Templomok és népművészet

Kutch régióban, mikor motoroztunk uticélunk felé több helyen is megálltunk. Az út mellett szinte kilóméterenként botlottunk ilyen és ehhez haosnló templomokba. De a legnagyobb színt tiszta márványból épült templom Bhuj városaban található és nem rég építették a régi helyett, amit  a 2001-es nagy földrengés tömkretett. Szinte sokkolt minket, hogy micsoda anyagi és energia mennyiséget halmoztak ott össze. Sokat vitatkoztunk azon, hogy jó e, ha ilyen monstrumokat építenek a hívek pénzéből. Arra jutottunk, hogy tán mégis jobb ilyen formábba konvertálni a pénzt, mint az éhezőket segíteni, hogy még többen legyenek, vagy nem. Súlyos gondolatok ezek. De ha az ember itt jár, Ázsiában akkor megérti ezeket a sorokat. Félelmetes ez a tömeg..:) Na de lássuk a nem félelmetes csodát, ezt a templomot.
image imageA kis halász városkához levezető út mentén 1-2 másik kisebb templom:

image Egyik reggel ellátogattunk Bhuj közelébeen lévő népművészeti központba. Annyira, de annyira szeretnénk, ha otthon, Magyarországon is lennének ilyenek, több, egyre több. A koncepció lényege, hogy azokat az embereket akik még értenek az anyagok nepi megmunkálásához pályázatok segítségével megfizetik, hogy őrizzék mesterségüket, azt a generációs tudást, amit felhalmoztak szövésben, fa munkában, ruhakészítésben, stb. S mindezt egy nagyon szép központban helyezik el, ahol valóban felüdülés az ember fiának, de főleg a lányának a szemet gyönnyörködtető, már-már művészeti szinten lévő alkotások megtekintése, akár megvásárlása.

image

Itt közvetlenük az alkotóktól vásárolhat az idelátogató turista, megnézheti hogy készülnek a termékek, olvashat a történetükről…rádadásul -eddig ázsiára nagyon nem jellemző mónon- nagyon érdekes leírást lehet olvasni az egyes házak falán arról, hogy alakult ki ez vagy az a szövési, díszítési módszer, milt jelntenek a motívumok stb. Olyan volt ez a hely mint egy most épülő skanzen. Pagyolat tisztaság, kihelyezett szemetesek és alacsony árak. Ennek a régiónak egyébként világhíres a kézművessége és sok asszonyt látni az utcákon, akik ezeket a ruhákat viselik. Fanatsztikusak a színek a formák, apró kis tükrök díszítik az anyagokat.

image

( ezek a képek csak illusztrációk, nem mi készítettük őket)

Egy kis érdekesség: szeretnénk egy különk bejegyzét írni az indai házasságról, az esküvőkről, mert ennek itt óriási szerepe van a kulturában, a művészetben és a  mindennapi éltben. Kutchban például a vőlegény családja úgy döntötte el, hogy a kiválsztott asszony valóban az ő fiukhoz való e, hogy a kiválsztott lánynak meghatározott ruhaféléket kellett hímeznie és azt elküldeni a fiú hazához. A techikájaból, az anyag használatból tudták mennyire ügyes,szorgos, pontos a leány es milyen anyagi helyzetben van a családja. Személyesen nem is találkoztak vele.  Mikor a frigy megköttetett a vőlegény gyakran a nászéjszakáig csak menyasszonya ruháját látta, mert az teljes testét eltakarta. Mindenkinek a ruhájáról megállapítható milyen osztályba tartozik, hány éves, házas-e vagy sem,sőt még a jellem is megjelenik a ruhán feketén-fehéren. És ez még csak a ruha, ez után jönnek az ékszerek, ami szintén életkoronként változik. Mindenki a maga korának megfelelő ékszert hordhatja csak. Például gyűrűt a lábujjon csak férjes asszony viselhet.

manapság pedig így keszülnek a ruhák:

image

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s