Utazásainkról és rólunk mások szemével

Mostanában megjelentünk egy-két helyen. Rádióban, nyomtatott és on-line sajtóban, elkészült első podcastunk és vendégposztokat is írtunk, volt idén is házassági évfordulónk és vicces képeink, na meg kaptunk egy picike díjat.

Mivel nem mindnyájan követitek a Facebook oldalunkat…pl.: nagyi:-) és biztosan nem nézegetitek az egyébként frissülő “Interjúk, cikkek rádióműsorok velünk” posztunkat a blogon, ezért gondoltuk összeszedjük nektek néhány újabb megjelenésünket.

Izgalmas az utazásainkról, a hulladékmentes kihívásunkról mások megértésén, gondolatain, szemén át szűrve olvasni. Ugyanaz volt a téma, az elkészült riportok cikkek viszont mindig egy kicsit másmilyenek lettek, érdekes tapasztalat volt számunkra, hogy kit-milyen élmény, gondolat fog meg leginkább.

Még a nyáriszünet előtt két iskolába hívtak meg minket előadni (az iskolai meghívásokat nagyon szívesen és igyekszünk mindig  vállalni:-)). Hallottunk egy kedves ankdotát arról, hogy a nyáriszünetről visszatérve egy alapítvány foglalkozást tartott abban az osztályban, ahol mi az iskolai év végén előadtunk. Az egyik feladatuk az volt, hogy minden csoport válaszon, három olyan tárgyat, amire szüksége lenne és , amit magukkal vinnének, ha el kellene hagyni az országukat. Mindhárom csoport listáján szeperelt a víztisztító:-)….a foglalkozás vezetői pedig csak néztek, hogy na ilyet még nem hallottak egyik iskolában sem és ez honnan jön?.:-) Reméljük van még jó pár üzenet, ami valahol, lehet, hogy egészen mélyen raktározódott el a diákokban és majd egyszercsak, egy döntési helyzetben meghatározza a választásukat.

Nyomtatásban az augusztusi, első hulladékmentes utazásunk előtt a Kisalföldben jelent meg az alábbi cikk:

21371342_1594978097232662_5035615721068943023_n

A Képmás Magazint pedig figyeljétek, érdemes lesz beleolvasni a novemberi számba:-)

Update: Íme a megjelenésünk. Számos fantasztikus téma,életút között rólunk is olvashattok. Mini történetünk csodás szavakba öntésért köszönettel tartozunk Ughy Szabina írónőnek. Viszont, egy tanulság: ne tegyek elérhetővé még egy rejtőzködő mappában sem olyan képet (főleg egy rosszul sikerült selfiet;-)), amit nem szeretnétek véletlenül nyomtatásban visszalátni….vagy ne is készítsetek selfiet,ha ennyire nem vagytok jók benne, mint mi :-). Mert sajnos nem láttuk milyen képek kerülnek majd a szöveg mellé:-(. Persze ez mit sem változtat azon, hogy nagy megtiszteltetés egy ilyen nívós és valódi értétkeket közvetítő magazinban viszontlátni a történetünket.

Már egyre ügyesebben vagyunk a rádiós interjúkon is, de azért még sokmindent kell fejlesztenünk és élő adásban még igencsak izgulunk (na jó, csak Dóri.)

Visszatérésünkkor a Kossuth Rádió, Közelről című műsorába kaptunk stúdió vendégként meghívást, ahol egy teljes órát szenteltek a hulladék kérdésnek és olyan izgalmas kezdeményezésekkel kerültünk egy műsorba, mint a Gyüttment Fesztivál, ahol a szervezők idén, az országban  elsőként szerveztek meg egy többnapos Fesztivált, úgy hogy ott nem termelődött semmi hulladék. De megszólalt Mengyán Eszter is a divat, főleg a fast fashion környezeti hatásainak nagykövete. Eszter a blogján számol be tapasztalatairól és arról, hogy bírja ruhavásárlás nélkül most már több, mint egy éve. Olvassátok laza, kedves és szakmailag alátámasztott írásait.

