3 interjú, 5 gondolat – utazásról, slowról, minimalizmusról.

Gondoltuk talán nem haragszotok meg és megér egy külön, rendhagyó bejegyzést egy pár mostani vendégírásunk, egy programajánló és pár Dórival készült interjú, mert sokmindent elmesélünk benne, amiről itt a blogon nem feltétlenül írunk.

Fogadjátok szeretettel őket és köszönet mindazoknak, akik felkértek a cikkek megírására, interjút készítettek velünk.

1.MINIMALISTA FESZTIVÁL

” Fokozódó fogyasztás, bővülő GDP, terebélyesedő ökológiai lábnyom – megannyi dolog, melyek növekedése fenntarthatatlan egy anyagilag véges világban. Mégis ezeket hajszoljuk, ahelyett hogy a lényeggel törődnénk: hogyan lehetünk boldogabbak a meglévővel, vagy kevesebbel is akár. A kevesebb több – erről a csodáról szól az első SimpliCity fesztivál.” (Kocsis Tamás)

Ahogy a nyitólapon is láthattátok Dóri egy izgalmas fesztivált szervez, amit a Messzelátó Egyesülettel álmodtak meg tavaly nyáron, és amelynek jelmondata: “Egyszerűen jobb!” Összehívták Magyarország minimalista gondolkodóit, hogy összekapcsolják mindazokat, akik már maguk is elindultak az egyszerűsítés útján, és azokat, akik vágynak az egyszerűségre.  A Simplicity Fesztivál Június 2-án lesz, Budapesten a Grundon…ja és EZ LESZ AZ ORSZÁG ELSŐ VÁROSI, HULLADÉKMENTES FESZTIVÁLJA:-)…amire nagy erőkkel készülnek.

A fesztiválról szóló izgalmas, Dórival készült rádió interjúkat itt, itt (Karc FM) és itt (Kossuth Rádió 16.44 perctől) hallhathatjátok meg.

2. MINIMALIZMUS ÉS HULLADÉKMENTESSÉG

“A minimalista szemléletmód számos más értéket is magával hoz, amelynek nem csak gazdasági, hanem társadalmi hatásai lehetnek. Felértékelődik az emberléptékűség, közösségiség, a tanulás fontossága és megosztása, az odafigyelés, az elfogadás. Érzékennyé tesz minket saját tetteink következményeire és hatására egy távoli országban. Mert egyre inkább érdekel, hogy honnan is van az a ruha, amit leárazva megvettünk, mit támogatunk vele, mire szavazunk a pénzünkkel.”

A teljes interjú itt olvasható.

3. HULLADÉKMENTESSÉG ÉS LASSULÁS

“Annak, hogy mindent azonnal akarunk, és mindig, évszaktól függetlenül. Időt akarunk spórolni az igazán fontos dolgokra, ezért eldobható, rövid élettartalmú fogyasztási cikkeket vásárolunk.”

Dóriról talán sokan tudhatjátok, hogy a lassulás élete egyik legnagyobb feladata. A hulladékmentesség pedig csodák csodájára ebben is segített neki! Hogyan? Kiderül a cikkből!

4. UTAZÁS ÉS LASSULÁS

“Hogyan szerezz becsekkolások helyett élményeket? Mit csinál az utazó, és mit ad a turista jegy? Megcsodálni a hódítás helyett, megismerni a megszerzés helyett élmények, jelenlét, lassú lét – mikor az úton ott van veled a tudatos élet-megismerés.”

Erről és sok más ról szól Dóri soron következő, első önálló előadása a SlowHow estek vendégeként.

Bővebb információ az előadásról, a Slow Budapest honlapján.

 

Interjú az előadás kapcsán:

“Turistaként sok mindenen bosszankodunk: hogy ez vagy az miért nem úgy van, miért nincs olyan kaja, vagy milyen koszos ez az ország… Utazóként az a kérdés, mennyire vagyok képes mindezt elfogadni, és mennyire akarok belemerülni, megismerni.”

A teljes interjú ITT olvasható.

5. HOGY LESZ A BÖLCSÉSZBŐL CIVIL AKTVISTA, VILÁGUTAZÓ, KÖRNYEZETVÉDŐ ÉS EGY FESZTIVÁL SZERVEZŐJE?

“Amikor valaki elkezd máshogyan élni, mint ami a szokás, az mindig nehéz szituáció, és ehhez tök jó, ha van egy közösség, akik segítséget tudnak nyújtani, eligazodni, akik ugyanazt átélik, amit te is. ” 

A teljes interjú ITT olvasható.

 

+ egy extra:  Napi egy, egyszerű tipp, amivel jelentősen csökkentheted a hulladékodat.

30 napos #hulladékementeshangolódás.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s