Gemenc – „A vizek Birodalma”s a köd hatalma

Karácsony másnapjára azt a tervet, azt az ajándékot eszeltük ki magunknak, hogy ellátogatunk Gemenc erdőségeibe, hátrahagyva a város zaját és a bejgli fojtogatását, hogy kint legyünk, együtt legyünk, szabadok legyünk. Érdekes dolog karácsony környékén utazni. Ilyenkor az emberben van valami bezárkózási hajlam, hogy otthon legyen, hogy előkészítse otthonát az ünnepre, tisztasággal, fényekkel, a készülődés perceivel. Ez valóban csodálatos, különös érzés, ami nagy kincs a családoknak, ha osztoznak benne. Nekünk viszont (ahogy már korábban említettük) az egymás közelsége, a szeretet óvó ereje, ami megtart minket, bármilyen helyen, bármilyen fizikai körülmények közt vagyunk is. Természetesen az első napot és szentestét a családjainkkal töltöttük, de ezt követően aztán elmentünk néhány napra a mi kis családunkkal.
Gemenc mindig is egy olyan régóta dédelgetett álomhely volt, amit meg szerettünk volna nézni. Nagyon jó élmény vizuális megismerésére a következő dokumentumfilm (az egyik kedvencünk, amit mindig megmutatunk az erre nyitott couchsurfereinknek):

Magyarország egyik legkülönlegesebb tájegysége ez a gemenci vidék, ahol olyan különleges jelenségeket figyelhetünk meg, mint a nyári zöldár, vagy a kérészek rajzása.
Amikor mi jártunk ott, akkor tél volt és ködbe burkolódzott a táj, órákig egyedül sétálgattunk a nappali sötétségben. A köd elnyeli a gondolatokat, vattával vonja be a vágyakat, s valamely időtlenségbe emeli a személő tudatot, ami elveszik a köd rejtélyes mivoltába. Egy ködbe burkolt tájon a séta sokkal inkább a hangulatról szól, mint a látványról, legalábbis azt hittük. Bár a hangulat meghatározó volt, ennek ellenére sok nagyszerű dolgot láttunk.
Úgy döntöttünk karácsonykor mégsem illik az ember hazájában couchsurfingelni, így szállást foglaltunk  egy tüchtig módon felújított parasztházacskába  Szálka nevű községben, verandával nagy terasszal, lovakkal, és kecskékkel a kertben.

IMG_0982

IMG_1011//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

Jó volt hogy egyedül voltunk, jó volt a néptelen utcákat járni, s szinte teljesen egyedül barangolni az erdőben.

image//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

Utolsó napunkon körbesétáltunk a falucskában is és megnéztük a falu szélen a halastavat, ahol egy kis napfényben is fürödhettünk és a falu büszkeségét, a szarvasbika szobrot. Most már komolyan kezdjük bánni, hogy nem gyűjtöttük tematikus azt a sok világ “leget” mivel lépten-nyomon találkozunk. Ez a szarvasbika szobor ugyanis méretarányos mása annak a szarvasbikának, ami 60 évig vezette a trófeák világranglistáját (nem is tudtuk,hogy ilyen is létezik.)

IMG_1081//embedr.flickr.com/assets/client-code.js
Gemencen nagyon jól látható módon fel vannak tüntetve a tanösvények és a túraútvonalak, ezért még a köd miatt sem kellett attól tartanunk, hogy eltévedünk. Ezeket az öntés-ártár területeken nagyon sok tavas, lápos, sásos rész van, a folyamatos víz miatt, ezért itt a leggazdagabb Magyarország növény- és állatvilága. Olyan nagy számban jelen vannak az állatok, hogy egy helyütt, kb 10 méterre egy vaddisznócsalád ugrott fel utunk mellett, nem kis rémületünkre. Egy helyütt elkóboroltunk a nádasban is, ami különösen izgalmas volt, persze vigyázva, hogy ne zavarjuk az itteni életet.

image//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

image//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

IMG_1002//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

IMG_1000//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

Gemenc és a környező falvak csodálatos élményt adtak nekünk, egy este Baján is jártunk, amiből a köd miatt nem sokat láttunk, mégis azt mondjuk, érdemes ide visszajönni, nagyon sok különleges helyet tartogat ez a vidék, amit nem lehet megunni. Hamarosan visszatérünk ide, s azt mondhatjuk, a köd és a rossz idő sem kell, hogy elriassza a túrázni vágyókat, mert ha nem is napfényes arcét mutatja a táj, mégis különleges színeit láthatjuk meg a tájnak és talán még egy lúdvércbe is belebotlunk, ha nem félünk a tocsogóktól.

IMG_1028//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

„Köd előttem, köd mögöttem,

Isten tudja, honnan jöttem.

Szél hozott, szél visz el,

minek kérdjem: mért visz el?”

(Szabó Lőrinc)

IMG_1032//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

image//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

Reklámok

One response to “Gemenc – „A vizek Birodalma”s a köd hatalma

  1. Köszönöm,hogy e táj szépségeiben gyönyörködhettem.Nagyi

    2016. június 16. 21:17 “Edvárd és Dóri utazása / journey of our life” írta, :

    > eesdutazasa posted: “Karácsony másnapjára azt a tervet, azt az ajándékot > eszeltük ki magunknak, hogy ellátogatunk Gemenc erdőségeibe, hátrahagyva a > város zaját és a bejgli fojtogatását, hogy kint legyünk, együtt legyünk, > szabadok legyünk. Érdekes dolog karácsony környékén uta” >

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s