Kultúra Kondér: Tourist only – NEPÁL

Érdekes tapasztalat a kulturális dolgokról beszélni egy olyan országban, ahol a gazdasági bevétel legnagyobb részét a turizmus adja. Mi is az, ami oly különlegessé teszi Nepált. A hegyek, a kicsit már-már kőkorszaki viszonyok, bizonyos területeken, az árakban tapasztalható szabad mozgástér, az embereken tapasztalható végtelen nyugalom és könnyedség. Na de nézzük részletesebben mit is láttunk itt.
Megérkezvén a reptérre elég könnyen átjutottunk a határon, ami mindig jó szájízzel indítja tapasztalatainkat egy adott országban.

image

A csomagjaink is épségben megérkeztek, pedig azt lehet olvasni nagyon sok fórumon, hogy bizony fosztogatják őket Nepálban. Aztán végre valóban vártak minket a szálláshelyünkről, de azt akarták hogy fizessünk 10 dollárt annak az embernek, aki a táblával várt minket,mert egy órával többet kellett várnia. Azért az a nyomás amit ott gyakoroltak ránk, eléggé kellemetlen volt. Persze bizotos ausztrálnak vagy amcsinak néztek minket, és hát nekik 10 dollár az tényleg nem sok borravalónak. Most már egy hónappal a hátunk mögött mondhatni megszoktuk a századelős körülményeket, de azért ez nem olyan egyszerű, mint hangzik. Mik is ezek?
Nincs fűtés. Ez napközben nem annyira elviselhetelen,mert felmelegszik a levegő 15 fokra is a napon. De ez csak napi 3-4 óra a maradék 20 órában hideg van. esténként pedig nagyon hideg.

image

Amikor az ember hónapokon át (mert általában Kínában sem volt fűtés) úgy alszik el, hogy fázik és összeszorítja a fogát, és 5-ször is meggondol egy éjszakai pisilést, azért az nem kellemes. De itt az emberek így élnek.
Nincs meleg víz. Vagy csak nagyon ritkán, vagy csak langyos. Az elébb említettekkel kombinálva a melegvíz hiánya azt eredményezi, hogy az ember nem akar annyira feredni. Valahogy a fázás felülírja a koszosság érzetét. Szóval voltak olyan időszakok amikor csak 2-3 naponta tudtuk rávenni magunkat a fürdésre.
Nincs áram. Vagyis van, de nem mindig, meghatározott időkben csak.image

Ez eléggé rossz hatással van az amúgy is nagyon lassú internetre. Sokszor már este 7-kor ágyban vagyunk, mert nincs villany, nem lehet olvasni, és amúgy sem akarja az ember kivenni a kezét a takaró alól. Viszont az az üdvrivalgás a faluban, amikor este visszajön az áram és fellehet kapcsolni a villanyt, hihetetlen. És persze rögtön az egész család rácuppan a tv-re. Másik kedves dolog ilyenkor még, hogy bekapcsolják az elektromos fűtőtestet, és ha a lábadközé veszeed még meg is melegít egy kicsit. Amúgy hasztalan a 80 m2 es szobában, főleg, hogy az ajtó mindig nyitva..:D

image

Ilyenkor az ember egy kis tánccal melegítheti fel magát:-)

