Karácsonyi készülődés Kínától Bolíviáig

Készítettünk nektek egy kis gyűjtést, hogy milyen érdekes és eltérő díszletekkel találkoztunk karácsony táján különböző országokban, kontinenseken és mi hogy láttuk a miénktől eltérő szokásokat.

Az idei karácsonyt családunk (reméljük) nagy örömére itthon töltjük, bár így szegényeknek vegetáriánus menüvel is kell készülniük :-).

Ez az a bejegyzés, ami úgy indult, hogy láttunk a városban egy-két nagyon szürreális vagy giccses karácsonyfát, ráadásul a facebook is tele volt mostanában egy csomó alternatív karácsonyfával, ami megmelengette a szívünket, mert mi is igyekszünk minden évben kitalálni valamit. Idén csak egy kis betlehemi jelenetet készítettünk:

25660195_1704183436312127_2423626932926990460_n

Szóval, ahogy jártunk-keltünk eszünkbe jutott, hogy mennyi fura fát láttunk az elmúlt években a világ különböző pontjain, hogy mennyire mást jelent tőlünk keletre vagy nyugatra a karácsonyi időszak, a készülődés és főleg a dekoráció. Hogy néhol mennyire kultúra, vagy tájidegen és hogy vajon miért van az, hogy azokon az égtájakon is dominál a télapó és a meleg ruhába öltözött korcsolyázó gyerekek képe, ahol javában nyár van karácsonykor és vajon miért fenyőfa a karácsonyfa, ott is ahol egy szem fenyő sincs több száz kilométeres körzetben. Ráadásul az akolt sem borította hó, ahol Jézus született (na, ez persze mind csak költői kérdés).

Úgy indult, hogy fura karácsonyfákat mutatunk meg nektek karácsony alkalmából. De! Rájöttünk, hogy a fák valahogy tényleg olyannyira tájidegenek, ráadásul ahogy végig néztük a képeinket arra is rájöttünk, hogy a fura fák és dekorációk töredékét sem fényképeztük le. Viszont annál izgalmasabb betlehemeseket láttunk, olyan szent család és Jézus születésének történetét elmesélő építményeket, terepasztalokat, amelyek a karácsonyfával ellentétben teljesen beleolvadtak a helyi és népi kultúrába. Vajon hogy nézne ki nálunk egy betlehemes olyan igazi, jó magyar módra? Reméljük nem így:

Szerintetek milyen állatok vennék körbe a jászlat, milyen ruhát viselne Mária és József, mivel érkeznének a Napkeleti bölcsek?

2015-ben Kínában töltöttük a karácsonyt, egy Pingyao nevű kisvárosban, utazásunk hetedik hónapjában jártunk és végre volt egy kis időnk pihenni, bár egy kicsit kevébé volt karácsonyi hangulatunk egy olyan országban, ahol hivatalosan nem ünneplik a karácsonyt. Azért mégiscsak ráakadtunk egy templomra és egy “karácsonyi bulira”, amiről részletesen beszámoltunk egy rádióinterjú keretében is.

IMG_4596

Itt a legfurcsább a videón látható táncok és szokások mellett a templomban található karácsonyfa, melyet fordítva lógatott mickey mouse-os tollak díszítettek és az oltár mögötti elmaradhatatlan mikulás kép volt.

IMG_4608

Azért felhívnánk a figyelmeteket a fejjel lefelé lógatott karácsonyfára is és szerettetel ajánljuk a videó megtekintését is.

IMG_4585

A szürreális dekorációt Hong Kong moder városában sem kellett sokáig keresnünk. A képen látható trony egy fehét karácsonyfa, amibe be lehet menni és karácsonyi zenét hallgatni, miközben kék-fehér fények villódznak körülöttünk.

IMG_3365

Itt pedig fel sem tűnne, ha karácsonyra egy-két dekoráció is felkerülne:

IMG_3287

Azért a felhőkarcolókat is ünnepi hangulatba öltöztették:

IMG_3326

Egy kis átkötéssel ugorjunk át 2016-ba, Dél-Amerikába. A képen Hong Kongi szállásadóink, akik éppen La Pazban jártak karácsonykor, akkor, amikor mi is. A kép ugyan egy mexikói étkezdében készült, de jól látszik mögöttünk a boltok és étteremek tipikus karácsonyi dekorációjának szinte minden eleme:

PC262338

Szóval tavaly Dél-Amerikában jártunk, ahol december elejétől már javában beleláthattunk az adventi készülődésbe. Ami viszont érdekes, hogy ez pár olyan dekorációra koráltozódik a boltokban, pékségekben, mint amit a fenti képen láttok vagy egy-két mű- (kinek-kinek az ízlésére bízzuk,) de számunkra elég giccses karácsonyfára pályaudvarokon, étkezdékben. Arra nem jöttünk rá miért és sajnos mindig elfeljetettük megkérdezni, de a kék-fehét nagyon divatos:

