Menu a’la world trip/ Ételek a világ körül-Nepál

Nepált, Indiához és az indiai konyhához való közelsége miatt már nagyon vártuk…és valóban, nem múlta alul várakozásainkat, sőt már az első esti élményeink után tudtuk, imádni fogjuk a nepáli konyhát. A legjobb és legfontosabb, hogy itt végre nem kell vegetáriánus ételek után kutatnunk. Az étlapon alavetően minden vegetáriánus (és végre itt a vega kaja olcsóbb,mint a húsos)  ha pedig nem vega, akkor egy külön oszlopban ‘non-veg.’ -ként szerepel. Az első étel, amit it ettünk az a tibeti ‘momo’. Az ételek ugyan egyre csípősebbek, ahogy közeledünk India felé,de valahogy már egész jól megszoktuk és egészen máshogy is csípnek,mint az Európában készített indiai ételek.

Szóval a momó, amit előszeretettel fogyasztottunk, szinte naponta:

image

Ez gyakorlatilag egy tészta táskácska, amit mindenhol máshogy készítenek, máshogy töltenek meg (káposztával, répával, krumplival, sajttal,fűszerekkel) és máshogy csavarnak össze. Lehet főzve, gőzölve és olajban átpirítva kérni. Mindig jár hozzá egy finom, enyhén csípős szósz.

Gyakorlatilag ennek egy változata ez az olajban sült, csípős zöldségekkel töltött tibeti étel:

image

A nepáliak otthon mindössze kétféle ételt esznek..tényleg minden nap ugyan azt ettünk mi is a családdal. Idény zöldségeket, curryvel, dhalt (sárga bolsó leves) és valami keserű zöld párolt zöldséget, amit ők spenótnak hívnak,de az biztos, hogy nem ugyan az spenót, amit mi imagehívunk annak. Ezt a hármat eszik rízzsel vagy chapati kenyérrel. Dóri minden trükköt ellesett Shitától a konyhában, úgyhogy mindenkit szeretettel várunk egy Nepáli vacsorára.

image

Egy másik közkedvelt étel, amit mindenhol lehet kapni és mindig olcsó az a ‘chowmein’ a zöldsèges tèszta nepáli változata.

imageLétezi itt is tészta leves, ami teljesen más mint,mamit kínában készítenek,de nekünk itt sem nyerte el a tetszésünket. Nem hiába… A magyar tészta a levesben úszik és nem a tészta van leöntve egy kis levessel.

image

Egy másik különleges étel a ‘sizzler’ nevű tészta ágyon, zöldségekkel, sült zöldségpogácsával, serpenyőben, forrón tálalt étel.

image

Sokféle vega burget lehet itt kapni, meg palacsintát, salátát nepáli stílusban és természetesen rengeteg indiai ételt.

image

image

Tagadhatatlanul a legfurcsább, amit valaha ettünk itt az a “kaja tál”. A képről nem tudtuk mi lehet, az utcán készítette a néni. Gyakorlatilag kemény rízspehely, valami szózzsal és friss, petrezselymes zöldségekkel, mogyoróval és valami más maggal, amiről mai napig nem tudjuk micsoda. Szerencsére nem lettünk  betegek ettől a teljesen nyers ételtől.:)

image

Az édességek is nagyon finomak,de érdekes hogy itt nem esznek reggelit, csak egy tejes teát isznak, de azért mi Kathmanduban finom palacsintákat reggeliztünk és megkóstoltuk a búzaliszből készült édes karikát, amit a falvakban árulnak.

image

Olajban sült tibeti kenyér reggelire (fent)

image image image

De a legeslegjobb, amit naponta háromszor is fogyasztottunk az a tejes tea, amit ilyen helyes kis csészékből isznak. Bárkivel beszélgettünk, vagy behívtak egy boltba azonnal teázni invitáltak.

image

Hogy miért nem lettünk betegek itt annak ellenére, hogy mindent megkóstoltunk még az utcán is? Nepálban minden étteremben -de ez igaz az utcai kis étkezdék és otthon készített ételek  is beletartoznak-minden ételre, a legegyszerűbbre is minimum egy órát kell várni. Hogy miért? Mert itt minden frissen készül, semmit nem lehet elrakni vagy előre elkészíteni vallási és kulturális okokból. Így meg kell várni míg a répát megpucolják, a tésztát begyúrják. Sajnos az első pár napban nem tudtuk, hogy egymàs tányérjából is udvariatlanság enni és csak pár nappal későkk, mikor utána olvastunk értettük meg miért nézett olyan furcsán vendéglátó családunk, mikor Edvárd megette Dóri maradékát…itt ezt csak a kutyák ehetik meg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s