Műanyagböjt, avagy böjtölni vegetáriánusként

Ne ijedjetek meg… ez a bejegyzés nem arról fog szólni, hogy miért vagyunk vegetáriánusok :-).

A vegetáriánus vonatkozás azért érdekes,  mert a böjti időszakot tradicionálisan a húsfogyasztásunk csökkentésével vagy az arról való teljes lemondással kapcsoljuk össze, pedig a böjt nem csak a fehérjecsökkentésről, hanem sokkal inkább a lelkünk felkészítéséről, kifényesítéséről szól, melyet önkéntes lemondással érünk el, akaratunkkal acélozva Önnön magunkat. Valami olyasmiről kell lemondani, amit nagyon szeretünk, ami nagyon fontos számunkra. Nekünk most az édesség az amiről lemondtunk, pedig amúgy is nagyon keveset eszünk, és Edvárd nem vesz most tökmagot, pedig azt nagyon-nagyon szereti. A nagyböjti időszak a keresztény kultúrkörben is Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére való felkészülést jelent, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás révén. Szinte minden világvallásban megjelenik a böjt, de böjtölni sem csak vallási vagy spirituális megfontolásból lehet, hanem terápiás és gyógyászati célokból is.

“Az újságban is erről beszélnek!” – Műanyagböjt.

A Kisalföld napilap azzal keresett meg minket márciusban, hogy egyre többet hallanak arról milyen sürgető a hulladék és főleg a műanyag hulladék csökkentése és egyre népszerűbbek a kihívások böjtök, és mivel mi egyébként is “hulladékböjtölünk” adjunk pár tippet az olvasóknak. Ebből az interjúból született cikk hosszabb változatát, a mi szavainkkal és az újságíró engedélyével most itt olvashatjátok.

Sajnos on-line nem tudjátok elolvasni a megjelent írást, mert a menőbb cikkek az újságra előfizetők külön, fizetős felületén érhetőek csak el. Ez elég menő végülis,:-)  csak nem tudjuk veletek megosztani:-(

29425182_1797390266991443_8112309141780824064_o

A napilap címlapján

29496085_1797390260324777_7859457961729458176_n

Folytatás

A kezdetekkor mi is…féltünk

Mikor elkezdtünk hulladékmentesen élni az első nagy tapasztalásunk az volt, hogy egy csomó mindenre mi sem gondoltunk mielőtt belevágtunk a hulladékmentes utazásba, életmódba és hogy gyakorlatilag végtelenségig lehet még egyszerűsíteni, hulladékmentesíteni, tudatosítani az életünket…egészen addig, hogy Edvárd régi, elszakadt bakancsa helyett most olyant vettünk, aminek a talpát le tudják cserélni, ha elkopik és nem kell kidobni a cipő felsőrészt…vagy tudtátok, hogy a fogkefe – amit három havonta javasolnak cserélni -, annak ellenére, hogy műanyagból van nem dobható a szelektívbe?

A #műanyagböjt akciókról

Nagyszerűnek tartjuk az ilyen figyelem felkeltő akciókat,  mert egy jól kidolgozott kampánnyal és egyszerű üzenetek segítségével könnyebb szemléletformálást elérni. Az ilyen kampányok erőssége, hogy kézzel fogható, mindenki által alkalmazható ötletekkel gazdagítanak és könnyen a hétköznapok részévé tehetőek ezek a tippek.

Mivel van konkrét időbeli meghatározottsága, és egy meglévő ünnephez kapcsolódik a kampány, így könnyebb benne részt venni, kipróbálni ezt a fajta életmódot, szemléletet. A nagyböjt egy olyan időszak, amikor a figyelmünk egyébként is irányul valamire, amivel jobbá, mértékletesebbé tehetjük magunkat és az életünket. Ilyenkor sokkal fogékonyabbak az emberek. Szívesen csatlakoznak valami konkrét kihíváshoz és szeretik is a kihívásokat.

Még csatlakozhattok a Humusz Szövetség márciusi műanyagböjt kezdeményezéséhez.

10 böjti tipp

  1. Az egyik legnagyobb hulladék forrás, ami hazánkban szinte mindenhol kikerülhető lenne az a PET palack. Nyugodtan igyuk meg a csapvizet és minidig vigyünk magunkkal saját palackot. Magyarországon kiváló minőségű a csapvíz, ezt több tanulmánnyal igazolták, sok, akár “minőségi” palackozott víznél is sokkal egészségesebb.

