Mennyire lett kerek a nulla? Hulladékmentes utazás 2.0 Grúzia

Hogy került hozzánk egy Eminemes tini újság és egy műanyag zacskó??? Második külföldi hulladékmentes utazásunk tapasztalatai.

Igen repülővel mentünk, ami ugye nem valami környezettudatos, de egyrészt ezt az utazást egy éve foglaltuk le, másrészt érdekes kísérlet volt még kevesebb csomaggal, hulladékmentesn utazni és megnézni mit tehetünk meg, ha már repülőre ülünk (mert ilyen még biztosan lesz).

Az előkészületek megint otthon kezdődtek. Bepakoltunk minden hasznos eszközt, ami utazásunk hulldékmentesítését segíti, elmentünk a piacra.(Igen, Edvárd még kicsit álmos volt.)

21329581_10212422086079954_1843032035_o

Ebben a videóban találtok minden trükköt:

Nos, íme ezzel tértünk haza:

P9091330

Hogy került hozzánk ez a pár felesleges/kivédhetetlen hulladék?

Balról jobbra:

  • odafele úton tudtunk telefonra mentett beszállókártyával utazni,nem adtunk fel poggyászt, így amit itt láttok csak a visszafele út teljesen felesleges szemete:-(. Nem lehetett elektronikus beszállókártyával utazni Kutaisiből Budapestre, ezért nyomtatni kellett jegyet…a nyomtatott jeggyel beállni a check in sorba, ahol kaptunk egy hőpapíros jegyet és lemérték a kézipoggyászunkat is, így arra is került egy matrica:-(
  • belépőjegy, blokkok
  • 2db gyógyszer tartója, amit kénytelen volt Dóri bevenni
  • Grúz tinimagazin (ebben hozta nekünk ajándékba első grúz kenyerünket Koba, helyi vezetőnk)

kenyér és túra felszerelés

  •  5. teafilteres tasak
  • 6. 5 db sörös kupak (Edvárd fogyasztása:-)+még egy pár csapoltat ivott, ott ugye nincs hulladék, legalábbis nálunk nem keletkezik:-)
  • 7. 1 db műanyag zacskó, amiben a legjobb jó szándékkal kaptunk ajándékba egy süteményt Kobától

Az első nagyon szuper meglepetés akkor ért minket megtudtuk, hogy iható a csapvíz Grúzia nagyrészén és a hegyekben több ásványvíz forrás is található. Azért az első két nap megtisztítottuk a vizünket víztisztítónkkal és reggelink maradékát becsomagolva indultunk útnak:

kenyér és túra felszerelés

A grúz boltokban még elég sokmindent lehet kimérve kapni (kekszet, mindenféle süteményt, lisztet, tésztát és magokat), reggelire pedig szállásadóink álltak készített illatos kenyér és friss joghurt került az asztalunkra.

grúz bolt

21476328_10155097520679007_360654837_n

Az ebéd maradékát szintén elcsomagoltuk aCibinkbe és a boltban is ebbe kértük a péksüteményt, amit néhol kicsit nehezen értettek, furcsálltak, de összességében elég egyszerű volt.

 

 

 

 

khachapuri

Hazafele a repülőút előtt vettünk egy pár snacket kimérve a boltban, amit méhviaszos kendőbe csomagoltunk és így ettük meg a repülőn:

repülőút

Összességében Grúziában nem olyan nehéz hulladékmentesíteni. Egy helyet kivéve Edvárd mindenhol tudta a kávéját csészében kérni (Borjomiban nem vettünk, mert csak sétálópoharuk volt), a víz iható, olcsó étteremben enni (700-800FT egy meleg étel), lehet kimérve venni kekszet, édességet, viszont üdítőt és kóla szerelmeseinek rossz hírünk van, sajnos itt nem ismerik az üveges kólát, mindenhol műanyagban árulják:-(.

Már csak azért is érdemes arra törekedni, hogy ne is vegyünk csomagolt árut, mert itt aztán nincs szelektív hulladékgyűjtés. De sajnos láttuk annak a jeleit, hogy ahogy a turizmus itt is fejlődik, folyamatos építkezéseket láttunk mindenfelé, már vannak nagyobb boltok is és talán 1-2 év múlva lehet, hogy nem “éri meg” a szállásadóknak házi joghurtot készíteni és frissen sütni reggel a kenyeret. Abban reménykedünk, hogy az idelátogatók is abban erősítik majd őket, hogy éppen ez az érték és pont ez a természetes életmód, a vad természet, a kietlen tájak (melyek veszélyes földutakon közelíthetőek csak meg),házias ízek vonzzák az idelátogatókat és nem kell ezt sterilizálni.

 

Reklámok

3 responses to “Mennyire lett kerek a nulla? Hulladékmentes utazás 2.0 Grúzia

  1. Visszajelzés: Szakartvelo (Georgia, Grúzia) – havas hacsapurik tornyai. | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

  2. Visszajelzés: A szovjet szellem bűvöletében-Grúzia | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

  3. Visszajelzés: Így sikerült a műanyagmentes július! | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s