésükre is.
Este pedig megtanultunk majongozni a családdal! Zseniális!
image

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s