Az hírös Pannonnak szent halma

Az Ikrényi falunap után nyomban nyakunkba vettük a környéket és ellátogattunk a közeli Pannonhalmára.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pannonhalma

image

Talán a legfontosabb a település kapcsán az itt található bencés kolostor és a hozzá kapcsolódó botanikus kert, illetve iskola. Egy kisalföldi tájékhoz szokott szemnek közeledvén a  nyuli, sokorópátkai dombságok felé, csodálatos képzetek és történelmi események ragadják el a fantáziáját. Van valami varázslat a dombokban, ahogy kiemelkednek a síkságból, a zöld tengerből, s egy-egy kilátójukon szuper épületek és várak emelkednek, s emelkedtek századokkal ezelőtt..

De magán a geológiai adottságokon túl van ezen a helyen valamely hatalmas szellem, a lélek radarközpontja egy felsőbb hatalom felé. Tán egy kicsit vulgáris ilyetén megragadása ennek a több mint ezer éves szent helynek, de még a  kétkedőknek, és vallástagadóknak is fejet kell afelett hajtani, hogy az az összegyűjtött és megőrzött szellemi, spirituális, intellektuális tőke, ami itt fennmaradt, rendkívüli, egyedülálló.

Már maga az „érkeztetetés” is szuper. Modern, jól kialakított parkoló várja az idelátogatókat, s akár gyalogosan egy erdei ösvényen, akár egy kis vonatocskával is el lehet érni az apátságot.

Mikor beléptünk a látogatói bejáraton, sokkoló hír fogadott minket.

http://bences.hu/cikk/belepojegyek.html

Nem hogy magyarországi viszonylatban, de még nyugat-európai árak közt is kimagasló a belépő díja. Mégis nem akartunk elmenni (gondolom erre hajaznak) a nélkül, hogy belépnénk, bár közel voltunk hozzá. Az utazásunk során talán nem is vettünk ilyen drága belépőjegyet és mindig konstatáltuk,hogy milyen jó,hogy a helyieknek csak tizedébe kerül a belépő. Itthon sajnos sehol nem kapunk kedvezmény pusztán magyar állampolgárságunk miatt. Na de a jegy mellé járt egy szuper audio-guide és igénybe lehetett vele venni az elektromos kisvasutat is, ami valamennyire kárpótolt minket.

image

A jól kijelölt lépcsőfeljáró után felértünk a Bazilika előtti térre. Elénk tárult a csodálatos sokorói és pannonhalmi dombság.

image

Ahogy elnézi az ember ezeket a pazar, színpompás vidékeket, valahol a szíve mélyén megérti, hogy miért Pannonhalma a magyar elmélkedés, és szellemi tudás egyik legfontosabb központja.

image

Valahogy az ember jobbá válik ezen a vidéken. Edvárdnak volt szerencséje találkozni régi kollégiumi cimborájával, aki most nevelő tanár és a következő tanévtől már rendes osztálya, tanórái is lesznek. Marcika egy igazi, eleven csibész volt, persze a kedvesség és jóindulat sosem hiányzott belőle. Most mintha átmosták volna valamely kristálymedencében: megfontolt, higgadt és kedélyes, barátságos, de közben csendes is. Azt erős lenne mondani, hogy egy szent lett, de mégis belengi valamely szakrális tisztaság, a genus loci ott tükröződik a szemében.

Miket lehet itt látni?

http://bences.hu/cikklista/latnivalok_az_apatsagban_.html

Talán a legkedvesebb számunkra a könyvtár volt. Valóban lenyűgöző darabok vannak itt.

image

Persze a Bazilika is csodálatos.

image

A botanikus kert szervesen összefonódik a környék élővilágával, ezért akár hosszú túrákat is lehet tenni itt, az apátság tövében. Aki Győr környékén jár, az ne hagyja ki a Teremtőnek ezt a különleges ékszerét, amit Pannonhalma jelent és töltsön itt el legalább egy teljes napot. Itt a lélek egy tiszta és megnyugtató sóhajra talál.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s