image

Sokszor látni esténként a falvakban az apró kis tüzeket. Minden háznál van egy vasedény, amiben ha akad egy kis felesleges fa, akkor tüzet gyújtanak. Ilyenkor a szomszéddok is átjönnnek, s együtt melengetik a kezüket aa sötétben, együtt vannak, beszélgetnek.
Ezek a dolgok úgy hangozhatnak, hogy bizony ebben az országban meglehetősen nehéz boldogulni, nehéz itt tartózkodni, és bizony vannak olyan pillanatok, amikor majdnem sírva fakadunk az esti szobában az 5-6 fokban, de mégsem tudják elvenni ezek a dolgok Nepál varázslatát.
Mert ez az ország varázslatos. Nepál varázslatos. Még akkor is, ha sokat vesztett fényéből az elmúlt években az elanyagiasodás és a pénzéhség miatt, még mindig nagyszerű emberek lakják, és még mindig szemet-gyönyörködtető tájak borítják ezt az országot.
Nagyon szeretünk találkozni az itteni emberekkel, nagyon kedvesek mindenhol, különösen, ha az embernél van bukósisak. Már említettük korábban, akkor minden egyszerűbb. 🙂
Nagyon nagy öröm volt számunkra, hogy az étkezés a vegetáriánusoknak nagyon könnyű, minden étteremben, legalább a menü 3-a vega, és meglepő módon az ésszerűséget követve, ebben az országban még a vega olcsóbb.
Másik fura tapasztalat az az idejött nyugati emberek szelekciója volt. Nagyon sokan meditációs központokba jönnek, otthagyva ezreket, látszik is ezeken a helyeken a beáramlott nyugati forrás. A másik a nagyon hippik tömege. Mert itt minden take it easy, semmin nem kell feszülni, és ha az ember Thamel utcáin jár, akkor minden 50 méteren ajánlgat valaki valami varázsgombát, vagy hasist.. szóval ezért is szeretik a hippik.
De vissza a nepáli emberekhez. Van bennük valami nagy zordonság, valami ősidőkből jövő keménység, de mindezt felülírják nagyon hamar, ha az ember rájuk mosolyog. Persze valahol ott lebeg a levegőben a gorkhák Khokorrija, és sosem tudod, hogy mikor kerül elő az a penge..:) Jobb azért nem kötekedni velük. Persze Indiában már rádöbbent Edy, hogy ezek a szikárnak hitt emberek, mennyire gyengék, amikor kihívta az egyik örök-ifjú szkanderozni.(két kézzel kapaszkodott a fiú és az egész testet megemelte Edy. Eleve 60 kiló az átlag.. még a nagyobb daraboknál is. Másrészt ez a szegényes, rizs alapuétkezés azért nem nagyon ad erőt az izomzat építésénél. Szikárak ezek az emberek, hatalmas terheket képesek elvinni, de valahogy mégsincs bennük az a kraft. Talán mert sosem mérgesek. Narayan azt mondta 1-2 évente egyszer szokott mérges lenni. Igaz olyankor egy hétig elkerüli a családja és ő is őket, mert úgy fortyog. De máskor inkább nevetnek, teáznak, s holnapra hagyják a gondot. Nagyon jó ez a habitus, bár bizonyosan nem olyan termelékeny, mint a nyugati agyonstresszelt munkatempó, de minek olyan sok..:) ?
Nagyon nagy gond van Nepálban is a szemét kezelésével. Elsősorban az, hogy nem kezelik, nem törődnek vele. Annyira ez nem lenne baj, ha nem lennének sokan. De mivel sokan vannak, sok szemetet csinálnak. Vannak olyan folyórészek Kathmanduban, amit kotorni kell a szemétlerakódások miatt.

image image

Viszont reménykeltő, hogy vannak alternatív ötletek is a szemét felhazsnálására. Itt mindiki, mindent újhasznosít. Imádjuk..olyan ötleteik vannak ez embereknek termeszetükből fakadóan, hogy csak csodálkozunk. Természetesen nem tudják, hogy éppen ‘újrahaszonsítanak’:-) Íme néhány a legjobb öteletekből,a mit a boltokban is lehet kapni:
image image
A képen latható karácsonyfa díszek, székek, alátétek, ékszerek mind chipses zacskóból keszültek, mert persze itt is a szemét nagy részet a mini mennyiségbe csomagolt snackek adják, amit mindenk egytől egyig csak eldog az utcán, ahol éppen az utolsó falatot beveszi a szájáb. A másik kedvencünk az autók használata, és azok otthonná alakítása. Ha valakinek van egy busza, vagy teherautója, az már komoly vagyoni szintet jelent, s olyan módon összenő vele az illető, hogy személyiségének kifejezőjévé válik, s ráfesti lelkivilágát..:)

image

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s