Bouddha sztúpa – Buddha könnye hullna

Ellátogattunk Kathmandu-völgy nyugati felében lévő Bouddha-sztúpa nevű helyre amit a világ egyik legnagyobb sztúpájakáént tartanak számon. Egy tibeti menekülttábor is található a közelében. Igazán lenyűgöző volt maga a hely. A sztúpa egy hatalmas kúpos, fehér képződmény ami egy keskeny tölcséren himbálózó , majd pofára esett fagyi is lehetne, ha mi liliputiak lennénk és Guliver erre járt volna. De ez nem így van, szóval ilyen:
image image
A szent hely mellett egy nagyon szép templom is található. Tetején az életkerék és a két őz. Az híres tibeti motívumok.
A sztúpát csak az óramutató járásával megegyező irányba lehet megkerülni, ha az ember siet a mosdóba, ez bizony gondot okozhat. Külön túrista WC! SIC!
Viszont az vitathatatlan, hogy van valami ősi ereje ennek a mantrázásnak és körüljárásnak. Egy kicsit minket is elkapott, ahogy vonultunk a tibetiekkel. Több száz éve ugyanazt a néhány félsort mormolják, több száz éve lebborulnak minden lépésnél a földre, s arcukkal, karjukkal hasalnak az istenség előtt, s így vándorolnak kilómétereken át. És mi csak mentünk körbe-körbe velük. tudva tudván, hogy a séta nem vezet megváltáshoz. Vagy talán mégis. Az útonllevés feloldja az egót s bepillantást hagy az időtlenbe. Útonlevés -időtlenség, amikor a viszonyulásban elmosódnak az egyediség körvonalai. Így sodródtunk mi is néhány percig az imamalmok kattagosában.
(imamalom, egy tengelyre szerelt díszes henger, melynek forgatása az imádkozást helyettesíti, ez azon hívőket segíti akik az időtlenségbe vágynak, de nincs idejük, hogy odamantrázzák magukat. )

image
Ellátogattunk még a sztupa környékén található több kolostorba is. Meglepően jól felújított épületekben keresik a megvilágosodást a szerzetesek és az idevetődött nyugati buddhisták. Ne is soroljuk a példákat tovább, mint a rendház falain belüli kávéházat, ahova bemennni sem mertünk,olyan árak vannak, s azt a faramuci tényt, hogy Nepál egyetlen Hyett hotelja a sztúpa közelében van. Szóval az idevágyó emberek napi nyolc órai meditálásban és lemondásban keresik a földi szűkösség határainak lerombolását, majd estére hazaamennek hyett-béli magányukba, egy kis kaviárt és epret csipegetni… Nos.
image
Köpd ki azt a magot!
Khatmandui napjaink elején ellátogattunk még egy másik sztúpához is, melyet Swayambunath névre kereszteltek a névadói. Ezt a templomot majomtemplomnak is nevezik,mert annyi itt a majom. Nem igazán szeretjük a majmokat, főleg amióta az egyik kikapta Dóri kezéből a legfinomabb falatot, mikor reggeliét majszolta. Sunyi kis dögök ezek 🙂
image image
Szomorúan realizáltuk a tényt, hogy a tibeti buddhista szerzetesek itt is a legújjabbb telefonokkal, és aranyórával szaladgálnak.

image Kedves pillanatunk volt Narayan házában, amikor a gyerekekkel megnéztük a naptárfüzetet. Szinte minden héten 2-3 nap valamilyen ünnepnap van,és nem kell menni iskolába. Viszont vasárnap kell. Szombaton nem. Érdekes. Az egyik héten pont a tibeti újév volt:Lhosar. Úgy ejtik: lószar. És mivel a gyerekek és mi magunk sem beszélünk olyan szofisztikát angolt, meg aztán ez a nyelv szeret egyszerűsíteni is ezért a tibeti újévet ünneplő embereket csak egyszerűen Lhosar people-nek neveztünk. Lhosar people doing this, lhosar people doing that, lhosar people wearing so many things..etc. Nehéz volt komolynak maradni ezen beszélgetés során.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s