Kilenc tipp a zöld utazáshoz

Az alábbi bejegyzés az afar.com angol nyelvű utazási magazinban megjelent cikk fordítása, melyet a  Greendependent Egyesület fordított magyarra. Eredeti címe: The 9 Most Environmentally Harmful Things about Travel—and What to Do Instead, az az Kilenc tipp a zöld utazáshoz – mit ne tegyünk! Ugyan eddig még soha nem közöltünk olyan bejegyzést, amit nem mi írtunk, de ez annyira megtetszett, hogy kivételt tettünk, mert szinte teljesen lefedi azt, amit mi az utazásról gondolunk, a dilemmákat, amellyel utazóként küzdünk….és jócskán állít elénk fejlődési lehetőséget is. Dőlt betűvel találjátok az általunk hozzá fűzött “így csináljuk mi” részeket.
 
Az utazásban többek között az a jó, hogy világot látunk – és az a kevésbé jó, hogy a felfedezni kívánt nagyvilágban többféle környezeti problémát okozunk azzal, hogy útra kelünk. Széndioxid-kibocsátás, az állatvilág kizsákmányolása, vízpazarlás, hulladéktermelés – csak egy pár a sok problémából, amihez akarva-akaratlan hozzájárulunk, ha utazunk. Az alábbiakban kilenc olyan tippet olvashatunk, amely a legtöbb gondot okozó hibák elkerülését és utazásaink zöldítését segíti.
1. Mini kozmetikumok – A boltokban kapható apró samponok és krémek kényelmesek a
csomagolás szempontjából, de gyorsan kifogynak és szemétre kerülnek, jelentősen gyarapítva ezzel a hulladékok mennyiségét. A flakonok és tégelyek természetesen újrahasznosíthatóak lennének, de általában a kukában végzik, különösen azon pontjain a világnak, ahol az újrahasznosítás még nem elterjedt gyakorlat. Inkább keressünk otthon/vegyünk utazó flakonokat, amiket mindig újratölthetünk a kedvenc krémeinkkel.
Mivel mi is  igyekszünk a lehető legkönnyebb csomaggal utazni, ezért mi is rá vagyunk kényszerülve, hogy pár kis flakont vigyünk magunkkal. Mosakodásra a szappan kiváló, ugyan lehet, hogy kicsit nagyobb helyet foglal,de egyrészt nem folyik ki, természetes alapanyagokból és van és kb. egyszer kell venned újat egy világ körüli útra. Sampont mi nem nagyon használunk, úgyhogy azt nem viszünk. Dóri pedig a házi készítésű arclemosóját tárolja kis flakonba, amit évek óta után töltünk. A dezodor szintén házi készítésű, kis helyen elfér, könnyű, újratölthető. Ez a picike adat kb. 4 hónapra elég. Dóri legújabb szerzeménye pedig a képen látható kézzel készített (köszönet érte Orsinak:-)) arclemosó pamacs, amit most fogunk tesztelni. 

P8040336

2. Palackozott víz fogyasztása – Sok utazónak szóba sem jöhet a csapvíz fogyasztása, mert
számos országban a teljesen szűretlen vagy a megszokottnál kevésbé tisztított víz komoly
egészségügyi problémákat okozhat azoknál, akik más vízminőséghez vannak szokva. A palackozott víz fogyasztása azonban jelentős környezeti hatással bír. A palackok gyakran a lerakóban végzik újrahasznosítás helyett, és ha egyszer lerakásra kerültek jó sokáig ott is
maradnak, évszázadok alatt bomlanak csak le. Palackozott víz helyett vigyünk magunkkal hordozható szűrőt és újrahasználható palackot, így bárhova megyünk tiszta vizet tudunk inni.
Igen, a mi két is flakonunk, ami bejárta a világot és örök barátunk, a steri pen, amivel megtisztítottuk a csapvizet. Tipp: Olyan flakont vigyetek, aminek csavaros a teteje. Mi sajnos a repülőn és magashegyi túránál párszor eláztattuk az összes cuccunkat, mivel a légnyomástól kinyílt a kupak.

