Hogyan csökkentheted a műanyagok mennyiségét otthon és útközben?

Ebben a bejegyzésben összeszedtük az összes tippet, amit a “Műanyagmentes Július Dórival és Edvárddal” esemény napjaiban megosztottunk. Azért, hogy bármikor vissza tudjatok térni tippekért.

#műanyagmentesjúlius 👫🚯📅♲  Miért csináljuk? 
Lehet élelmiszerhez jutni, élvezni a fesztivál szezont, koncerten teli torokból énekelni, barátokkal vacsorázni, szépítkezni  és nyaralni egyszerhasználatos műanyagok nélkül? Szerintünk igen!
Sokmindent kikísérleteztünk már magunkon és szeretnénk megosztani veletek.

Ez egy szuper kihívás, ami lehet, hogy néha, egyedül reménytelennek tűnik, de most júliusban sok millió ember támogatásával próbálhattuk ki, hogy van felszabadult és örömteli élet a műanyagon túl! Nekünk így sikerült 2018-ban.

A tippeket a Facebook poszt stílusában közöljük, ahogy azok megjelentek 1-2 kiegészítéssel.

VÁSÁRLÁS

Ezt a sok finomságot július első hetében vettük a piacon. Eredmény: ZERO műanyag zacskó 🙂

Bogyós gyümölcsök

👫🚯📅♲ Múltheti gyömölcsözésünk egyik fénypontja: Málna.

Nem csak azért volt jó üvegben venni, mert így nem kellett a kis műanyag dobozkát elvennünk, majd itthon kidobni, és várni, amíg a természet 500 év alatt apró darabokra bontja, hanem mert egy picit sem nyomódott össze, mire hazaértünk!

 

 

 

Sajt

👫🚯📅♲ Tudtátok, hogy lehet kérni sajtot saját dobozban?

Ráadádul nem folyik ki, míg hazaértek vele, nem ragad a papírra, nem hagy nyomot a hűtő polcán és tovább friss marad!
Ha pedig amúgyis áttennétek otthon egy dobozba, akkor miért vásárolnátok műanyaggal bélelt papírban?
Ezt a sajtot mi most hétvégén vettük. A GombSajt manufaktúra kedves árusa, pedig nagy örömmel mérte a sajtot saját dobozunkb

Tejtermékek
👫♲ Tejtermékek csomagolás nélkül. Ebben az élő videóban megmutattuk mit vásároltunk.

Tartós élelmiszerek

👫🚯📅♲Tészta, olaj, fűszerek műanyag csomagolás nélkül!

Mivel nem mindent lehet a piacon megvenni, meg persze nagyon fontosnak is tartjuk, hogy vásárlásainkkal támogassunk alternatív kezdeményezéseket, ezért időről-időre ellátogatunk a  Csomagolasmentes boltba, hogy beszerezzük a tartós élelmiszereket. A héten is itt jártunk és így tértünk haza. Egyszerűen imádjuk, hogy nincsenek színes, műanyag zacskók az asztalon! Mit gondoltok, hát nem szemetgyönyörködtetőek így az élelmiszerek?

Rádásul nagyon jóminőségű és helyi alapanyagok, helyi kistermelőktől.

Ha benéznétek a boltba. Készítettünk egy live videót a nyitás napján. Persze azóta már sokkal nagyobb a kínálat és minden elkészült!

Hipermarketben

👫♲ Hipermarketben jártunk a műanyag mentesjúliusszellemében;-).

A tegnapi piacozás után, nem bírtuk ki és meg kellett néznünk,hogy valóban kapható-e papírba csomagolt toalett papír az egyik ismert áruházláncban. (Egy olvasónk hívta fel rá a figyelmünket,amit ezúton is köszönünk!)
Évente kétszer szoktunk bemenni ide, főleg télen 1-2 üveg borsóért,kukoricáért, mikor már kifogytunk minden recept ötletből és kiettük a mélyhűtőt;-). Az üvegeket pedig a piacos vásárláshoz,tároláshoz tudjuk felhasználni.

Vettünk 1-2 konzerv babot, joghurtot,mustárt és majonézt (tudtátok,hogy ehhez a majonézhez szabadtartású tojást használnak?)+gondoltuk szétnézünk mit lehet itt műanyagmentesen vásárolni.

Itt az eredmény: amit mi nem vettünk,de lehet venni üvegben: tej,savanyúságok,kukorica,borsó,marinált hal. stb. Viszont minden lényegesen drágább (tej pl.pont 2xannyi,mint a piacon és nem tudjuk honnan jön),kenyér és egyéb pékáru saját zsákban,zöldség,gyümölcs,kimérős magok és aszalt gyümölcsök, szintén saját zsákban.

