Kathmandu – magas házak falvacskája

Úgy hozta a jósors, hogy megint egy csodálatos családnál kötöttünk ki itt Khatmanduban. De még mielőtt ideérnénk, meséljünk a Thamelben töltött napokról.
Miután a kedves fogorvos megszabadított minket némi pénztől, Edvárdot a fájdalmától és egy bölcsességfogától útra keltünk a Thamel közelében található egyik Durban tér felé. Ezekről a típusú terekről azt kell tudni, hogy a város életének apró kis csakrái. Itt piacoztak és piacoznak a mai napig is, itt vannak a templomok, itt voltak a gyülekezőhelyek. És most itt vámolják a túristákat, mert ha be akarsz menni ide akkor 2300 ft nak megfelelő rúpiát kell kiperkálni. Tekinve azt,hogy egy közepesen jó étterremben 300 ft egy bőséges tál étel, ez az összeg bosszantóan magas. Ennek okán most el is kerültük a belépős zónákat és helyette tettünk egy nagy kört a tér szélén és egy kicsit megismertük a váos nem túristáknnak szánt arcát.

image
image image
Azért a szegényység tapintható itt, s meglehetősen sok a koldus, de mégsem teszi komorrá a képet ez az érzés. És nem az ezerszínű házfalak az okai a komorság távolmaradásának. Sokkal inkább az, hogy az emberekben van valamely természetes könnyedség és nyitottság. Dolgoznak keményen, de nem szakadnak bele, koplalnak is ha úgy van, de azért nagyon kevesen éheznek igazán. Hinduk és buddhisták. Számukra a sorscsapás az nem egy letaglózó fordulat az életben, hanem egy intés a karmától, előző életüktől, s egyben lehetőség a létrán feljebb haladásra. Itt mindez nem puszta frázis, hanem megélt valóság.
Thamel után átmentünk új szállásadónkhoz, aki Khatmandu északnyugati részén lakik, a külvárosban, de lényegében egy faluban, ami negyed óra Thameltől.
image image image

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s