Jól gondold meg mit pakolsz be!

UDATE!!! Így pakoltunk hulladékmentes utazásunkra.

Utazás előtt sorozat 2. része

RAJZOS ÖSSZEFOGLALÓ ITT.!!!!

Elkészült első pakolós videónk. Így készülünk 2,5 hónap Dél-Amerikára:

Blogunk egyik kedves olvasója, aki éppen egy, a miénkhez hasonló út előtt áll megkért bennünket, hogy írjuk róla, így visszatekintve valóban a megfelelő dolgokat pakoltuk-e be. Igyekeztünk minél részletesebben írni, így elég hosszúnak tűnhet a lista. Vigyázat!:-)

Annak ellenére, hogy már az egy éves út előtt is utazgattunk, ilyen hosszú időre még egyikünknek sem volt pakolási tapasztalata. Sok videót megnéztünk, mit-hogy érdemes pakolni, de rájöttünk, ez nagyon egyén függő. Mindenkinek mások az igényei, mindenki egy kicsit más módon utazik, mást tart feleslegesnek, másra mondja azt, hogy „ na én ezt inkább cipelem egy évig, de mindenképp magammal viszem” (így volt pl.: Edvárd az Arany János kötettel és Kazantzakisz  regénnyel, Dóri pedig a tükörreflexes fényképezőgéppel). Úgyhogy nincs egy recept arra, hogy ha ezeket viszed, akkor tutira lesz nálad minden és nem viszel magaddal felesleges dolgokat. imageRáadásul az olyan – számunkra alap felszerelésről is viták mennek, mint például a „hálózsák”, ami sok helyet foglal, lehet, hogy nem használod minden nap, mondjuk Ázsiában, de életmentő tud lenni, ha nálad van például a Nepáli hegyekben vagy Új-Zélandon, ahol sehol nincs fűtés. Szóval az alábbi listát és tapasztalatokat így kezeljétek :-).

Igyekszünk mindegyikhez megindokolni, hogy miért és mennyire volt hasznos, hogy elvittük és visszük-e Dél- Amerikába.

Amit pakolás előtt gondolj végig:

Hova indulsz, milyen országokba leszel, milyen évszakban? Ez triviálisnak tűnik….persze, még jó, hogy tudod hova utazom …:-). De, ha jobban belegondolsz azért ennek részletesen utána kell nézni. A legideálisabb pakolás szempontjából, ha olyan országokba utazol, ahol nagyjából hasonló évszak van, ugyan arra az elektromos csatlakozó átalakítóra lesz szükséged és nem kell magaddal vinned 5 félét.

Ne vegyél feleslegesen divatos „RTW felszereléseket” hacsak, nem lesz rá valóban szükséged vagy nem könnyíti meg jelentősen az életed az utazás során.

Példa: Létezik egy úgynevezett mosó zsák, amivel bármelyik hostel mosdójában könnyen ki tudod mosni a ruháidat. Viszont megközelítőleg 16.000 forintba kerül. Mi az egész út során nem fizettük a töredékét sem ki mosásra, mivel vagy a kedves szállásadóinknál mostunk, ahogy ők mosnak (legyen ez az USAban, ahol a mosógép épphogy csak ki nem vasalta a ruháinkat vagy Indiában a ház melletti, külső, földi mosogató tálban). Szóval egy ilyen beruházás akkor éri meg számodra, ha sokat leszel hostelban, hotelban vagy mosodában szeretnél mosatni, ahol fizetni kell a mosásér és olyan országban utazol ahol mindez nem fillérekbe kerül.

Mérlegelj! Mennyire nehéz az adott felszerelés, előreláthatólag hányszor fogod használni? Mennyibe kerül? Valóban megéri?

Minden apró hely és gramm számít. De tényleg! Nem is gondolnád milyen gyorsan összeadódnak!

RUHÁK

Erre azért szánunk olyan hosszú leírást, mert legjobban a ruhák okos kiválasztásával és pakolásával lehet spórolni.

Legyen…

 • könnyen variálható

Például:

Dórinál volt egy leggins (fej nélküli harisnya pamutból), amire kirándulásnál felhúzott egy rövid nadrágot, így ha leült egy kőre vagy bárhova az kopott, muszlim országokban és Indiában a kurti alá vette, télen pedig a farmer alá harisnyának.