Szóval bárhová is tudtok menni vásárolni, van alternatíva. Nem csak a piacon lehetséges a műanyagmentesség.(Bár sokkal könnyebb.)

Nyilván a konzervdoboz, nem a legjobb alternatíva,de néha mi sem tudunk előre tervezni és egy éjszakával előbb beáztatni a babot,ilyenkor jól jön,ha van itthon. + szerettük volna,ha látjátok,hogy nem mindig lehet 100%-ban így élni és emiatt nem szabad,hogy nekünk vagy nektek bűntudatotok legyen. + elcsábultunk két olyan dologra,amit eredetileg nem akartunk venni (1 üveg kukorica sör+vmi extra finom olíva bogyó–na,de ez Edvárd két kedvence:-))

A lényeg, hogy ahol lehet választani,ott a legkevésbé környezetterhelő opciót válasszuk.

 

Műanyag zacskó

 

♲ Lehet élni műanyag zacskó nélkül!

műanyagmenteszerowaste kihívásokban és a műanyagról való beszélgetésekben a leggyakrabban előkerülő téma, a műanyagzacskó. Tudjuk, hogy az esetek nagy részében felesleges, hogy egyszer használatos, hogy több száz év alatt (sem) bomlik le, láttunk elrettentő képeket tengerpartokról, óceáni élőlények köré tekeredett zacskókról. ….Valahogy mégis hozzánk kerülnek.

Ha ez egész műanyagmentes július kihívásból egyetlen dolgot tudtok továbbra is beépíteni és csak kis lépésekben haladtok, akkor olyan termékek vásárlásakor, ahol tényleg nincs szükség a zacskózásra, ne kérjetek zacskót (könyv, ruha, zippzár a méteráru boltból stb.) vagy vigyetek magatokkal ezekhez egy már meglévőt, amit szerettek.

 

Igazán nem nagy fáradtság az a 1 perc, amíg bedobjátok a táskába az 500 év környezetterheléshez képest:-).

Mi elkezdtük megfigyelni, hogy hol, hogyan és miért is kerültek hozzánk.
1. automatikusan adják és nemet kell mondani (ez pedig nem komfortos)
2. beszédbe kell elegyedni a pékségben, zöldségesnél és kérni, hogy saját zsákunkba pakoljanak (szinténk extra erőfeszítés, ciki, kilógunk a sorból, mit szólnak a többiek, csúnyán néz majd az eladó stb.)
3. pár perc előkészületet igényel
Tévképzetek:
4. mi lesz ha koszos lesz a táskánk, ha nem műanyag zacskózunk.
5. ki kell mosni a textilzsákot és ezt sokkal több vizet fogyaszt.

Ezeknek mind utána jártunk, kifejlesztettük a kérdezési és kérési technikát, amivel zacskó helyett, szinte 100%-ban pozitív visszajelzéseket kapunk, a cikiség érzését teljesen felülírta az, hogy egy másik értéket fölé helyeztünk és megtudtuk azt is, hogy egy termék teljes életciklusát kell nézni, mikor olyan kérdések merülnek fel, hogy a mosással több vizet használunk, mintha kidobnánk.
Ez egyszerűen nem igaz! Sokkal több, ráadásul felesleges energia és víz felhasználás eldobható műanyagokat gyártani, szállítani, majd valahogy megsemmisíteni, jobb esetben újrahasznosítani.

Dóri pedig megvarrta a zsákokat maradék függönyből (fiúsakat és kicsit lányosabbakat is:-)) és azóta is minden nap van nálunk, ezeket visszük a piacra.

Készíthettek magatoknak is vagy támogathattok a vásárlással olyan női vállalkozásokat, mint a Shamo bags vagy a The Sorting Bags.
Persze meg lehet venni olcsóbban a közértekben is, de ezeket sokáig lehet használni és szerintünk fontos a pénzünkkel számunkra értékes ügyeket támogatni.

+ 1 tipp: A egyik, kora reggeli piacozáson új megfigyelést tettünk!Kezdjük keverni a szatyrokat. Egyszer gyümölcs,egyszer zöldség,egyszer kenyér kerül bele ugyan abba a szatyorba. Dóri kitalálta,hogy “feliratozza” a textilzsákokat, hogy kevesebbszer kelljen őket kimosni.

A legjobb bevásárló kocsi, pedig a banyatank, bármennyire ciki is:

 

Mélyhűtés

♲ Gondoltátok volna, hogy a mélyhűtés ilyen gyönyörű lehet?

