Amritsar – Az arany templom

Az arany templom a szikh vallás egyik legfontosabb központja, és számunkra az egyik legnagyobb élmény utunk során. 

image

image

Szóval úgy döntöttünk a Waste Warriorokkal, hogy átugrunk Punjabba, Amritsar városába, hogy megnézzük azt a bizonyos arany templomot. 

Ezért béreltünk két motort, így Zolinak sem kellett otthon maradnia. Zoli Redivel utazott, mi meg persze Dórival. Nagyon új motorokat kaptunk, aminek nagyon örültünk. Szóval egy röpke 210 km motorozás várt ránk, aminke az első harmada hegyi utakon volt. Szuperül éreztük magunkat odafelé, a hátsó felünk fájdalmait leszámítva. Avi pedig biciklin érkezett, amiért minden tiszteletünk neki…

image

Szóval kb 5 óra után elértük a várost, átvergőddtünk a tömegen, és megtaláltuk a szállásunkat. 

Egy kis kitérő a szikh vallásról. Először Sarab személyében találkoztunk élő szikh-el még Szingapúrban. És nagyon nagy hatással volt ránk Sarab, meg amiket Zsuzsi mesélt nekünk. De hát ugye egy fecske nem csinál nyarat. Viszont azóta már sok fecskével voltunk kapcsolatban. A szikh vallás az első olyan vallási közösség, melyben valóban érezzük, hogy van etikai-erkölcsi tanítás, s ez a tanítás szerves része az életüknek, minden egyes sejtjük visszasugározza tanaikat. Na jó, nem kell megijedni,azért nem minden szikh szent. Bizonyosan köztük is vannak csibészek és gazemberek. De hogy a nagy átlag szikh sokkal jobb a többi embernél, az biztos. Milyen tulajdonságokat fedeztünk fel? 

Eleve impozáns és uniformizált megjelenésük ad valamely szerény és megbízható küllemet nekik. A turbán, az egyszerű karperec, a szakáll. S követik mind, egytől-egyig, mert tisztelik a hagyományt, tisztelik őseik szavát, és nem akarnak kilógni a sorból még ha oly nagy is az elhívás az individualizált  majomkodás korában. A másik a megbízhatóság. Valóban a szikh férfi a szaván áll, ahogy az angol mondaná.. lehet adni a szavára, nem hazudnak, és megbízható válaszokat adnak, nem lódítanak a levegőbe. Nagyon fontos a szikhek számára a társadalmi felelősségvállalás, és az önkéntesség. Ezért jelen vannak az életben, jelen vannak minden réteg napjaiba, és nagyon sok segélyszervezetet hoztak létre. Indiában különösen fontos, hogy szembementek a kasztrendszerrel, és csupán az egyéni kiválóságot fogadják el, de nem a családi hátteret. 

Így fogadott minket egy szikh rendőr a főtérren, megmutatták, hol rakhatjuk le a motorokat, és hogyan jutunk el a szállásra. Természetesen minden ingyen, mert számukra nagyon fontos, hogy befogadják az utazókat. Megnéztük a szállást, elfoglaltuk az ágyunkat a közös szobában, majd elmentünk a templomba. 

image

Gyönyörű a tavon az éjszakai templom látványa. Kiálltuk a sort a szent arany kupolához is, ahol a tanítók olvasnak és énekelnek. Érdekesség, hogy szikh vallásban 10 gurut, tanítót tisztelnek szentként, azóta viszont nincs  több tanító, csak a könyv, amit mindig egyénekre szabottan írnak meg. 

Megvacsoráztunk a helyi kantinban. elképesztő milyen rendszer van kialakítva itt. Napi 10 ezer ember étkeztetésére képesek.Már reggel 6-kor adnak ki teát és még este 10-kor is lehet vacsorát kapni. Természetesen ez is díjmentes. És a konyhán illetve a mosogató részen is önkéntesek dolgoznak javarészt. Gazdag szikh üzletemberek beállnak hagymát pucolni, amikor elzarándokolnak szent templomukhoz. Azért ez már valami. Alig várjuk, hogy megmutassuk nektek a videót.

image

image

Másnap reggel újra elmentünk a templomba, reggeliért,és hogy lássuk nappali fényben is a várost, illetve eme szent helyet. Megnéztük a múzeumot. Hát nagyon sok kínzásban volt része ezeknek a szikh harcosoknak. Csoda, hogy ilyen türelmes, jóinddulatú emberek lettek..:) 

image image

Hazafele csodaszép helyeken álltunk meg, kis falvakon haladtunk át. Azért a motorozás iszonyat jó és talán a legjobb közlekedés itt Indiában, ha kevés csomagja van az embernek. Sajnos az utolsó fél órában elkapott minket egy nagy eső, de szerencsésen túléltük azt is..:) 

image

2 responses to “Amritsar – Az arany templom

  1. Visszajelzés: Guatapé – a víz birodalma, egy különleges építmény(?) | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

  2. Visszajelzés: Sequoia Nemzeti Park – Az élet. A minden. | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s