IMG_0535

IMG_8783

IMG_0170

Világos kendő (Dórinak még akkor egy színes volt, azóta van egy fehér): Ez is elláthat több funkciót. Véd a nap ellen; be lehet vizezni, könnyen szárad, könnyű; kis helyen elfér; melegben használható takarónak; ha olyan helyen kell aludnod, ami kétes tisztaságú ott jó lepedőnek; be lehet vele lépni pl. hindu templomokba és muszlim mecsetekbe;használhatod szoknyának; télen sálnak; ha a több órás busz úton végig rád süt a nap, felkötheted az ablakra; ha kocsiban kell éjszakázni véd a reggeli kíváncsi szemek elől….és még rengeteg kreatív felhasználási lehetősége van csak ennek az egyetlen darab anyagnak.

 

 

IMG_9468

Dóri épp most varr és kísérletezi ki egy-két olyan ruhadarabot, amit még ennél is többféleképpen lehet hordani és igyekszik Dél- Amerikába már csak 2-3 darab ruhával utazni. Hamarosan ezt is bemutatjuk.

 • Könnyen mosható és szárítható (nem volt semmi spéci textilből készült cuccunk, de találkoztunk olyan utazókkal, akinek volt valamilyen spéci öntisztuló cuccuk vagy amit 50-szer lehetett hordani mosástól-mosásig).
 • Főleg lányoknak 🙂 : Ha nagyon zavar, hogy nem öltözködhetsz szépen az utazás alatt és a funkció mellett az esztétikum is fontos számodra, akkor vigyél olyan ruhákat, amelyeket szeretsz és mindenféle módon összekombinálható a többivel. Pl.: színben, anyagban stb. De arra készülj, hogy az egy év végére szinten minden alsónemű és olyan ruha, amit szinte minden nap hordasz rongyos lesz. (Lehet, hogy egy titkos albumba fel kéne tölteni Dóri egy éves melltartóját és pizsamáját és Edi alsónadrágját :-))
 • Mindenképp legyen nálad meleg ruha, akkor is, ha meleg helyre mész. Egyrészt azért mert éjszaka nagyon sok helyen lehűl a levegő, gyakran a fejlődő országokban is utazol olyan buszon, vonaton, városi tömegközlekedési eszközön, amit 15 fokra hűtenek a légkondival, de ha ezek mégsem történnének meg veled, a repülőn akkor is nagyon jól jön.
 • Okos pakolás! Mi ezeket az IKEAban (ez most nem reklám, de itt a legolcsóbb:-)) kapható cipzáras csomagoló zsákokat vittük magunkkal. Edvárd összes pólója és alsónadrágja elfért a nagyobbikban, Dóri összes trikója, pólója, bugyija pedig a kisebbikben. Sok helyet lehet megspórolni ezzel az okos kis zsákkal.

P7240327

 • Javaslat: Mindig hagyj egy kis helyet a helyi ruháknak. Ez megint személyes, de Dóri tudja, hogy nem fog tudni ellenállni egy-két szép Dél- Amerikai blúznak vagy szoknyának.
 •  Utazás előtt pár héttel mindenképp pakold be a hátizsákod, csinálj próbautazást egy délután a buszon, sétálj vele a városban. Utána menj haza és pakold ki a cuccok felét. Komolyan! Hidd el nem lesz szükséged rá.

Vásároljunk-e az út során vagy inkább vigyünk mindent itthonról? imageEz is egy fogós kérdés. Mi nem vagyunk híve annak, hogy annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen a cuccunk, csak egy bankkártyát viszünk magunkkal, amire szükségünk van, olcsón megvesszük minden országban, kidobjuk és majd a másikban újat veszünk. De ez megint az elveinkkel ütközik, úgyhogy volt, amit inkább végigcipeltünk három hónapig egy meleg éghajlatú országban, hogy utána télen minden nap hordjuk. Egyetlen nagyobb beruházásunk volt, Kínában egy télikabát Dórinak.

Ide nem volt elég a trikó+póló+pulcsi+mellény kombó. Ezt még Nepálban is jó szolgálatot tett, Indiában pedig ott hagytuk egy C.S.-ernél. Jó módszer a ruhák csereberélése is. Több tapasztalt coucsurfernek van csere-doboza, amiben az utazók ott hagyhatják mondjuk a pulóverüket, téli kabátjukat, hogy egy utazó azt elvihesse mikor hideg éghajlatra tart, ő pedig cserébe otthagy valami mást. Ilyen hostelekben is van.image

A másik lehetőség, hogy az út egy részével utazz egy barátoddal, aki közvetlenül haza megy. Küldj vele haza minden ajándékot, amit  a barátaidnak szánsz és egy-két szép ruhát ékszert, aminek nem tudtál ellenállni. 🙂 Ugye, Zoli??