Na jó, lehet, hogy elfogultak vagyunk,de idáig ez a kedvenc képünk. Egy teljesen hétköznapi, háztartási dtevékenység szemetgyönyörködtető tud lenni. Vettünk egy kiló zöldbabot a piacon és lemélyhűtöttük.

A szombati piacozáson ketten is rákérdeztek, hogy mit eszünk télen és hogy fagyaztunk, na mert ahhoz, aztán tényleg kell a zacskó.

A megoldás: befőttes üvegben. Azóta rend van a mélyhűtőben, a tetőre rá lehet írni, hogy mit tartalmaz, egyszerű kiolvasztani és hullaédkmentes.

A titok, hogy nem szabad teletölteni az üveget, mert valóban szétreped a tágulástól.

De ennyi. Nekünk még egyszer sem repedt el egy üveg sem.

SNACKEK, KERTI PARTI, FESZTIVÁLOZÁS

Magvak

👫🚯📅♲A rágcsákról sem kell lemondani júliusban, mert ezekre is van műanyagmentes megoldás!

Egyre több helyen lehet kimérve venni magokat, sőt bombont is.
Csak ne felejtsétek el saját üvegbe vagy saját textilzsákba kérni.
Képzeljétek még a nagy bevásárlóközpontok aluljárójában is kapható kimért édesség és nagyon jófejek, ha saját tárolóval mész…semmi probléma nem volt belőle.
Nagyon örültek neki!
A tökmag Edvárd kedvence, a mogyoróból pedig házi nutella készült (garantáltan pálmaolajmentesen 😉 ). 

 

 

Édesség

♲Édes Műanyagmentes július Dórival és Edvárddal!

Egy kis reggeli desszert, ha már unjuk a zabkását, kenyeret, kencéket,sajtot! Meg a munkába is el lehet vinni dobozban.

Dóri imádja a palacsintát, ami a sütőpor papírzacskójának kivételével teljesen zero waste készíthető, de sajnos a nutelláról már rég lemondtunk a pálmaolaj miatt.

Persze nagyon finom lekvárral is, de néha azért nagyon megennénk valami jókis csoki,krémes,cukros dolgot;-).
Úgyhogy, Dóri készített házi mogyorókrémet. Így néz ki a műanyag – és  pálamolajmentes nutellánk.

Mi a baj a pálmaolajjal? Itt írtunk róla (ugyanis a legtöbb csomagolt termék tartalmazza.)

 

Buli

👫🚯📅♲Mit egyetek a #műanyagmentesjúlius ban a kerty partin vagy baráti összejöveteleken chips, keksz és csomagolt rágcsák helyett?


Frissen főtt kukoricát!
Igazi retró, olcsó, hulladékmentes és finom. Még mexikói, tematikus estként is el lehet adni a műnyagementesítésre kevésbé hajló barátoknak:-).

 

 

 

Kirándulás

♲ Csomagolt snackek helyett mit lehet vinni utazáshoz vagy túrázáshoz?

No, oké, ez tényleg egy kicsit nagyobb előkészületet igényel, ezt aláírjuk, de cserébe:

1.teljesen hulladékmentes, mert saját tárolóba tudjuk vinni (még akkor is sokkal kevesebb hulladékot jelent, ha minden hozzávalót műanyagba csomagolva vennénk.)

2. olcsóbb, mint az egyenként csomagolt verziók.

3. egészségesebb (tudjuk mi van benne) és pl. ki tudjuk kerülni a pálmaolajat, ami szinte minden és tényleg minden snack alapanyaga, még a szuperbio mogyorókrém, keksz, műzliszelet csomagolását is nézzétek meg. Meg fogtok lepődni!

Éppen a Schnebbergről lefelé álltunk meg egy kicsit ropogtatni

Biztos nem véletlen, hogy ilyen sokszor kerül szóba az élelmiszer a műanyagmentes július során is. Mi azt vettük észre, hogy egyrészt itt naponta termelődik(het) rengeteg hulladék, így látványos a változtatás, másrészt itt a legegyszerűbb kiváltani a csomagolt alternatívákat. Ezután jött számunkra is a konyhai, fürdőszobai és minden más egyszer használatos műanyag kiváltása. Íme, a nálunk bevált receptek.

Persze sokszor nem életszerű és meg kell venni a boltit. Amire ilyenkor figyelünk:
Ha van papírba csomagolt változat,azt vesszük, ha nincs, akkor a legkevésbé csomagoltat.

