Zipaquirá – mélység szentsége és Andrés az éhség szentélye

Ezen a napon két különleges helyre látogattunk el. Az első Zipaquirá szentélye volt. Ez a hely Bogotától kb 1,5 óra autóútra található. Egy sóbánya, eszméletlen tárnákkal, amit a bányászok készítettek.
image
A tárnák: templomok, a keresztút állomásai és imádkozóhelyek. Ami a képeken látható kb az 5%-a a teljes bányarendszernek, ami még a mai napig működik. Ahogy haladtunk végig a keresztút állomásain az az érzésünk támadt, mint mikor a gyűrű szövetségesei beléptek Mória bányáiba. Érdekes, hogy A gyűrűk ura olyan sokszor felmerül bennünk, de az volt az első olyan látványvilágú film, ami képes visszaadni azokat a helyeket, melyeken itt jártunk Dél Amerikában, az Andok vidékén…A keresztút állomásait elképesztő egyszerűséggel jelenítették meg. Lássunk néhány példát:
image
Bal felső kép: Jézus harmadszor esik el a kereszttel. A kereszt minden eséssel egyre lejjebb süllyedt a földbe.
Jobb alsó sarok: Jézus találkozik édesanyjával, Máriával. A kereszt feletti domború mennyezet a nőiséget jelképezi, ahogy a keresztre feszítés előtt utoljára összeolvadt annyjával.
Jobb felső sarok:Jézust leveszik a keresztről. A kereszt negatív képe kivágva a falból.
Bal alsó: ez már az oltár keresztje a főhajóban.
Mindenhol zene szól és csodás ima helyek vannak a templomban…csak sajnos a turista csoportok zaja gyakran megtöri a csendet-zenét, de talán át tudunk adni valamit ezzel a videóval:

Végül elérkeztünk a kápolnához. Három lépcső vezetett oda: a menny-, a purgatórium- és a pokol útja. Edvárd természetesen a poklot választotta, hátha összefut néhány neves filozófussal. 🙂
image
A kápolna maga több teremből áll, köztük szűk ösvény is vezet, ami az újjászületést is szimbolizálja. 4 gigászi oszlop jeleníti meg a 4 evangelistát. Nagyon nehéz volt képeket készíteni, de a hangulatot úgy kell elképzelni, hogy 180 méter mélyen a föld alatt vagy. Érzed a hegy súlyát, a hegy gyomrában, körülötted több száz vagy akár ezer tonna megmunkált és elszállított anyag nyoma, érzed a verejték cseppeket a falon, a sok ezer emberkéz nyomát. S terek tárulnak eléd mélységekkel és magasságokkal; falaik, formáik elképzelhetetlen súlyt tartanak, elképesztő feszültségben, s mégis valamely időtlen nyugalommal. Mindezt a pénz és a hit emelte. A pénz teremtette a hiátust – eladták a sót, s a hit teremtette a formát – a hiátus újra tartalmat nyert – (újra eladható… persze a munkások csak a hitük erejét fejezték itt ki, az eladás csak később jött, és nem tőlük).
image
Egy időszakos fény-zene installációban majdnem beszippantott minket Csodaország:
image
Bárhogy is legyen, amit itt tapasztaltunk, az az érzékeink és létezésünk olyan minőségét ragadta meg, ami ritkán tapasztalható.
A hely szentségét csak az újonnan megnyitott bányarész rontotta, ahol mindenféle bóvlit és persze rengeteg ezüst és smaragd ékszert lehetett venni…bent a katedrálisban.:-(
image
Délután pedig elmentünk “kajálni”. Megismertük az étkezés egy új szintjét – Milyen az amikor Andrés-nál laksz jól..? Hát nem semmi. A hely Bogota közelében található, kb 40 perc kocsival. Ez volt Anna és Mario meglepetése számunkra.
image
Itt lehet megnézni a helyet, étlapot stb.: (a név emgetévesztő, mert egy csomó húsmentes étel volt az étlapon:-))
http://www.andrescarnederes.com/andres-dc
Egy óriási komplexum, ahol rendezvényeket tartanak, táncos mulatságok vannak, és nagyon sokan kajálnak…:) 3000 ember befogdására képes a hely. A környezet hasonló a budapesti romkocsmák hangulatához és díszletéhez. Az volt a tulajdonos ötlete, hogy egy olyan helyet akar, ahol nem csak egy jót eszünk,hanem egy egyedi és különleges kulináris-kultúrális élménnyel gazdagodunk. Hát sikerült! Belépéskor egy kis eper, az asztalnál táncos köszöntő a valamiért különleges vendégeknek..például nekünk, akik valami furcsa nevű országból jöttek:-).
image
Íme Edvárd csodás tánca a kolumbiai ritmusra:-)

Pazar (furcsa) étkészlet és hihetetlen precíz kiszolgálás. Az átlag étel 2-3 ezer forint a különlegesek 5-6 ezer. De az élmény: megfizethetetlen… 🙂
image
Az ételekről részletesen (itt.)…ha elkészítjük az ételek a világ körül Kolumbia bejegyzést:-)…addig csak egy montázs.
image

One response to “Zipaquirá – mélység szentsége és Andrés az éhség szentélye

  1. Ez tényleg csodálatos, még lélekzetem is elállt tőle.Én jártam barlangokba, tudom értékelni.Talán egy kis ékszerkarika kijut nekem is erröl a helyről.Őszinte, boldog ölelésselNagymama

    2017. február 12. 5:05 Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül írta, :

    > Talpalatnyi történetek posted: “Ezen a napon két különleges helyre > látogattunk el. Az első Zipaquirá szentélye volt. Ez a hely Bogotától kb > 1,5 óra autóútra található. Egy sóbánya, eszméletlen tárnákkal, amit a > bányászok készítettek. https://flic.kr/p/RkxBZN A tárnák: templomok, a > kere” >

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s