Miért (nem) férfias a környezettudatos élet?

A férfi pedig habitusából adódóan leigázza a világot, meghódítja a bolygót, és elveszi, amit akar és kíván? Környezettudatos és hulladékmentes életmód, ahogy azt Edvárd megéli. 1.rész…

Dóri már régóta nyaggat, hogy írjak egy cikket, melyben férfi szemmel ragadom meg a hulladékmentesség/környezettudatos élet alapvetéseit és körüljárom, hogy férfiként milyen nehézségeim és buktatóim vannak a témában, illetve milyen pozitívumokat élek meg.

Kérte ezt azért, mert a legtöbb csoportban, blogon, amit olvasunk szinte 90%-ban nők osztanak meg, kérdeznek, írnak, kommentelnek. Többször kérdezték tőlünk azt is interjúk alkalmával, hogy na, de ki kezdte el ezt az egészet? Biztosan csak jól belerángatott a feleségem ebbe az életmódba és nem volt más választásom.

Első körben egy témába vágó cikket elemzek, ami nem régen jelent meg a player.hu  oldalon a következő címmel:

„Elég meglepő, hogy mit tart férfiatlannak az emberek zöme”

A második részben pedig szeretnék saját tapasztalatokat megosztani, arról, hogy mit adott nekem az újfajta, egyszerűsödésre, környezettudatosságra és hulladékmentességre épülő életmód.

A cikk témáját tekintve azt járja körül, hogy miért nem férfias a környezettudatos élet. Hajaj… Azért választottam ezt a cikket hivatkozási alapként, mert az oldal eléggé népszerű férfiaknak szóló stílus és életmód magazin. Tehát vannak csajok, kocsik, órák, sport, tech, divat minden, ami a mai férfiidentitást meghatározza… Vagy legalábbis igyekszik meghatározni.

Meglepő módon ezen a weboldalon van egy ún: „Zöld jövő” csoport. Ami bár az utolsó a sorban a választható témák közt, de ezt csak az abc sorrend teszi (szeretettel javaslom itt a szerkesztőknek a környezettudatosság, vagy a fenntarthatóság elnevezést, és mindjárt feljebb kerül a sorban a téma.. persze lehet, hogy ez nem cél). Lényeg a lényeg: a mai stílus-divat, életmód részét képezi a „zöld” elemek, beépítése, valamilyen környezettudatosság, környezetvédelem. Ez alapvetően örömteli hír!

Nézzük akkor a cikk néhány elemét. A kutatás területe Amerika volt, amire azt mondhatjuk, nem igazán releváns kis hazánkban, de eddigi életem tapasztalatai szerint nem csak nálunk, hanem az egész világon meghatározó a nyugati, fehér ember viselkedése, és ezen  csoporton belül erősen dominál az USA,  már csak népességszámát tekintve is. Szóval a kutatás szerint a férfiak az USA-ban férfiatlannak tartják a környezettudatosságot és a környezettudatos szemlélet összefügg a nőiességgel. Hát eldobom az agyam. Ami nagyon-nagy probléma ezzel a jelenséggel, hogy a szemléletmódhoz kapcsolódó praktikus eszközök és viselkedések soraiból vezeti le azt, hogy ez a szemlélet és életmód nem „férfias”.

Ez egy nagyon rossz következtetési láncolat. Egyrészt az, hogy valaki esetleg még nem környezettudatos és hulladékmentes az élete minden területén, nincs minden eszköze hulladékmentesre lecserélve és nincs minden hulladékmentesítő eszköz birtokában, az nem jelenti azt, hogy nem ért egyet az irányzattal, ne támogatná azt teljes mértékben. Más-más szakaszán járunk az útnak, de ez nem baj! Másrészt a megvalósulási, praktikus vetülete egy adott nézetrendszernek nem kell, hogy negligálja, vagy felszámolja magát a nézetrendszer, és azon egyének, akik ezen praktikus vetületével nem tudnak azonosulni kizárnák magukat magából a szemléletmódból, nézetrendszerből is? Ez csupán annyit jelent, hogy az adott megvalósulási forma nem ért el az azonosulási forma szintjére.

„Például egy műanyag zacskó helyett vászontáskával vásárló személy, függetlenül a nemétől, a többség szemében nőies jelenség.” (idézett a cikkből)

Nálam mindig van vászontáska, és gyakran vásárolok abban kenyeret, zöldséget,  stb. Sosem éreztem, hogy pirulnom kéne emiatt. De nézzük meg részletesebben. A színe lehet bármilyen, de általában barna, vagy vaj színű, vagy keki. Nekünk van fekete is.

Használhatnám fogolymaszknak is.. az elég férfias felhasználás lenne, mondjuk egy áruházban ráhúzom azoknak az embereknek a fejére a fekete vászontáskám, akiknél nejlonszatyrot látok és behurcolom a vécébe őket…:D  Na, de a bohóckodást félretéve, tényleg nem értem a vászontáska női mibenlétét. Talán a hosszú fül, amit vállra is lehet venni? Nem, a tárgy, az eszközök felől nem lehet megragadni ezt a problémát.

Akkor nézzük meg a viselkedésmintát.

Mi az, amit a klasszikus szerepek szerint a nő teremt meg otthonunkban, közös életünkben: a melegséget, a csinosságot, esztétikumot, a rendezettséget, a bájt, és az ételt.  Jelezném, hogy nem azt mondom, hogy ez a nő feladata, hanem azt, hogy ezen körülmények és feladatok megteremtésében erősebbek a női motivációk és kompetenciák társadalmunk hagyományai szerint, de a férfiak ugyanúgy részt tudnak benne venni (ha megmondják mit és hogyan kell csinálni :D). A felsorolt feladatok közé került be az elmúlt 20-30 évben a környezetvédelem és környezettudatosság, az öko otthon megteremtése, hulladékmentesség, vegetarianizmus, vegán életmód, minimalizmus, stb., hosszan sorolhatnánk a különböző irányzatokat. Ami mindezekben közös, hogy  (ha valaki nem csak a divat miatt követi) igyekeznek egy tudatosabb, egyensúlyra törekvőbb életet kialakítani, melyben fontos szerepet kap a környezeti jelenségekre való érzékenység, még magasabb szinten a teremtett világgal való kooperatív együttműködés.

Ez egy női princípium lenne?

 

A férfi pedig habitusából adódóan, leigázza a világot, meghódítja a bolygót, és elveszi, amit akar és kíván? Sajnos nagyon úgy tűnik ez így van, vagy legalábbis így él a fejekben.

A következő részben választ próbálok keresni ezekre a kérdésekre és további praktikus ötletek, illetve egy szempontrendszert is megjelentetek, ami talán segít ezen az úton….a férfiaknak :-).

 

One response to “Miért (nem) férfias a környezettudatos élet?

  1. Visszajelzés: Mit tanultam férfiként a hulladékmentességtől? | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s