Még mi is meglepődtünk, hogy ekkora érdeklődés van a téma iránt és azóta is sok visszajelzést kaptunk arról, hogy 1-1 ismerősünk, olvasónk kipróbálta a taxtilzacskós vásárlást vagy sokkal kevesebb csomaggal indult el a nyaralására, esetleg nem kérte el a repülőn (az egyébként borzalmas) műanyagba csomagolt süteményt.

Szeptemberben a  Lánchíd Rádió, Útitárs című műsorának vendégei voltunk. Itt tudjátok meghallgatni a velünk készült interjút.

21728818_1598499993547139_5083971997763910207_o

A Zero Waste Hungary oldal kedves szerkesztője Gózon Eszter készítette velünk életünk első podcastját. A podcast ugyan még itthon nem annyira népszerű, leginkább egy rádióinterjú és egy portréműsor keverékéhez tudnánk hasonlítani. Gyakorlatilag olyan audio műsortár, ami folyamatosan frissül és mitha egy hírlevélre iratkoznál fel, értesülsz az új tartalmakról egy bizonyos témában.  Eszter olyan izgalmas, egyszerá embereket mutat be új sorozatával, ami arra inspirálja a hallgatókat, hogy lehet kevesebb hulladékkel is élni. A skype interjú nagy élmény volt számunkra és nagyon örülünk, hogy megismerhettük általa Esztert és reméljük hamarosan személyesen is találkozunk a családjával.

A velünk készült interjút (és podcast formájában a felvételt) a Zero Waste Hungary oldalon olvashatjátok, hallgathatjátok meg. Vagy youtube videó formában itt.⇓

Online is megjelent rólunk egy cikk a Nők Lapja Café oldalon, így az a megtiszteltés ért bennünket, hogy egy napig a címlapon lehettünk Szabó Magdával.:-) A cikk, Simán ittak a nepáli csapvizből, csak ne kelljen palackosat venni megkapó címmel:-) itt olvasható.

Bangkoki metrómegálló-kedvenc hirdetésünk

Szinén online a Goodstuff oldal készített velünk interjút:

Képkivágás_hulldadékmentes utazás

Vendékposztokat is írunk mostanság, különböző oldalakra, kifejezetten hulladékmentes utazás témában.

  • Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy gondolataink Magyarország legnagyobb, hulladékmentességgel foglakozó blogján jelenhetett meg a hulladekmentes.hu-n. Itt olvashatjátok cikkünket.

g

  • Többrészes részes sorozatot indítottunk a Let it Slow oldalán is, ahol hetente egy újabb tippet osztunk meg az olvasókkal arról, hogy miért fontos odafigyelnünk a környezetünkre és mi az, amivel könnyen, gyorsan egyszerűen, egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk már a következő utazásunk alkalmával. A blogon nagyon sok érdekes, hasznos cikket olvashattok a lelassulás kultúrájáról és arról, hogy ti hogy tudjátok a rohanó életbe becsempészni ennek elemeit.

A slow, mint  mozgalom célja, hogy útmutatást nyújtson számunkra abban, hogyan tudunk kitörni az életünk minden részében megjelenő rohanásból, gyorsaságból. Legyen ez az étkezés, munka, médiafogyasztás, vásárlás és impulzus vásárlás, divat, emberi kapcsolataink, tanulási szokásaink, de ha jól belegondolunk gyakorlatilag bármi.

f

A Kívül Belül Boldogság otthonszervező blog felkérésére Dóri egyszerű otthoni hulladékmentesítő ötleteket osztott meg az olvasókkal. Az otthonszervezés segítségít  felismerni, hogy mi az, ami fontos az életünkben, ami hozzáadott értéket ad az életünkhöz, és képesek leszünk elengedni mindazt, ami csak hátráltat minket, és boldogtalanságot hoz az életünkbe.