Kis adalék: Egy palack lebomlási ideje 450 év…ami elég megdöbbentő ahhoz képes, hogy sokszor csak 1-2 percig „használjuk” majd eldobjuk a flakonokat. Ráadásul a lebomlás csak azt jelenti, hogy egyre kisebb részekre esik szét, de továbbra is a vizeinkben maradnak ezek a mikro műanyagok, amik a tápláléklánc alján lévő planktonokon keresztül az emberi szervezetbe is bejutnak.Előállításukhoz rengeteg kőolajat és energiát használnak feleslegesen.Igazából nem újrahasznosítható! Abban az értelemben nem, hogy a PET palackból nem lesz újra PET palack és amit készítenek belőlük (pl.: polár pulóverek) nem hasznosíthatóak többé újra.

  1. Ha kávézóba, étterembe vagy bárba megyünk szóljunk a pincérnek, hogy nem kérünk szívószálat. A szívószálat átlagosan 20 percig használjuk, lebomlási ideje pedig 500 év.

3. A böjti időszak alatt kerüljük az előre csomagolt élelmiszereket, snackeket. Amikor tehetjük válasszuk a csomagolás nélküli változatot vagy a környezetbarátabb csomagolást.  Ezzel nem csak szemetet spórolunk, hanem egészségesebb dolgokat fogunk fogyasztani, melyekben sokkal kevesebb a tartósító és adalékanyagot tartalmaznak.

4. Próbáljuk, ki hogy a böjt alatt magunk készítjük szendvicsünket és nem alufóliába vagy folpackba, hanem textilbe csavarjuk (készíthetünk  könnyen lemosható méhviaszos kendőt) illetve ma több cég is foglalkozik sokszor használható szendvics kendők és tárolók gyártásával

5. Ahelyett, hogy a bevásárlásnál egy újabb műanyag zacskót kérnénk vigyünk magunkkal textil táskát vagy használjuk újra az előző vásárlásnál kapott szatyrot.

6. Vigyünk magunkkal kisebb, könnyel összehajtható textil szütyőket, amiben zöldséget vagy kenyeret tudunk venni.

7. A pékségben is nyugodtan kérjük saját textil szütyőnkbe, vászontáskánkba a pékárut.

8. Ha a böjt alatt elvitelre kérünk ételt egy étteremben, kérjük azt saját dobozba és műanyag evőeszköz nélkül. Ha nem fogadják el a dobozunk kérjük tányérra és abból helyezhetjük át saját dobozunkba.

9. Elviteles kávé? Inkább üljünk be, szakítsunk időt ebben a hónapban barátainkra és magunkra. Ha mindenképpen elvitelre szeretnénk a kávét érdemes vásárolni egy saját sétáló poharat.

10. Akiknek már mindez könnyen megy, elkezdhetik megvizsgálni a fürdőszobát. Próbáljunk ki recepteket. Csomagolt és tubusos, fogkrém, szappan, sampon stb. helyett vásároljunk csomagolásmentes termékeket, vagy készítsük el őket mi magunk. Az interneten és a mi youtube csatornánkon is nagyon sok recept van fent. Élvezetes és egészen új élmény.

11. Idény zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük szemetünket és ökológiai terhelésünket (mert ezek nincsenek becsomagolva, nem szállítják őket) sokkal ízletesebb és olcsóbb is. Kövessük az évszakokat ahogy nagyanyáink tették. Nézzétek meg, hogy és mennyiből füztünk 7 napon keresztül, mindössze 5 alapanyagból.

12. Térjünk vissza a szép és puha textil zsebkendőkhöz.

Érdekes megfigyelés, hogy ha egy picit fókuszálunk arra, hogy mit vásárolunk és az milyen csomagolásban van meg fogjuk látni, hogy mennyire öntudatlanul kerül hozzánk a műanyag és hogy nap mint nap milyen sokszor tudunk egy kis odafigyeléssel úgy dönteni, hogy nagyon látványosan csökkenjen a műanyag hulladékunkat.

A mi tippünk: figyeld meg hol keletkezik a legtöbb hulladék. Lehet, hogy ezek a kozmetikumok? Élelmiszer? Fogyasztási cikkek? Édesség? Minden helyettesíthető csak egy kis odafigyelés kell és megtalálhatjuk a csomagolásmentes változatot.

– E tippek közül gyakorlati tapasztalataik alapján melyeket könnyű betartani, bevezetni életünkbe, melyeket nehezebb? Melyekre kellene több időt szánni? Melyeket tartják a legfontosabbaknak?

Talán a legegyszerűbb azokkal kezdeni, amelyek tényleg nem kerülnek nagy erőfeszítésbe. Ez lehet teljesen más egyénenként. Érdemes saját kulaccsal kezdeni és mindig magunknál tartani egy textil táskát.

Ami szintén csak egy kis szemfülességet kíván, az az hogy ne felejtsünk el szólni az étteremben, hogy nem kérünk az üdítőnkbe szívószálat.

