Fort Kochi – adó a kultúrának

Miután visszaértünk Kollamból, a sztrájk sújtotta motorok, riksák és dudálástól mentes Fort Kochiban szálltunk meg egy homestayben. Zoli és Dóri reggeli sétájuk során felfedeztek a közelben egy kulturális központot, ahova le is foglalták a jegyeket az esti harcművészeti bemutatóra, illetve a tánc-színházra. Kora délután Dóri elment a helyi fűszerpiacot felfedezni és a teljesen csendes utcákon sétálgatott.
Délután pedig kezdődött a show!
Nagyon energikus, eleven és magávalragadó volt a harcművészeti bemutató. Több száz éves tradícióra tekint vissza itt.

image

Keralában ez a harcművészeti forma, ami sok ponton kapcsolódik a jógához, meditációhoz, ayurvedikus gyógyászathoz, masszázshoz. Maguk a gyakorlatok Edy számára ismertek voltak, nagy vonnalakban, de a kivitelezésük több helyütt különleges és egyedi volt, speciális mozdulatokkal és nyomáspontokkal kiegészülve. Nem is habozott, amikor kipróbálhatta…:)
imageA második előadás előtt egy órán keresztül betekintést kaptunk az arcfestészet rejtelmeibe. Nagyon aprólékos, kifinomult munka ez.
image
Majd láthattunk kb 1,5 órában egy színt a Mahabharatából. Az előadás speciális volt abban a tekintetben, hogy csak a mozdulatok, a mimika és a szem mozgás  volt a kifejezés módszere. Az előadás előtt adtak egy gyorstalpalót a turistáknak ebből.

image

Majd megkezdődöt az előadás, s mi újfent azt realizáltuk, hogy ez a kultúrkör mennyire más, mennyire távol áll a mi gondolkodásunktól, s ebből kifojólag mennyire nem értjük a szimbolikáját, motivációkat, sajátos nyelvezetet. Mindenesetre érdekes élmény volt, s még inkább elhívást érzünk arra, hogy más szemszögből, más módszerekkel próbáljuk megérteni az itteni embereket s magát Indiát.
image

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s