napi egy jócselekedet a földért

Az alábbi bejegyzésünkben megtalálod korábbi felvételeinket és itt frissítjük az újabb megjelenéseinket. Szóval, ha nem elég, hogy itt olvasol rólunk 🙂 látogass el ide néha-néha: https://talpalatnyitortenetek.hu/2015/06/13/elso-szo/

Kaptunk egy pici díjat is. Az OzoneTV 2016-ban azokat a megvalósult zöld ötleteket, szemléletformáló, kreatív projekteket díjazta, melyek hozzájárultak környezetünk, bolygónk megóvásához, jobbá tételéhez.

Ozone TV díj

Csodás projektek valósítanak meg itthon is, nagyrészt önerőből a vállalati szektortól a magánszemélyekig. Sajnos nem találunk leírást sehol az összes díjazott kezdeményezésről, pedig nagyon szuperek és inspirálóak. Talán az óvodai, iskolai kategória melengette meg leginkább a szívünket. Jó lenne, ha egyre több környezettudtosságra érzékenyítő programnak lenne helye az iskolákban és olyan elkötelezett óvónők foglalkoznának a gyerekekkel,mint akikkel most találkoztunk.

Az eseményben, ahol átadták a díjakat (Zöldgömb Fesztivál) viszont egy kicsit csalódtunk. Mikor beléptünk a fesztiválra, már nem volt regisztráció sem, csak lézengett pár ember, na de ez igazából annnyira nem nagy baj, meg szervezési kédés. Egy kicsit viszont fájt, hogy a Nespresso volt egy egyik támogató, ami még önmagában lehet, hogy csak bennünket érinte rosszul, de sajnos a standjukon kapszulás kávét főztek (amiből persze-persze az alumínium újrahasznosítható…ennek ellenére még akkor is egy gyarkorlatilag haszontalan luxuscikk hulladéka), de sajnos olyan, vastag, műanyag pohárban sikerült osztogatniuk a kávét – tudtuk meg az egyik újrahasznosítást népszerűsítő szervezet standjánál – ami nem újrahasznosítható. 😦 Szomorú. A pultnál, legalább rendes csészében vásárol kévéhoz sem kapott Edvárd cukrot, ami nem kis tasakban van. De talán a legjobban akkor döbbentünk meg, mikor a zsűri asztalára felkerültek a fél literes műanyag ásványvizes  és gyümölcsleves palackok 1-1 műanyag pohárral. Ezek aztán (ahogy mi értelmeztük az eseményekből) a szemfüles operatőr tanácsára  a felvétel előtt az asztal alá kerültek…mert azért mégis.

Persze ennek ellenére örülünk a díjnak, de egyik szemünk sírt a másik nevetett…díjátadónk áldozati oldalára jó pár műanyag palack és szemét került, meg azért mégis csak egy zöld fesztivál.:-(

De, hogy pozitívan zárjuk a bejegyzést, elkészültek idei házassági évfordulós képeink. A témát könnyű kitalálni:-). Az igazi képeket itt találjátok.

2017: Dél- Amerika és a utazásunk a nulla hulladék felé.

Reklámok

2 responses to “Utazásainkról és rólunk mások szemével

  1. Gratulálok a díjhoz,-remélem a további kalandokról és előadások szinhelyéről , időpontjárol is tudni fogok.

    2017. október 26. 12:21 Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül írta, :

    > Talpalatnyi történetek posted: “Mostanában megjelentünk egy-két helyen. > Rádióban, nyomtatott és on-line sajtóban, elkészült első podcastunk és > vendégposztokat is írtunk, volt idén is házassági évfordulónk és vicces > képeink, na meg kaptunk egy picike díjat. Mivel nem mindnyájan követitek” >

  2. Visszajelzés: Mi történt azóta?Első szó a nagy út után. Mi és a média! | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s