P8040338

3. Taxizás mindenhova – Nem kérdés, hogy a városokban a tömegközlekedés a legkörnyezetbarátabb, ha nem akarunk gyalogolni. Egy ismeretlen helyen azonban könnyebb beugrani egy taxiba, mint próbálni eligazodni a tömegközlekedés rendszerében, különösen ha épp most érkeztünk meg a reptérre nagy csomagokkal. Ha viszont már szusszantunk egyet és kicsomagoltunk, ne sajnáljuk az időt, járjunk utána és taxizás helyett használjuk ki maximálisan a tömegközlekedés nyújtotta előnyöket. Nem csak zöldebbek leszünk így, de a helyiek életébe is belekóstolhatunk.
Talán ezt nem is kell részleteznünk.

IMG_8128

4. Ágyneműcsere a hotelben – Ha nem jelezzük, hogy nem szeretnénk, a hotel lecseréli az ágyneműnket és törölközőnket minden áldott nap. Gondoljunk bele, hány szoba van egy átlagos szállodában, és hány szálloda a világon – elképesztő mennyiségű vízpazarlás, ha naponta kimosnak minden ágyneműt! Szerencsére sok hotel már változtatott a korábbi rendszeren és új rendet alakított ki a naponta keletkező szennyes csökkentése érdekében. A törölközőnket például nem viszik el kimosni, ha visszaakasztjuk a helyére, van ahol pedig egy kártyát adnak, amit akkor kell kitenni, ha szeretnénk áthúzatni az ágyat. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy az adott szálláson mi a mosásra vonatkozó rend, kérdezzük meg a recepcióst.
Mivel nem szoktunk hotelba menni, ezért ez nálunk nem olyan nagyon probléma. Viszont, amikor mégis hotelban kötöttünk ki, azzal elég rossz tapasztalataink voltak. Hiába nem dobtuk a törölközőt a kádba (ami a kiírás szerint azt jelezte, hogy cserét kérünk) másnap tiszta törölközőt kaptunk, szóltunk a takarítónak semmi, a recepciósnak..szintén semmi, újra kicserélték az egyszer használt törölközőnket. De kitartás!  Azért megéri.

Towel-Reuse-program

5. Papírtérképek – Oké, ez tényleg nehéz, mert sokan vagyunk, akik szeretik a jó térképet, és a jó térképekkel nincs is gond. De a turistáknak osztogatott, elnagyolt, szórólapnagyságú, hirdetésekkel teli belvárostérképek mind a kukában végzik. Ha van okostelefonunk, töltsünk le inkább olyan digitális térképet, ami internet hozzáférés nélkül is használható (íme néhány alkalmazás)!
A mi nagyon, nagy favoritunk megmentőnk, a Sygic alkalmazás. Majdnem minden ország letölthető , offline és GPS nélkül használható. Ezzel motoroztuk Indonéziában, Indiában. 9000 mérföldön keresztül vezetett minket az USA-ban és a szállásadókat is könnyen megtaláltuk Thaiföldön. Nem utolsó sorban, pedig ingyenes. Bár mi annyira szeretjük, hogy adományozunk nekik. Vagy ha már használsz hagyományos térképet…mi is szeretjük. Pl.: egy városban, akkor hasznosítsd újra otthon. Remek emlék lesz és ingyen volt a szuvenír:-). Amit mi szoktunk csinálni, hogy olyan helyekről, ahova tudjuk, hogy visszamegyünk még, eltesszük a térképet. (PL.: Bécs, Pozsony, Krakkó, Prága..stb.) és visszük magunkkal a következő útra.
6. Kétes hírű állatkertek és aquaparkok – Vannak „rendes” állatkertek, például azok, amelyek menedéket nyújtanak és a túlélés lehetőségét biztosítják kihalófélben lévő fajoknak, és azon fáradoznak, hogy közelebb hozzák az állatvilág védelmének ügyét az
emberekhez. De vannak olyan állatkertek is szép számmal, amelyek enyhén szólva kérdéses gyakorlattal üzemelnek, orvvadászokkal fogatják be az állatokat és a fogságban kegyetlenül bánnak velük. Ne menjünk olyan állatkertbe, amely nem elkötelezett a vadvilág védelme és a természeti értékek megőrzése mellett, és amelyik nem bánik jól az állataival. Gyanús, ha engedik, hogy (begyógyszerezett) oroszlánt és tigrist simogassunk, elefánton lovagoljunk, betanított (szűk medencékben nyomorgó) kardszárnyú delfineket és delfineket nézzünk.
Na ha valamiről, akkor erről aztán tudjátok a véleményünket, mert egyszer mi is belekeveredtünk egy szörnyű delfinkalandba úgy is, hogy ennyire próbálunk oda figyelni. Szóval nagyon résen kell lenni… Videó illusztráció: 