Ez úton is köszönjük neki!

Alapvető célunk, hogy a következő utazásokra egyre kevesebb dolgot vigyünk magunkkal.

Amit mi vittünk magunkkal két főre:

Ezekkel indultunk 2014-ben Mennyire volt hasznos? Visszük-e a következő útra/alternatíva?
pakoló zsák Nagyon hasznos! Nem csak a helytakarékosság, hanem a rendszerezés miatt is. egy vízálló verziót, amiben elfér egy alsónemű, egy póló és egy leggins
fejenként 6 pár zokni Télen jó volt, de nyáron feleslegesen foglalt több helyet. Egyébként a zoknikat a cipőbe gyűrtük bele. Kevesebbet viszünk.
fejenként 6 db alsónemű

 

Ez Edvárdnál sok helyet foglalt, mert nem volt hajlandó áttérni a boxerről a sokkal helytakarékosabb fazonra. J De itt ugye megint megjelenik, hogy mindenki máshol köt kompromisszumot:-). Ugyan ennyit fogunk vinni.
fejenként összesen 6 db póló/trikó/top különböző kombinációban (tehát nem mindegyikből 6db) + 1 db fehér ing A trikó azért nagyon hasznos,mert nyáron lehet hordani toppként télen pedig jól melegít. A túrázásoknál fontos volt a réteges öltözködés. Szintén Edvárd pólói foglaltak nagyon sok helyet.

A fehér ing nagyon hasznos volt az égető nap ellen, de borzalmasan nézett ki az út végére.

Nem „kedvenc” alapon választunk pólót Edinek, hanem olyat, ami könnyű, hordható a többi ruhával. Szegény kicsit szedett-vedett volt egy évigJ. 4 darabot viszünk, hogy legyen hely az esetleg helyben vásárolt gyönyörű ingeknek, pólóknak.
fejenként 2 db hosszú ujjú póló

 

Nagyon, nagyon hasznos és kell belőle minimum kettő.  100% pamut legyen, hogy a nap ellen is fel lehessen venni melegben. Viszünk kettőt. Könnyű anyagból.
1 db thermo pulcsi+Dórinak egy thermo mellény Az egyik leghasznosabb, bár kevésbé szép darab. Könnyű, viszonylag kis helyet foglal. Mindenképp visszük, de csak egy darabot,mert sok helyet foglal.
fejenként 2 db hosszú nadrág (egy rajtunk) Az elején mindkettőnknél két farmer volt, könnyebb anyagból és Dórinál egy rendes, kicsit nehezebb. Az út felénél megváltunk Dóri egyik (könnyebbik) farmerjától, hogy több helyünk legyen. De mindenképp kell 2 db hosszú nadrág. A farmerelőnye, hogy nagyon strapabíró, nyugodtan le lehet benne ülni bárhova, alá lehet öltözni, viszont hátránya, hogy mivel nagyon sok helyet foglal ezért minden utazásnál ezt kell hordanod, ami mondjuk 40 fokban nem a leg kellemesebb. Edinek 2 db könnyebb hosszúnadrágot viszünk, ami alá lehet öltözni. Ebből az egyiknek lezipzárazható a szára.

Dórinak a jól megszokott keleti nadrágot, legginst és egy könnyebb hosszúnadrágot (ami alá szintén lehet öltözni.)

2db rövid nadrág Dóri egyik rövidnadrágját és Edi egyik nehezebb rövidnadrágját, amit még itthon túrtunk neki szintén ott hagytuk egy CSernek félúton és vettünk Edinek egy könnyebb rövidnadrágot. Dóri nagyon nem érzi jól magát rövidnadrágban, ezért neki 1dbot viszünk. Edinek pedig 2db extra könnyű anyagból készültet.

 

A rövid nadrág bepakolásnál fontos szempont, hogy olyan országba mentek-e ahol a nőknek nem udvarias, erkölcsös vagy csak nem szokás rövidnadrágot hordani. Hagyja helyet az országban megszokott ruháknak is a zsákodban. Általában azok a legkényelmesebbek és az időjárásnak legmegfelelőbbek.