 

 

👫♲Ma egy szuper jót kirándultunk. De a kánikula miatt a végén már eléggé lihegtünk és végül kerülő úton kellett jönnünk, hogy be tudjunk menni egy házhoz egy kis vizet kérni.

Na, de az egészet azért meséljük el nektek, mert mielőtt elindultunk, készítettünk pár szendvicset és egy kis gyümölcsöt az útra.
Majd, hogy szemléltessük azt, hogy akár egy ilyen kis kiruccanásnál mennyi felesleges csomagolás megvételére kényszeríthetnek (látszólag) a boltok, bementünk egy áruházba és összeválogattuk ugyan azokat a dolgokat, amiket ma vittünk magunkkal. A két kép között annyi a különbség, hogy az egyiknél nem használtunk egy darab eldobható műanyag csomagolást sem (paradicsom a piacról, saját dobozban vásárolva,kenyér szintén, csak textilzsákban hoztuk haza, sajt saját dobozban a piacról, vaj szintúgy, zöldségek mind-mind saját zsákban…szendvics újraszalvétákban csomagolva, víz palackban, otthon megtöltve.)

  

Ráadásul egyetlen olyan dolog sincs az áruházi képen, ami tényleg igényelne csomagolást. Nincs chips, csoki, keksz, müzli szelet és semmi kiránduláson kedvelt snack, amit még hozzá lehetne adni stb.

Nem azért mutatjuk meg nektek ezeket most, mert annyira büszkék vagyunk rá, hogy nem vettünk feleslegesen magunkhoz műanyagot, hanem azért, hogy érezzétek, már egy vásárlással és néhány egészen pici döntéssel milyen sokat tudtok, tudunk együtt tenni azért, hogy egyre kevesebb műanyag szennyezze a földünket és szervezetünket!
(Az összes árut a kép után visszatettük a helyére.)

 

Hétköznapi péksütizés

👫♲péksüti..hmm;-)

Mikor a városban néha megkívánunk egy péksütit:
Csak annyit kell tenni,hogy előkészítjük a zsákot,még mielőtt kimondjuk, mit kérünk és annyit mondani: “megtennéd,hogy beleteszed ebbe?” és közben kedvesen mosolyogni,mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga

 

 

Teázás

🚯♲ Teázás műanyag nélkül.

Gondoltátok volna, hogy sok teafilter tartalmaz műanyagot, rádásul ezt leöntjük jó forró vízzel? 
Nem beszélve a teásdoboz celofán csomagolásáról vagy a külön, műanyagba csomagolt teafilterekről.
A mesterséges ízesítésről, illatanyagról és színezésről nem is beszélve.

Pedig a legegyszerűbb alternatíva kimérve vásárolni vagy magunknak szárítani olyan klasszikus virágokat, füveket,mint a kamilla, bodza, zsálya, útifű, menta. Felfedeztük azt is, hogy léteznek fejfájásra, görcsoldásra, stresszoldásra, hasfájásra való teakeverékek. Nagyon jó felfedezés volt, hogy mielőtt gyógyszerhez nyúlnánk, most előbb a teásüvegeket nézzük át.

A teafiterek áztatására pedig nagyon sokféle szűrő áll rendelkezésre. A mi két kedvencünket látjátok a képen. (Kerámia és bambusz). A fém gyógyteákhoz nem ajánlott.

Látjátok milyen apró dolgokra lehet figyelni, akár a következő választási lehetőségnél a boltban? Ráadásul ezek a teák szerintünk sokkal finmabbak is, mint a filteresek.

 

Fesztiválozás

👫🚯📅♲Fesztiválozó/táborozó alapcsomag!

Edy fesztiválozni megy Gombaszögre és élő videóban megmutatja mit visz, hogy minél kevesebb hulladékot termeljen;-)!

Bevetésen:

Tudtátok, hogy az éttermek és kifőzdék is odaadhatják az általatok hozott dobozban az ételt? Itt a jogszabály.

Szendvics csomagolás

🚯♲ Szendvics csomagolás műanyag nélkül!

Biztosan sokan mentek kirándulni vagy éppen valami fesztiválra, rendezvényre – de persze szendvicset az iskolába, egyetemre, munkába is lehet vinni.😉.
Egy beszélgetésben merült fel, hogy mibe csomagoljuk a szendvicset alufólia, folpack és műanyag zacskó helyett, hogy azért a táskánkat mégse koszolja össze.

