Miért nászút és mik ezek a fura képek?

fotó 2 (2)
Decemberben megkeresett bennünket egy doktorandusz hallgató és doktori dolgozatának elkészítésében kérte segítségünket. Meg is lepődtünk jócskán, hogy vajon miben tudunk mi az utazásunkkal segítségére lenni.
Kiderült, hogy a magyar nászutak elmúlt 50 évéről ír és arra kért bennünket, hogy írjuk meg neki, hogy miért volt ez a mi egy évünk nászút.
Arra gondoltunk ezt megosztjuk veletek is. (Meg amúgy is eléggé le vagyunk maradva mostanában a magyarországi útibeszámolóinkkal.)
Szóval a nászút elnevezése kicsit vicces, akik ismertek minket az utazás előtt és a szervezés során, tudják, hogy mi nem annak szántuk az első percben, vagy legalábbis nem úgy terveztük, hogy így nevezzük. Először az elnevezést szállásadóinktól kaptuk, akik mindig kérdezték történetünket, eddigi utunkat, hogy mikor házasodtunk össze. És amikor mondtuk, hogy mikor, akkor (mivel rövid ideje volt) mindig mondták, hogy Ó hát akkor ez az utazás a nászutatok! Mi meg mondtuk, hogy jah, Honeyyear! 😀 Szóval így ragadt a név.
Aztán persze az újságok és egyéb médiumok is így kapták fel, mert ez olyan hangzatos, hogy egy év nászút!
fotó 1 (3)
De azért elgondolkoztunk miért is ragadt ránk és utazásunkra akaratlanul ez a jelző. Arra jutottunk, hogy teljességgel nem hibás mégsem ez az elnevezés, ha a  nászutat egy olyan együtt töltött időként definiáljuk, mely a házasságok elején fontos jelentőségű állomás, mint egy tudatosan megépített emlék móló, amihez vissza lehet hajózni a jövő nehézségei során.
Tehát a nászút lényege röviden: hogy  a pár együtt legyen, egymásra figyelve, megismerve egymást, tényleg mindenben a másikkal törődve. Tán mondhatjuk, hogy a nászút egy olyan munka nélküli feladat, mesterségesen teremtett szituáció, ami arról szól, hogy elhalmazzuk társunkat figyelmünkkel, gyengédségünkkel, törődésünkkel, valamely kellemes, megérintő, emlékezetes körülmények közt.
Egy fajta mélyebb megismerése ez a másiknak, amikor figyelmünket csak a törődésnek és a másik feltérképezésének szenteljük.
Mi az az elem, ami miatt nászútnak nevezhetjük a mi utunkat is?
A törődés és egymás kölcsönös, elhivatott és mély megismerése. És hát (nem azért mert mi olyan extrémek, vagy különlegesek vagyunk) de mi ezt a megismerést még mélyebbre akartuk vinni, hogy nem a mesében, a luxusban, a kényelemben ásunk le a másik velejéig, hanem a szélsőséges, sarkított, és néha kegyetlenül nehéz szituációkban. Annak ellenére, hogy nagyon kiváncsiak voltunk a világra, és a más kultúrákban élőkre, azért is indultunk el, hogy egymást jobban megismerjük, hogy a köztünk lévő szálat még mélyebbre szőjük bele a másik lelkébe.
Mindekettőnkben ott volt egy nagyon erős alapzat, amit együtt akartunk vizsgálni a világban, magunkban, egymásban, a más kultúrákban.
1. a Teremtőbe vetett hitünk, hogy jó fele vezet minket, hogy nem hiába járunk e Földön
2. az emberek jóindulatába vetett hit, hogy kedvességgel, jóindulattal és nyitottsággal mindig megtaláljuk a helyünk, bármilyen világban járjunk is.
Ezeket a dolgokat kerestük magunkban, egymásban, a világban. Ezért volt ez az egy év nászút, elkészítettük a magunk élmény-emlék mólóit.
Szerte a világban, magunkban, egymásban.
fotó 4 (1)
Hogy ennek a különleges nászútnak az emlékét megőrizzük és mindig egy-egy darabbal kiegészítsük ezt a mólót, ezért mikor hazajöttünk úgy döntöttünk, hogy házassági  évfordulónkat minden évben egy-egy kreatív barátunk segítségével egy különleges fotósorozat elkészítésével fogjuk ünnepelni. Először talán kicsit  furcsán hangzik, hogy minden évben újra felvesszük esküvői ruhánkat és még furcsábban a szokatlan kiegészítők (olyan dolog, tárgy, ami reprezentálja a mögöttünk álló évet), de mi így szeretnénk minden évben emlékezni arra az ígéretre, amit 2013-ban tettünk egymásnak. Az idei évben a téma tálcán kínálta magát és egyszerű dolgunk volt.:-) Ezeket a képeket látjátok fent és idelent.
A képekért nagy köszönettel tartozunk barátunknak, Sebesi Sándornak.
2016-os képek:
Kitaláljátok mivel telt ez az év ? 😉

2017-es képeink:

Idei témáink: Dél-Amerikai utazásunk és az év, amikor elindultunk a hulladékmentesség útján.

A képekért köszönettel tartozunk barátunknak Maria Fagyossinak.

2018-as képeink:

Témánk: egyértelműen közös otthonunk és itthoni gyökereink kialakítása, amiről itt olvashattok.

Az idei képekért köszönet, Lőrinczi Hunor barátunknak.

Idén szívesen lennél, te a fotósunk? Írj nekünk.

Reklámok

One response to “Miért nászút és mik ezek a fura képek?

  1. Visszajelzés: Utazásainkról és rólunk mások szemével | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s