7. Szuvenírek – A szuvenírek jó dolgok – emlékeztetnek bennünket a rengeteg átélt élményre, és örömet szereznek a családnak, barátoknak. De a beszerzésükkor nem árt észnél lenni! Gyakran találkozhatunk ugyanis olyan emléktárgyakkal, amelyek értékesítése illegális, mert vagy régészeti leletnek minősülnek vagy veszélyeztetett állatfajok elpusztításával jár az alapanyaguk beszerzése (ld. elefántcsont, korall, állatbőrök és csontok). Sokaknak csábító a tudat, hogy olyan egzotikus tárgyat szereznek meg, amilyen otthon senkinek nincs. Ne vegyünk ilyesmit, mert amíg van kereslet, az orvvadászok és tolvajok nem hagynak fel a természet fosztogatásával.

2014-11-27 12.43.37

8. Utazási irodák – Ha szervezett útra megyünk, foglalás előtt nézzünk utána a szervezőknek! Tudják, mi fán terem a felelős turizmus? Alkalmazzák a gyakorlatban? Gondoskodnak róla, hogy a nyaralás során se a környezet, se a helyiek érdekei ne sérüljenek? A piacon rengeteg cég kínálja a legkülönfélébb szolgáltatásokat a búvárkodástól a szafariig, és könnyű az első szembejövő jó ajánlatnak elcsábulni. De ne feledjük, hogy sok utazási irodát inkább érdekli a pénz, mint a tevékenysége környezeti és etikai hatása. Keressünk olyan céget, aki hozzánk hasonlóan felelős a témában!
9. Repülés – Senkinek nincs több hónapja arra, hogy repülő helyett hajóval vagy neadjisten vonattal tegyen meg több ezer kilométeres utakat, sokszor muszáj tehát repülni. De a légi közlekedés hatalmas mennyiségű szén-dioxid kibocsátásáért és ezzel a klímaváltozásért is felelős. A kibocsátást nem tudjuk ugyan elkerülni, de lehetőségünk van részben semlegesíteni erre specializálódott szervezetek segítségével, akik kiszámolják a kibocsátásunkat, és dollárban megadják a kompenzáció értékét, amelyet ha befizetünk, környezetvédelmi projekteket támogatunk. Vannak már olyan légitársaságok, akik partnerséget kötöttek kibocsátássemlegesítő szervezetekkel, így a légitársaságon keresztül közvetlenül is lehet rendezni az „ökotartozásunkat”.
Mi ezt az életünk nagyon sok területén próbáljuk ellensúlyozni és ha van rá lehetőségünk és nem sokkal, de sokkal drágább, akkor hosszabb utakat (20-23 óra) is vonattal teszünk meg.
+ 1 tipp tőlünk: Ne feledd,  bárhova mész nem csak magadat,hanem országodat, kultúrádat is képviseled. Ha érdekel, hogyan lehetsz felelősebb utazó olvasd el ezt a cikkünket.
Reklámok

2 responses to “Kilenc tipp a zöld utazáshoz

  1. Visszajelzés: Utazás hulladékmentesen?Két hátizsákkal Montenegróba | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

  2. Visszajelzés: Zero waste travelling? With two backpacks in Montenegro. | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s