Az elöljáróság házában

Mint említettük korábban, úgy hozta a jó sors, hogy egy nagyon kedves nepáli családnál kötöttünk ki. A családapa Narayan egy nagyon-nagyon kedves, művelt, éleslátású ember. Fiatal korától kezdve központi szerepet töltött be az életében a család, a tisztelet, és az őszinteség. Érdemes lejegyeznünk itt néhány gondolatát, mert valóban olyan ember szájából hangzottak el ezek, aki a szaván áll, nem csak dobálja azt. Kb 25 éves kora körül egyszer elbizonytalanodott, hogy lehet, mégis inkább külföldön kéne szerencsét próbálnia, sokkal több pénzt érhetne el, jobb sorsa lehetne az ő tudásával, iskoláival. Aztán azóta már realizállta, hogy sehol nem lehetne boldogabb, mint itt a saját országában, ahol valóban az emberek segítségére lehet, ahol számítanak rá, és ahol a szavának súlya van. Itt a környéken, ahol a háza van esténként és reggelente sétákat tesz, beszélget a szomszédokkal, a szomszédok kikérik a tanácsát, mert tudják, hogy bölcs üzletember, szerető apa, és megbízható barát. Narayan azt mondogatja, hogy az ember csak ott lehet boldog ahol számítanak rá, s lehet, hogy nyugaton sokat keresne, de mindig csak egy idegen maradna. Falujába rendszeresen visszalátogat, a mai napig segíti az ottaniakat, támogatja a fiatalokat anyagilag is. Sokszor a pénznél sokkal fontosabb számára a háló, melyet a törődés sző, s mely őt magát is megtartja ha baj van. Tudja kikre számíthat. Godfather investment. 🙂
Hetente egyszer-kétszer összegyűlnek a környékbeliek, s megbeszélik a szomszédség gondjait, feladatait, s a kinevezett emberek tolmácsolják ezeket a dolgokat a kormány felé. Esténként ha nagyon hideg van, fűtés híán tüzet gyújtanak a házak közt és ott melegítik meg a kezüket. Ha megjön az áram akkor a gyerekek felsikítanak, és amőbaként a tévére tapadnak. Addig a család együtt üldögél a konyhában, egy lámpánál, vagy gyertyánál, s a feleség főzi a vacsorát, a többiek meg beszélgetnek. Itt valóban érzi az ember az életet, nincs semmi túlcicomázva, nem feleslegeskedik senki. De annál inkább kedélyes mindenki.
2-3 naponta megeresztjük a langyosvizet a vödörbe s azzal mosdatjuk magunkat. Esténként bábbá merevedünk a szobában, ahol nem lehet több 6-8 foknál az éjszaka során. Viszont annál nagyobb öröm a déli napsugár, 2-3 fele felmelegíti a völgyet a nap akár 18-20 fokra is.
Egyik nap Narayan gyermekeivel, Rohannal és Ayusa-val elláttogattunk a közeli kilátóhoz, ahonnan megpillanthattuk kicsit az Everest csúcsait.
image
Útközben pedig pillanatképeket kaptunk a falusiak életéből.
image image

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s