1 db sál Dórinak Sokat használtuk. Egy darab kendőt viszünk, amit lehet sálnak is használni, olyan színben, ami minden ruhánkhoz hordható. (De persze ez megint személyes, egy csomó mindenkit ez nem zavarJ)
2 db vékony nyári ruha Egyiket sem használta, mert nem jót választott ki. Töröknadrágot viszünk csak trikóval és Dóri kísérleti ruháját, amin most dolgozik.
Nagyi kötött sapkája Dórinak Télen és kirándulásnál mindig használtuk. Ugyan viszonylag sok helyet foglal, de mivel a fejünkön veszítjük a legtöbb hőt ezért nagyon hasznos. Ráadásul Dóri feje nagyon fázós és már kevésbé hideg időben is hordja. Ezt sajnos nem tudjuk nélkülözni, de még lehet, hogy kitalálunk rá valamit.
1-1 darab esőkabát Igazából a monszunban nem számított az Európában vásárolt esőkabát. Ugyan használtuk, de inkább felesleges volt. Beruháztunk egy akciós Decathlonosra, ami kabát, esőkabát és széldzseki egyben és kivehető a thermo bélése-ez a thermo pulcsink.
Fürdőruha 1dbot vittünk és elég is volt. Ezt viszünk. Főleg mivel Edvárd fürdőnadrágja rövidnadrágként is funkcionál, Dóri bikini felsője pedig toppként is használható.
1db Melltartó Ugyan használta Dóri, de… …inkább egy összehajtható toppot visz.
1db papucs Vittünk egy nagyon kicsi, kozmetikában használható, vékony papucsot Dórinak, de ez azonnal elszakadt, úgyhogy érdemes egy darab kicsit jobb minőségűt vinni. Végül még Amerikában vettünk egy szebb crocs-ot, amit szandálnak, papucsnak és fürdéshez is lehet használni. Edvárd egy sima kis pár száz forintos papucsban végigcsinálta:-). Különösen a meleg országokban fontos, hogy legyen egy jó minőségű, de könnyű papucs. Ugyan azt visszük.
1 nagyobb és egy kisebb törölköző A kisebbiket mi egyáltalán nem használtuk. Jó, hogy tényleg kicsit vittünk. Ugyan azt a nagyobb, 1 db mikroszálas (D), utazó törölközőt visszük, amit kicsire össze lehet hajtani és mivel ezt Edi nem szeretni, ezért neki egy kb. 20 éves pamut, egészen vékonyat viszünk. Ebből nem találtunk másikat. (Szívesen vesszük, ha van ilyen régi, könnyű törölközőtök, amit felajánlanátok, azt elfogadjukJ).
1 túra bakancs és egy zárt cipő Nagyon sok helyet foglalnak, de ha sokat túrázol elengedhetetlen, hogy biztonságban, kényelmesen kiránduljunk.  Viszont a túrabakancs is olyan, mint a farmer, utazásnál ezt kell vinni, mert óriási helyet foglal a hátizsákban. Valamit még kitalálunk, de most úgy néz ki, hogy visszük mindkettőt.
1 db túra kamásli Dórinak Jó cucc, de nem használtuk ki annyira. Nem visszük.
1 db esőnadrág Szintén nem az a  darab, amit minden nap hordasz, de ha éppen szükséged van rá nagyon jó szolgálatot tesz és kis helyen elfér, könnyű. Szuper mikor egy kiránduláson nem ázol el 10 perc után tejesen. Edvárdnak is veszünk egyet, mivel esős évszakban utazunk.
Amit nem vittünk, de útközben hasznosnak találtuk és vettünk:
maszk-sál Szmog ellen elengedhetetlen, de nagyon jó sálnak is. Visszük.
Török nadrág Dóriank.

Könnyű, szép 🙂 és alá lehet öltözni a hidegben. Visszük.

Ennyit a ruhákról. Ha valami eszünkbe jut, akkor még hozzáírjuk.

TÁSKÁK

28408157522_50d469918e_hA nagy hátizsákon kívül még volt nálunk egy kis hátizsák, amit akkor vittük, amikor városban voltunk, egy-egy napot túráztunk csak, meg bármikor, amikor nem kellett vinni az egész táskát. Arra is jó, hogy az értékeket felvidd a buszra, mindig nálad legyen a vonaton.(Lehet a vonaton párnának használni és így az értékeidet is biztonságban tudhatod). Most mindössze egy darab kis hátizsákot fogunk vinni, amit beleteszünk a nagyba, így csak egy hátizsák lesz nálunk, amikor minden cuccunkat visszük. Az út során Edvárdon elől-hátul volt hátizsák, ezt most nem szeretnénk. Dórinál lesz egy kis, könnyű válltáska, amit keresztbe tud rakni és belefér a fényképezőgép, meg az iratok. Apropó képek. Vittünk egy félprofi tükörreflexes gépet, ami nagyon nagy és nehéz volt. Viszont a képek minőségéből nem szeretnénk engedni, ezért befektettünk egy jóval kisebb, de hasonló minőségű képeket készítő kamerába.

