Pompeii, a várázslatos város

Eljött utazásunk utolsó napja.

IMG_5890

De még ma is számtalan kaland várt ránk.

IMG_5893

Ma ugyanis Pompei felé vettük az irányt. Reggel újra elsőként szálltunk fel a buszra így még utoljára tanúi lettünk a buszvezetők csodálatos lavírozásának a kanyargós hegyi utakon. Sikerült is egyet képen megörökíteni:

IMG_5895

A buszon összeismerkedtünk egy kis francia turista csapat vezetőjével, akik szintén Pompeiibe tartottak, így egy kicsit könnyebb volt a buszvezetővel megállapodni, hogy hol tegyen le bennünket és megkeresni a vonatállomást. A vonat ÁLLOMÁST, merthogy a Circumvesuviana vonalon ez a megálló gyakorlatilag egy szűk utcába ékelődött kis valami, amit nehezen lehet állomásnak nevezni és megtalálni.

IMG_5899

Pont lekéstük a Pompeiibe tartó vanatot és egy darabig itt kellett várakoznunk. Volt egy guggolós WC is, aminek nem lehetett becsukni a vas ajtaját,de valahogy túltettük magunkat rajta, mert a szükség ugye nagy úr…elég durva állapotok uralkodtak.

IMG_5900

A Circumvesuviana vonat Pompei Scavi állomáson tett le bennünket, ahol Pompeii, a Vezúv által eltemetett római város főbejárata van. Ez az idelátogató turistáknak nagyon jó,de nekünk még 20-25 percet kellett sétálunk szállásunkra Pompeibe a tűző napon. Cserébe másnap a reptérre menet 2 perc sétával értük el a vonatot:-) és a turisták által kevésbé használt hátsó bejáratnál 3 perc sorban állás után tudtunk belépőt váltani. Megérkeztünk szállásunkra, ahol egy óriási mosollyal fogadott egy igazi olasz hölgy, akitől a szobát béreltük. Előbb érkeztünk meg és még takarították a szobánkat, így egy kicsit az étkezőben várakoztunk. Anyuval azonnal egyre gonodltunk: egy ilyen házat mindketten elfogadnánk.

IMG_5912

Megkaptunk a szobánkat, átöltöztünk, bevizeztük a fejkendőinket és több liter vízzel felszerelkezve nekivágtunk a római városnak.

IMG_5919

Ez a város egyszerűen mesés. Nagyon különleges érzés egy ilyen fejlett civilizáció romjai között sétálni. Sajnos nem volt magyar idegenvezetés, így a kapott térképből és a nálunk lévő útikönyvből próbáltunk megtudni többet erről a kultúráról,de ajánljuk, hogy ha ide látogattok és tudtok angolul, akkor mindképp legalább egy audio guideot vegyetek. Mi azt csináltuk,hogy hol egy angol, hol egy német csapathoz csatlakoztunk és fordítottam anyunak az érdekességeket. Jó pár órát töltöttünk itt, gyakorlatilag naplementéig, zárási maradtunk a romok között.

P8261262

Könnyen felfedezhető a város egyszerű polgáraink házai és a felső társadalmi réteg luxuspalotái közti különbség. Rengeteg falfestmény, stukkó és freskó maradt meg, ami a lakók érdeklődésére, foglalkozására, szórakozási szokásaira enged következtetni.  Különösen kedveltek a dionüszosz és erotikus témák, ábrázolások. Az itt lakók valószínűleg igen csak élvezték az életet. A városban minden negyednek meg volt  a maga szerepe és a mai modern ember szinte minden igényt ki tudná elégíteni a város. Van itt “sportcsarnok”, “bank”, “fürdő és gőz”, “bevásárló utca”, “színház”, “templom”,”városháza”, “fórum”,”bordélyház”,”mosoda” “pékség”, “piac” “gyorsétterem”….stb. A hely szellemét egyedül a főutcákon hömpölygő folyamatosan együtt mozgó turista csoportok tömege teszi egy kicsit illúzió rombolóvá, de szerencsére amint letérünk a kis utcákon vagy a városfalhoz közeledünk egyre kevesebb ember vesz bennünket körül.