Tudjuk, hogy sokan kellemetlennek érzik, ha egy pékségben szólniuk kell, hogy saját textilzsákban kérik a péksüteményt, vagy hogy elő kell venniük. Fontos, hogy mindig nagyon kedvesen kérjünk (kérés és ne utasítás legyen). Nekünk szinte csak pozitív élményünk volt. Még meg is dicsérték a szép zsákjainkat. A legfontosabb, hogy tartsuk mindig tisztán a szütyőinket, így sokkal szívesebben is veszik el az eladók és természetesen ügyelnünk kell a higiéniára. Talán kicsit több erőfeszítésnek érezhetjük a samponoktól, szappantól, dezodortól, fogkrémtől való megszabadulást. (számunkra is megdöbbentő volt, mikor rájöttünk, hogy mennyire belénk kódolódtak és mennyire automatikusak ezek a fogyasztói szokások). Rájöttünk, hogy nagyon egyszerű ezeket is kiváltani, talán még egyszerűbb mint megvenni, kiválasztani a boltban a megfelelőt. Egyszerűen elkészítjük otthon.

Mi tejet, vajat, sajtot és mindent kimérve veszünk, így a vásárlás egy kis előkészületet igényel, de csak addig amíg kikísérleteztük, hogy milyen tárolókra is van szükségünk. Manapság csak felkapjuk az összekészített állandó csomagot és indulunk is a piacra.

Tapasztalataik alapján vannak olyan esetek, amikor nem a műanyagböjtölőn, hanem külső körülményen múlik, hogy nehéz betartani a műanyagmentességet?

Nekünk hál’istennek nagyon kevés negatív tapasztalatunk van. Amire nagyon kel figyelni, hogy mindig tiszta legyen a szatyor, doboz vagy bármi, amibe kérjük. Vannak olyan helyek, ahol az üzlet szabályzata nem engedi, hogy a pulton belülre saját dobozba adják elvitelre mondjuk az ebédet. Ilyenkor mi egyszerűen a tányérba kérjük és magunk tesszük bele a dobozunkba.

Nagyon sokszor az üzletekben sem a szabályozás vagy higiénia miatt nem adják saját tárolóba, hanem mert annyira berögződött, automatikus és könnyebb a szokott módon (azonnal nyúlnak a zacskó után, akkor is ha nem kell) kiadni az árut.

De minél több vásárló fejezi ki az igényét, annál elfogadottabb lesz. Mi hiszünk abban, hogy a pénzünkkel szavazunk: amiért fizetünk, azt támogatjuk, az a termék, szolgáltatás fog erősödni. Ha minél többen fejezzük ki ilyen fajta igényüket, annál hamarabb fog a piac és a rendszerek is reagálni.

– A műanyagböjt ugye nem feltétlenül azt jelenti, hogy dobjunk ki otthonról minden műanyagholmit, hanem inkább azt, hogy már ne vegyünk újat és ami már megvan, azt addig használjuk, amíg lehet?

Igen, mindenképpen ezt jelenti.Teljesen ellentétes lenne a mozgalom céljaival, hiszen azzal azonnal hulladékot termelnénk és máris feleslegesen használtuk volna el azt az energiát, amivel ezeket legyártották. A műanyag gyakorlatilag egy örökké használható, szinte soha le nem bomló (csak apró részecskékre forgácsolódó) anyag éppen ezért érthetetlen is, hogy egy ilyen anyagot pont eldobható eszközöknél használjunk.

Arra ügyeljünk, hogy minél később legyen belőle hulladék. Nekünk vannak műanyag edényeink, még anyukámtól, 10 évesek, ezeket nem dobjuk ki, hanem éppen ellenkezőleg, nagyon vigyázunk rájuk, hogy minél hosszabb legyen az élettartamuk, viszont ha valamire szükségünk van, akkor arra figyelünk, hogy újabb műanyag ne kerüljön a háztartásunkba.

Annyi felesleges, a kényelmünket (de gyakran még azt sem) szolgáló csomagolással szennyezzük a környezetünket. Valahol azt éreztük, hogy nem normális, nem helyén való az, hogy még a beülős kávézókban is műanyag pohárból, műanyag szívószállal igyuk a frappét vagy a dzsúzt. De valóban szükségünk van ezekre, boldogabbá, egyszerűbbé teszik az életünket? Minket inkább elszomorítanak és arra jöttünk rá, hogy egy egészen picit kell csak átalakítani a figyelmünket, a szokásainkat és máris mérföldekkel kevesebb szemetet termelhetünk.

 

Reklámok

One response to “Műanyagböjt, avagy böjtölni vegetáriánusként

  1. Visszajelzés: Így sikerült és ennyibe került egy heti, hulladékmentes étkezésünk! | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s