Hátizsák:

Egy 70 és 50 literes hátizsákkal, egy 25 L kisebbel és egy övtáskával indultunk neki az útnak. Plusz mindkét hátizsákhoz egy tok és esőhuzat.

 

P7240328

A tok a repülőre, buszra való feladáshoz kell, hogy ne rongálódjon a zsák és le tudjuk zárni. Úgy nézett ki, mint egy nagy fekete szemetes zsák. nem hiszem, hogy bárkinek is a miénkre fájt volna a foga. Nem is nyitották ki egyszer sem. A nagy zsákokban volt az összes ruhánk, hálózsák és az olyan eszközök, amelyek nem olyan értékesek. Minden más Edvárdnál volt a kis hátizsákban.

Most egy darab 50 és egy 35 literessel próbálunk nekivágni a 2,5 hónap Dél-Amerikának és mivel nem adunk fel csomagot, ezért a szemeteszsákunkat sem visszük. Nem szeretnénk fejenként több, mint 10 kg-ot cipelni + repülőre, buszra csomagot feladni. Dóri tavaly Belgiumba utazott egy kis hátizsákkal és óriási szabadságot adott neki, hogy bárhova, szinte bármennyit tudott gyalogolni, könnyű volt stoppolni. Mindezek mellett igyekszünk egyre kevesebb tárggyal élni és felhalmozni, egyszerűségre törekedni, ennek pedig jó próbája lesz ez az út.

BIZTONSÁGI ESZKÖZÖK

Talán ide kapcsolódik még, hogy mivel védtük az értékeinket. Ahogy írtuk igyekeztünk minden értékünket Edvárd táskájának egy külön zsebében tartani. Erről is többféle vélemény van. Vannak, akik szerint több különböző helyen kell tartani az értékeket (pl.: zokniba, neszeszerbe rejtve). Nekünk könnyebb volt egy táskára figyelni, úgyhogy mi ezt választottuk.)

Vittünk magunkkal egy számzáras lakatot és egy csomag műanyag szorító szalagot. Kínában még vettük egy pár lakatot, hogy a „veszélyesebb” országokban a táska minden zsebét le tudjuk zárni. Ez úgy nézett ki, hogy a két zipzárkocsit egy kis lakattal összezártuk és Edvárd övtáskájában volt a kulcs hozzá  (a számzáras lakatunk gyorsan tönkrement, úgyhogy kulcsosra váltottunk). Ugyan az egy kicsit macerás, mikor a városban mászkálva minden egyes alkalommal, amikor valamire szükség van  a hátizsákból ki kell nyitni a lakatot kulccsal, de ez a kis kellemetlenség igazán elviselhető. Ha hostelban alszotok, akkor ott szükség lehet egy kicsit nagyobb lakatra is (lehet egészen könnyű, nagyobb lakatot is venni), hogy a szekrényeteket bezárjátok. Nekünk erre először Amritsarban az Arany templomban volt szükségünk és ott fillérekért gyorsan vettünk egyet. Ha pedig éjszakai vonaton szeretnéd biztonságban tudni a csomagod, akkor a legtöbb Ázsiai vonaton az ülés alatt találsz egy kis fület, amihez hozzá tudod erősíteni a csomagod. Mi ezt nem használtuk, de láttunk ilyen egészen extrém verziókat:

india-kerala-kochi-rail-travel-security-western-travellers-bag-secured-BJD5HB

A másik legfontosabb, AZ IRATOK TÁROLÁSA

Fontos, hogy az esőben, monszunban, hóban vagy mikor egy buszban kiömlik valami, véletlenül beleteszed valamibe a táskádat 🙂 a legfontosabb iratok ne ázzanak el. Erre mi egy ilyen műanyag mappát használtunk és végig bírta az utat.

P7240319

No, de milyen iratokra van szükség? Mit vittünk mi magunkkal?

