Pingyao – az elveszett város

Úgy döntöttünk, hogy Peking előtt még teszünk egy rövid, két naapos megállót a Pingyao nevű városkában, ami arról híres, hogy ez az a város, ahogy egy külfööldi elképzelli, hogy milyen is egy kínai város. És valóban a házak, az utcák, a kapuk csodálatosan megőrzött történelmet tárnak elénk.
imageElmentünk megvenni a vonatjegyet, Dóri egész jó taktikát fejlesztett ki a nyelvi szakadék áthidalására: leírja a vonat számot, pontos dátummot, időt, állomásokat egy papírra és azt nyújtjuk oda a pénztárnál. Természetesen előzetesen leellenőrzi, hogy melyik vonatra van hely. Nem semmi állomások vannak itt:
image
Az egész városka fallal van körülvéve, és vizesárok fut a fal mellett. Az emberek úgy tűnik még mindig úgy viselkednek, mint 100 évvel ezelőtt. Monndjuk ez a legtöbb emberre igaz, lásd, köpködés, vonatút, stb. De itt úgy is élnek. Szénnel fűttenek és biciklivel járnak.
imageItt töltöttük a karácsony esténket is. 24-én ellátogattunk a helyi keresztény templomba, ahol “megkapó” performanszokat láthattunk. A jézsus-popra tolt sztaniolpapíros-pomponlány előadás, középkorú kövérkés kína nőkkel, szűk pólóba bújtatva: megfizethetetlen élmény és leírhatatlan látvány. De nagyon értékeltük az igyekezetet és a jókedvet amivel a műsorokat előadták, szervezték. S volt olyan hogy harmadik zene újrakezdésre sikerült is elkezdeni a táncot, egy két ritmussal lemaradva/leelőzve a dallamot.
image

Utána invitáltak minket a közös evésre. Ezt nagy nehezen sikerült kihagyni. Szerencsére volt egy lány aki beszélt angolul és lefordította a többieknek, hogy már ebéddeltünk és tele vagyunk. Persze ez nem volt igaz. De a képet látva tán megérzitek a genus locit, s megértitek, miért utasítottuk vissza..:)
Kellemetlen, hogy legtöbbször nem tudunk élni az ilyen szíves invitálásokkal. de a két napig tartó ételmérgezés óta meglehetősen óvatosak vagyunk.
Megnéztük még a másik keresztény templomit is. Hát itt aztán kemény volt a karácsonyi díszlet. A kedvencünk a karácsonyfára aggatott Miki-egeres tollak, amik messziről mint apró, színes jégcsapok lógnak. Aztán közelebb érve megérrted: valahonnan megmaradt. Na de beszéljenek a képek eme kavalkádról:
image imageEstére beszereztünk némi süteményt egy nénitől aki nagyon ízletes édességeket készít, és a térképből hajtogatott karácsonyfával illetve a kínai aplikációval elérhető karácsonyi zenékkel egészen szentestei hangulatunk keletkezett. Főleg, hogykint mínusz fokok voltak, s bent a meleg padlón ültünk, az első igazán jól fűtött kínai szállásunkon Pingyaóban. Áldott Ünnepeket mindenkinek.

image

Reklámok

3 responses to “Pingyao – az elveszett város

  1. Köszönjük a jókívánságokat, igazán ránk fér.Jó egészséget nektek, gyomorra vigyázni, hogy a hátralévő három hónapot is katonássan viseljétek.Nagyon hiányoztok,v árunk haza bennetek szeretettel:Nagyi

  2. Visszajelzés: Karácsonyfák, betlehemek útunk során | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

  3. Visszajelzés: Karácsonyi készülődés Kínától Bolíviáig | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s