Vegetáriánus étterem, Puno, Peru:

IMG_6628

Buszállomás, Cusco, Peru:

IMG_6606

Persze, azért itt is rájöttek már, hogy a karácsonyfát lehet reklámcéllal is használni. Egy bank állíttatta Puno főterén ezt a “csinos” fát:

IMG_6653

Vannak kivételek. Cusco, Peru:

PC030016

Azért a szívünkhöz legközelebb mégiscsak a fura, ám legalább újrahasznosított fák álltak:

Lila (na ezt ne kérdezzétek miért) PET palack óriás karácsonyfa:

IMG_6553

IMG_6562

Újságpapír fa, La Paz, Bolívia:

IMG_6772

La Pazban láttuk a legleleményesebb fákat. Ez a telefericó egyik állomásán egyszerűen az ablakra volt ragasztva:

PC232159

Szintén PET palack fa és “hóember”, a telefericó egy másik állomásán:

PC232160

Azért az egyik boltban kitettek magukért és szegény eladóknak még jelmezbe is kellett bújniuk:

IMG_6780

Tengarparti fenyő(!)fa:

P1073795

Persze volt, ahol ennél leleményesebbek voltak és nem vacakoltak a fenyőfa állítással a sivatagban és használták azt, ami az adott tájba tényleg beleillik ( nem titkoljuk, ez nekünk sokkal jobban tetszett). San Pedro de Atacama, Atacama sivatag, Chile:

IMG_7059

Nincsenek kivilágított utcák, kis égők a házak ablakaiban, dekoráció az utcákon. Az igazi adventi hangulatot a templomok és a templomokban vagy azok előtt éptített betlehemi jelenetek teremtik meg, ahol a “szereplőket” népviseletbe öltöztetik és mindig az adott régióra jellemző tájba helyezik bele. Vannak egészen pici, hordozható betlehmesek, ezek nagyon népszerűek és gigantikus terepasztalok, sőt valahol a fél templomot elfoglalják.

Ezekbe  a hordozható változatokba mi is beleszerettünk, ez lett az idei dekorációnk (a bejegyzés első képe.)

Bolívia:

IMG_8503

Peru:

P1245170

Peru:

PC030027

Peru:

PC030017

Egészen művésziek. Szintén Peruban. Limában jártunk egy nagyon különleges kiállításon.

P1245172

P1245155

P1245160

P1245154

A templomok előtt és főtereken:

Gondoljuk észrevettétek már, hogy a láma és az alpaka elmaradhatatlan kelléke a jeleneteknek.

Copacabana, Bolívia:

PC181827

Ollantaytambo, Peru:

PC070523

A templomokba belépve pedig egészen különleges, szinte álomvilágba léptünk. Gyakran zenével is párosultak a jelentek. Számunkra talán az egyik legkülönlegesebb, leggyönyörűbb a Titikaka tó partján alló punói templom betleheme, ahol a  nádhajókon érkeznek a megváltóhoz a bölcsek.

PC171790

Egy kicsit távolabb, Chilében, Iquiqueben betévedtünk egy temploma, ahol nagyon kedvesen elmesélték nekünk a templom történetét, marasztaltak egy kis italra is és kérték, hogy feltétlenül nézzük meg büszkeségüket, a betlehemet, ami adományokból állítottak fel.

P1063723

P1063717

Egy kicsit talán bizarrnak tűnhet ez az óriási betlehem. Lima, Peru (elnézést a kép minőségért):

P1245142

P1245150

De talán a legbizarabb és tényleg éreztük, hogy nem szabadna ilyet gondolnunk, de tényleg valahogy annyira valószínűtlennek tűnnik a bolíviai sósivatagban egy (és nem is egy, hanem kettő) kék csipkébe öltöztetett kisjézus a jászolban. Sajnos nem mertünk senkit megkérdezni, hogy miért voltak ketten…ha esetleg tudjátok, akkor írjátok meg nekünk.

IMG_6958

IMG_6959

Nem csak látvány, hanem zene is tartozik hozzá…ami viszont tényleg nagyon autentikus. Valószínűleg az egyik legemlékezetesebb betlehemes élményünk.

Egy szó mint száz, csodás, színes a világ. Járjátok be nyitott szemmel, füllel és szívvel.  Most Indiáról, ahol a kereszténység egy egészen új oldalát ismertük meg nem is írtunk. De ha van kedvetek itt olvashattok róla.

IMG_7981

A végére talán egy igazi minimalista fa. Ezzel búcsúzunk tőletek 2017-ben.

Arica, Chile:

P1093910

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s