 • Útlevél: Utazásod legfontosabb dokumentuma. Érdemes beletenni egy tokba.

P7240321

 • Repülőjegy: Ma már a legtöbb légitársaság on-line jegyet is elfogad, de van, ahol ki kell nyomtatni. Ami viszont hasznos, hogy ha véletlenül világkörüli repjeggyel utaznál vagy lenne egy útiterved, néhány lefoglalt járattal, akkor azt mindenképp legyen nálad. Nekünk sokszor segített, mikor megkérdezték egy-egy bevándorlási ablaknál a reptéren, hogy mit akarunk az országban. Ausztráliában az összes ilyen útitervünket és útlevelünket is elkérték, hogy meggyőződjenek róla nem akarunk illegálisan maradni. A legtöbb országba való belépést pedig leegyszerűsíti, ha meg tudod mutatni a kiutazásról szóló jegyedet vagy legalább a tervedet (ha nincs ilyen akkor is érdemes valamit papírra vetni.)

P7240316

 • Útlevél és személyi másolatok: 1 db nyomtatva és e-mailben elküldve magunknak
 • Munkaadói nyilatkozat magyarul és angolul pecséttel és aláírással. Ez több helyen is megkönnyítette a belépésünket és vízumkérelmünket is. Látták, hogy van munkánk idehaza. Még akkor is ha nem biztos, hogy visszatérsz a régi helyedre az utazás után érdemes kérni a jó fej főnöködtől vagy valakitől egy ilyen papírt.
 • Utolsó bankszámla kivonat: Szintén több országban kérhetik, hogy lássák van miből finanszíroznod az itt tartózkodást (jellemzően Új-Zéland, Ausztrália, USA, Kína).
 • Jogosítvány és nemzetközi jogosítvány. Egy ilyen barna kis füzet. Érdemes ezt is betenni egy külön kis tokba, mert könnyen elázik.

P7240320

 • Házassági anyakönyvi kivonat másolata: Talán furcsának hangzik, de erre is szükség lehet. Vannak olyan országok, ahol nehézségeket okoz elmagyarázni, hogy miért utazik együtt egy férfi és egy nő, ha nem házasok. Ha pedig házasok vagytok, akkor miért ne könnyítenétek meg a dolgotokat. Vannak olyan országok, ahol ugyan abban a szobában csak házaspárok szállhatnak meg. (E miatt két szobát fizetni pedig igencsak luxus lenne.)
 • 6-8 db igazolvány kép mindenféle vízumkérelmekhez az adott ország igényeinek megfelelő méretben, hátrafogott hajjal, szemüveg nélkül, stb. Kb. ennyire lesz csúnya:-). Mi előre készítettünk az indiai, kínai vízumokhoz és még 4-5 db extrát. 2 darab maradt az út végére. Nagyon jó, ha nem akkor kell helyben megcsináltatnod.

P7240325

 • Orvosságokról igazolás, különösen nekünk a sok kis homeopátiás bogyóról fiolákban. Erről egy külön bejegyzésben olvashattok ITT.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Az orvosunk nevét kitöröltük a képről.)

 • Sajnos 🙂 befizetett büntetések igazolása. PL.: Amerikában mi kétszer is kaptunk közúti büntetést. Ezeket érdemes eltenni, hogy ha bármikor kellene igazolni tudd, hogy befizetted. (Persze, ha befizetted.) Mire vigyázz a parkolásnál és a stoptáblánál? Olvass róla ITT.
 • Bármi, amit még hasznosnak gondoltok. EU kártya, TB kártya másolat…stb.

Ugyan nem hivatalos irat, de fontos vagy hasznos lehet:

Bankkártya! Mi egy tarvel cardot is csináltatunk a számlánkhoz, amivel ingyen vagy nagyon olcsón tudunk felvenni pénzt a világ bármely ATMéből. A bankkártyákat és a pénzt egy külön kis tárcában tároltuk Edi hátizsákjában. A pénztárcánkban mindig csak annyi pénz volt elöl, amennyire aznap szükségünk lesz. Pénzt pedig általában minden országban egyszer, a megérkezéskor vettünk fel. Megpróbáltuk kiszámolni kb. mennyi pénzre lesz szükségünk és a szerint vettünk fel egy nagyobb összeget. Erről is megoszlanak a vélemények. Mi inkább a banki költségek csökkentése mellett szavaztunk.

