Skócia – Gyémántúton járva

Skóciában autókázva sokszor azt éreztük, hogy olyan, mintha gyémántúton járnánk. Olyan ragyogó, olyan fényes, olyan varázslatos és ráadásul mindent ez a sárga Ulex bokor és a Heather nevű növény szegélyez, melyből pedig egy drágaköves ékszert készítenek, így átvitt értelemben valóban gyémánt az utunk.

image

Kinlochberive után visszafele mentünk Ullapoolba, s közben tettünk egy kört Lochinver felé is.  Az út mentén végig birkák szaladgálnak a tavaszi napsütésben. Nagyon megkedveltük itt a barikàkat, olyan viccesek..:) Azért az okozott egy kis nehézséget utunk során, hogy jobbára csak egy sávosak az utak és kb 500 méterenként van egy kiálló, ahol el lehet engedni a másik gépjárművet. Izgalmas volt így vezetni, s még a váratlanul felbukkanó birkákra is figyelni..:) 

image

Itt a nyugati parton a tenger varázslatos, amikor csak tehettük megálltunk a parton, és sétáltunk egy kicsit a hullámok mentén a “tenger határát keresvén…” Vagy ősrégi romokat kutatván.

image

image

image

Az éjszakát Gairlochban töltöttük a legszebb B & B-ben, amit eddig láttunk. -szintén lealkudtuk 🙂 Úgy volt, hogy egy világítótoronyban alszunk, de valahogy nem volt egyértelmű, ahogy odaértünk, hogy be lehet-e menni. Ha még működik, akkor igen jól ijesztik el a vendégeket. Azért szuperszép volt az odaút, mert egy szűk egysávos út vezetett a félsziget végéig,amin nem is lehetett megfordulni, csak végigmenni és maga a torony is fantasztikus, elhagyatott helyen állt.

image

Láttunk néhány rasztatehenet is az odafelé vezető úton, amik a kedvenceink..:D A hosszú kócos haj minden élőlénynek jól áll.

image image Másnap felfrissültünk egy tó partján a reggeli látványban. Pompás volt.

image

Aztán elmentünk Plockton felé. Az odaúton egy bicklisverseny volt, ami nem kevéssé lassított le minket. Szuper, hogy itt a UK-ben ennyiféle szabadidős tevékenységet végeznek az itt lakók, szinte minden korosztályban.

image image

image

Mikor elfáradunk, néha megpihenünk egy padon, vagy a kocsiban szunyókálva. 

image

Végül megérkeztünk az Elien Donan kastélyhoz, ami Skócia legtöbbet fényképezett kastélya…Tényleg csodaszép és az idő is varázslatos volt nekünk..:) csak nekünk… hehe 🙂 Este felé pedig odakacsintottunk még a Loch Nesshez.

image image

Az estét Fort Williamben töltöttük, ahol nagyon nehezen találtunk elfogadható árú szállást-szombat révén, de aztán csak nem kellett kocsiban éjszakáznunk. Másnap nagyot kirándultunk a Glen Nevisen, Skócia legnagasabb hegyének lábánál (Ben Nevis) és végigmentünk azon, a Mallaigba vezető úton, elhaladtunk Skócia legmélyebb tava (újabb ‘leg’ :-))  és a viaduktok mellett, ahol a Harry Potter Roxfortba tartó gyönyörű vasúti jelneteit vették fel, itt is kirandultunk egy jót, majd Oban felé vettük az utunk.

image

Mallaig

image

Glen Nevis

image

Glenfinnan viadukt

Obanban, egy úgynevezett Lookout-ban, egy világháborúból maradt megfigyelő helyen fogadott be minket Couch Surfing szállásadónk, ahol kicsit visszaléptünk Ázsiába:-). Egy apró kis domb tetején áll az épület, közel a tengerparthoz, fel sem lehet menni kocsival csak gyalogosan, olyan meredek. Este megjelent két másik olasz couchsurfer, felhurcolkodtak a bőröndjeikkel, de mikor meglátták a szállást, gyorsan visszaforudltak. Mi minidig azért vagyunk hálásak, amit kapunk, de valóban az egyetlen olyan hely volt, ahol meg kellett fordítnunk a párnánkat, hogy ne a penészes felén aludjunk….inkább a pulóverünket tettük a fejünk alá és estére a felvittük a kis házba a saját hálózsákjainkat. Szállásdaónk teljesen függetlenül él mindenféle energia forrástól, száraz WCje van és egy eszmletlen fihura. Már a couchsurfing előtt adott szállást utazóknak, mégpiedig úgy, hogy kiírta a város központjában egy táblára, hogy ha erre jár egy vándor térjen be hozzá ingyen szállsért.

A naplemente erről a hegycsúcsról viszont igazán pompás volt.

image

Egy kis kajibában aludtunk, szinte a szabad ég alatt, kissé hűvösben.  Reggel pedig elmentünk a Glencoe hegyekbe kirándulni. Két erdei sétán jártunk, egy egykori nemes által kiépített mesterséges tónál és hát igen…a három nővér híres csúcsainál, ahol szó szerint a Hegylakó sorozatban éreztük magunkat. 

image image image

Nehéz szavakba írni. Csak azt érezzük mindig, hogy a skót felföld eszméletlen, káprázatos, s kicsit tán mágikus világ. Bármerre megyünk nagyon élvezzük és érezzük, apró kis bilincsekkel köt magához a táj, a szívünk egy-egy darabja mindig itt marad….

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s