P8261289

P8261301

Ez a város tényleg valamiért mágikusan hatott ránk. Annak ellenére, hogy a nagy melegben és az előző pár nap feszített tempója után anyu már jól elfáradt:-).

P8261395

P8261310

P8261271

Római kori “gyorsétterem”:

P8261312

Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen szépen restaurálták az épületeket. Csak ámultunk a festményeken:

Pompei falai 1.

Pompei falai 2

Pompei falai 3

P8261353

P8261339

P8261336

P8261350

Felmerészkedtünk egy kis domb tetejére, ahonnan beláttuk a várost:

P8261379

és ahol anyu egy óriás tobozt talált:

P8261382

A gazdag polgárok házaiban kerengő, lugas,de még fürdő is található. A városlakók legyenek szegények vagy gazdagok az isteneket nagyon tisztelték. Számos szobor, festmény, házi oltár állít ennek emléket. Több templom is található a városban pl.: Ízisz, Jupiter, Apolló, Vénusz tiszteletére.

P8261364

Egy lakóház egyik szobája:

P8261373

P8261436

A nagy színház:

P8261403

P8261404

P8261408

P8261416

P8261418

Visszafele, a hátsó kijárathoz közel van egy kerengő, ami kis múzeumként szolgál. Értékes falfestményeket lehet látni,de ami a legérdekesebb azok a láva által konzervált magok, növények, gyümölcsök, kenyere, lepények. Látni lehet, hogy milyen alapanyagokat, magokat ismertek használtak az ókorban.

P8261453

Sajnos a képen lehet, hogy nem látszik jól, de van itt hagyma, fokhagyma, olajbogyó, csicseriborsó, köles, búza, karob és még rengeteg mag.

P8261455

Az egész napos, porban való mászkálástól és izzadástól jó koszosak lettünk:

P8261449

és megfáradva indultunk az utolsó olasz vacsorára (azt hiszem egyre jobbak vagyuk a selfieben).

P8261457

Pompei utcácskái nagyon tiszták, gyönyörűek az épületek és itt tényleg egy mediterrán kisvárosban éreztük magunkat, bátran sétálgattunk az utcákon este.Ez az a város, ahova mindenkinek el kell jönni, ha a közelben jár és javasolnánk, hogy ne Nápolyban, hanem Pompeiben vegyetek ki szobát.

IMG_5926

A városka főtemploma pedig a legvarázslatosabb templom, ahol valaha jártunk (pedig én már igazán sok templomot láttam). Éppen az esti mise utolsó pár percére értünk a templomba. Egy olasz bácsi mellék szegődött és mutogatta, hogy nehogy elmenjünk, most mindjárt történik A csoda. Mutogatott, hogy a szűzanya fel fog menni…na vártuk mi történik. Hát tényleg egy csoda volt, ahogy az oltár fölé felemelkedett egy szűzanya kép és mindenki tapsolt a templomban, énekeltek, ujjongtak a hívők.

P8261459

IMG_5939

Egy utolsó esti fagyi után visszatértünk a szállásra és gyorsan elaludtunk. Másnap reggel egy gyönyörű reggeli fogadott bennünket:

IMG_5942

Kisétáltunk a vonatállomásra és indultunk vissza Nápolyba:

IMG_5947

IMG_5950

A vonat közvetlenül a tengerparton szép és kevésbé szép strandok mellet halad el. De ami nagyon érdekes, hogy a vulkáni homok miatt itt nem fehér, hanem fekete homokos strandok vannak.

IMG_5955

IMG_5956

Íme újra köszönt bennünket Nápoly:

IMG_5960

IMG_5963

A vonatállomáson megvettük a jegyet a reptéri buszra, felfértünk az elsőre:-) és tele élményekkel indultunk haza Budapestre, ahol Edvárd várt bennünket.

IMG_5970

Egy tipp a reptéren való várakozáshoz: Ha valaki kocsival jön ki értetek érdemes a közeli bevásárlóközpont parkolójában várnia, ha a gép leszáll és jöttök kifelé, akkor felhívjátok, ugyanis az első 5 perc várakozás a parkolóban ingyenes:-).

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s