EGYÉB FELSZERELÉSEK

Hálózsák Az utazók megosztója. Mi végigcipeltük és szinte minden nap használtuk. Az is volt a célunk vele, hogy ha valahol csak egy napot alszunk ott ne kelljen ránk mosni. Vonaton, autóban, kanapén alváshoz elengedhetetlen. Egy kicsit ez volt a mi házunk is,mint a csigáé. Egy kicsit állandóságot és „saját” érzést adott nekünk. Most is visszük. Esetleg ha nem lenne ennyire jó minőségű a hálózsákunk beruháznánk egy kisebb méretűre, mert már egészen kicsik vannak.
2 db pamut hálózsák bélés Meleg éghajlatú országokra vettük, de nem igazán használtuk ki. Inkább csak lepedőnek használtuk.

 

1. a melegben nem akarsz bele bújni semmibe, arra jó a kendő.

2. hálózsák bélésnek soha nem használtuk

3. nagyon nehéz és luxus cipelni.

Ha csak meleg országba mennénk beruháznánk egy drágább, selyemből készültre. Ha Indiába mész ne vedd meg itthon, elég egyszerűen és olcsón hozzá lehet jutni helyben.

Régi orosz merülőforraló Na, ez az a cucc, amit egyetlen egyszer használtunk. Mivel régi, családi darab ezért végigcipeltük a világon és haza hoztuk, de senkinek nem ajánljuk. Egyrészt ugye csak fém, vagy kerámia pohárban lehet használni, kell hozzá áram és jó sok idő. Nem visszük.
Táblagép Könnyebb, kisebb mint egy laptop, gyorsan csatlakozik a netre, át lehet rá tölteni a fényképeket, vannak képszerkesztő appok hozzá. Kicsit bonyolultabb rajta blogolni, mint a gépen és írni egyenesen borzasztó. Ugyan vettünk hozzá egy kicsi klaviatúrát, ez egyben a tokja is. Nincs jobb megoldásunk még rá. Ezt visszük.
Kis jegyzetfüzet

Mindenféle infók a szállásról. Ha valamit el kellet magyarázni és lerajzolni arra is ott volt. Minden hasznos infó offline lementve:-). Visszük csak egy még kisebbet.
1 db telefon Sajnos a basic mobilt, amit vittünk nem tudtuk sem az USAban, sem Új-Zélandon, sem Ausztráliában használni. Amerikában vettünk egy eldobható telefont, sms és hívás kerettel arra a két hónapra, de ez felesleges szemetelés és elég drága mulatság lett volna minden  országban megtenni. Ausztráliában és Új-Zélandon sokat szenvedtünk internetet keresve, hogy kapcsolatot tudjunk tartani szállásadóinkkal, úgyhogy Indonéziában vettünk egy szuperokos telefont. Ettől kezdve mindenhol csak egy sim kártyát vettünk és gond nélkül telefonáltunk és használtuk a térkép appot. Azóta is ezt a telefon használjuk. Nem voltunk nagyon márka fanok, de az az általunk ismert egyetlen olyan telefon, ami bármilyen frekvencián működik és mindenhol a világon annyian használják, hogy lehet hozzá megfelelő sim kártyát kapni.
DSLR fényképezőgép Gyönyörű fotókat készítettünk vele, de nagyon nehéz, sok helyet foglal, túl feltűnő. Beruháztunk egy hasonló minőséget előállítani képes, kisebbre.
2 db kulacs Legfontosabb, ha nem akarsz annyi műanyag üveget venni. 1. drága 2. baromi környezet romboló.

Meg tudod vele tisztítani a vizet steripennel.

most is visszük

1db 1l

1db 750 ml

1-1 db KIS neszeszer

A szokásos fogkefe, fogkrém, szabban..stb. Most is ezt visszük, bőven elég volt ez a kis méret.
Gyógyszeres/homeopátiás csomag Hogy mit tartalmazott arról bővebben ITT. Természetesen visszük most is. Egyébként nem érdemes sok mindent magaddal cipelned (ha csak nincs speciális gyógyszerre szükséged), mert mindenhol mindet lehet kapni.
1 db bicska Sokszor hasznos volt. Mivel nem lesz feladott poggyászunk ezt most nem viszünk.
1 műanyag evőeszköz készlet Annyira sokszor nem használtuk,de nagyon kis helyen elfér és ha kell, akkor nagyon megkönnyíti a dolgokat. Visszük.
1 műanyag doboz Maradék ételek tárolására, tányérnak vittük. Jó szolgálatot tett, könnyű, bele lehet tenni ruhákat, mikor elpakolod a zsákba, de azért a formája miatt foglal valamennyi helyet és nem létfontosságú. Valószínűleg nem visszük.
Töltők, átalakítók, áttöltő kábelek, pendrive.

Sajnos ezekre szükség van, pedig nehezek, sok helyet is foglalnak. Mi nem ruháztunk be drága világ alakítóra, mert Dóri apukájának volt egy régi csomagja miden féle átalakítóval, de ha sok felé mentek akkor ajánljuk. ha csak egy kontines a cél, ahol nagyjából ugyan az az elektromos csatlakozó, akkor ott helybe tudsz venni egy kis átalakítót és nem kell magaddal cipelned a giga változatot és a világ összes átalakítójátJ.
Amit nem vittünk, de útközben vettünk:
Steripen víztisztító

Ez itthon nagyon drága lett volna,de már előre kinéztük egy New Yorki boltban. Ez egy UVs víztisztító és annak ellenére, hogy elsőre drágának tűnik nagyon megérte, ráadásul éppen akciós volt,mert ennél van könnyebb, modernebb is.   Sokat használtuk, visszük.
Külső töltő a telefonhoz Főleg Nepálban vettük hagy hasznát, ahol csak adott időközönként volt áram egy nap, de mindenhol jó volt, hogy ne maradtunk telefon nélkül. Főleg a térkép miatt volt fontos. Mivel a telefonos GPS segítségével motoroztunk mindenhol. Visszük. Nagyon hasznos.
Extra pendrive Útközben vettünk még egy pendriveot a képek tárolásához. Mikor olyan helyen szálltunk meg, ahol volt számítógép, rámentettük ez előző pár hónap képeit pendrivera. Egyet viszünk.
Utazó, gumis ruhaszárító Na, erre a víztisztítós boltban csábultunk el. Megint egy olyan utazási alkatrész, ami elsőre nagyon praktikusnak tűnik, de annyira nem az. Kb. 3szor használtuk, mert hiába vannak tapadó korongjai, meg tépőzárjai igazából soha nem volt pont olyan faltávolság, ahova fel tudtuk volna tenni. Nem visszük.
 • 1 tekercs WC papír (össze lehet nyomni, könnyű, kis helyen elfér, szignifikánsan növeli a komfort érzetet, „életmentő” bizonyos helyzetekben).
 • Nedves törlőkendő– nem valami környezetbarát, de nagyon jó szolgálatot tesz mikor napokig nincs lehetőséged vízzel mosakodni.
 • Mini világ- Európa térkép

P7240322

P7240323

 • Ajándék a szállásadóknak. Mi könyvjelzőket vittünk, amiből útközben tudtunk nyomtatni és lamináltatni. Így nem áztak el, könnyűek, sokat lehet belőlük vinni, személyesek és nagyon örült mindenki, mikor odaadtuk.20140516-134309.jpg
 • Hasznos appok a telefonodra. ITT.

Összességében az út végére jóval több cuccal jöttünk haza, mint amennyivel elindultunk. Legalább 10 kilóval lett nehezebb a táskánk. Gyűltek a képeslapok, egészen pici szuvenírek, Dóri ruhái amelyek összeadódtak (10 habkönnyű indiai selyemkendőnek is van súlya és térfogata, bármennyire is nem szeretnénk).  Dél- Amerikában erre jobban fogunk vigyázni, ezért is viszünk kisebb hátizsákot. Még nem tartottunk próbapakolást, de hamarosan fogunk és arról is tájékoztatunk.

image

Általánosságban: bármit itthon felejtesz, ne aggódj,  mindenhol mindent lehet venni!!!

Készítettünk nektek egy letölthető, nyomtatható rajzos kis checklistet a legfontosabb felszerelésekkel, reméljük tetszik:-) A linkre kattintva nyílik meg: mit-vigyek-az-utazashoz-_checklist-doritol-es-edvardtol-talpalatnyitortenetek-hu

Dél-Amerikába pedig már csak ekkora táskával mentünk….nem is kellett be chekkolnunk a repülőgépen, direkt csak kézipoggyász méretű hátizsákot vittünk:

1 Tervezés - útvonal (7)

 

Reklámok

One response to “Jól gondold meg mit pakolsz be!

 1. Visszajelzés: Beköszöntött a vakáció! De, hogyan nyaraljunk (környezet) tudatosan? | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s