Edvárd a fesztiválra készülős videóban mutatott nektek újraszalvétát, szendvicstárolót. Most itt egy videó csak a szendvicsekről, újraszalvétába csomagolva:

Vonatjegyek, blokkok

🚯♲ A hőpapír nem papír! De nem ám! Nem dobható a papír szelektívbe. Próbáljátok ki hétvégén, hogy telefonon mutatjátok be a vonatjegyet!

Ahol van rá lehetőségünk on-line veszünk jegyet és a telefonra lementve mutatjuk meg az ellenőrnek. Rengeteg országban vonaton, buszon és repülőn is lehet így utazni, köztük nálunk, Magyarországon a MÁV vonatokon is.

A héten kétszer is vonatoztunk, a jegyet pedig itthon vagy útközben kényelmesen megvettünk, sorban állás nélkül.

Mit nyomnak hőpapírra általában?
– blokkot, vonatjegyet, buszjegyet, repülőjegyet és egy csomó minden mást.

A hőpapír az az általában fényes felületű papír, amit vásárlásnál kapunk és minden MÁV vonatjegy tudtunkkal egységesen ilyen papírra kerül nyomtatásra. BPA tartalma miatt csak a vegyes, kommunikális kukába kerülhet, szóval gyakorlatilag olyan műanyag hulladék, ami egyáltalán nem hasznosítható újra.

P.S.: a piacon azért is jó vásárolni, mert a helyi termelőknek nem kell hőpapíros blokkot adniuk:-).

SZÉPSÉGÁPOLÁS, HIGIÉNIA

Fogkrém

 Este 10 óra van, elfogyott a fogkrém.

Milyen jó, hogy amúgy is magunknak keverjük. Megmutatjuk a legegyszerűbb házilag elkészíthető fogkrém receptünket.

Dezodor

👫🚯📅♲Akár még a reggeli készülődésbe is belefér, annyira egyszerű elkészíteni ezt a mindenféle kemikàliától, alumíniumtól mentes dezodort
Garantáltan van olyan hatásos, mint a bolti verziók….Indiában (is) tesztelve!

Miért jó,ha magad készíted?
– tudod mi kerül bele
– nem dobod el minden alkalommal a dezodor tégelyét,hanem mosás és fertőtlenítés után újratöltheted
– just for fun! mert jó kotyvasztani és tudod milyen sokat tettél a környezetedért!
Az elkészítést lásd itt.

Ha mégsem szeretsz otthon kavargatni, akkor itt talász megbízható dezodort.

Tusfürdő, sampon, balzsam, testápoló

♲ Ma egy igazán intim helyre kalauzolunk benneteket. A fürdőszobánk egy részét mutatjuk meg.
Ahol nincs tusfürdős, samponos, balzsamos, krémes flakon, így sem műanyag hulladék, sem vibráló színek, sem reklámzaj 🙂.
Ha utazunk kétféle szappan van nálunk, ha itthon vagyunk, akkor azért egy kicsit gazdagabb a repertoár.

Amit a képen láttok:
(a jobb felső sarokból indulva)
– parajdi sószappan (testápoló helyett)
samponszappan (egy fogyó és az új)
folttisztító szappan (marhaepe…ennél jobb verzót még nem találtunk. Vegánok nektek valami jobb ötlet?)
– Megmaradt kis szappandarabok (maradék függönyanyagba csomagolva, hogy teljesen fel lehessen őket használni)
– női intim szappan
– mosakodó szappan
– arclemosó szappan, ami persze pont eltört 🙂

 

Sminklemosó, arclemosó pamacs

👫🚯📅♲Összeszámoltátok már, hogy egy év alatt hány arcelmosó pamacsot dobtok ki?

Talán eszünkbe sem jutna elsőre, de ez is hulladék, főleg mivel műanyag csomagolásban kapható.
De erre is van alternatíva! Ráadásul sokkal szebb és szerintünk szuper praktikus utazóknak is!!!
Hármat is mutatunk nektek ebben a live videóban, sőt azt is megmutatjuk, hogy készítünk itthon, magunknak (vagyis Dórinak😉) szemfestéklemosót!

 

Van egy könyv, amit nagyon szeret Dóri. Tele van természetes kence receptekkel, ha még ennél is többre vágytok:-).

 

Fogápolás

♲ Világkörüli utazás egy darab, ráadásul lebomló fogkefével!!!!

Tudtátok?Ahogy a hőpapír nem kerülhet a papír szelektíve, úgy a fogkefe sem a műanyagba!

Mióta szembesültünk vele, hogy a fogkefe egy ugyan olyan 3 havonta eldobandó, egyszer használatos műanyag,mint bármi más, váltottunk.

Számok: Csak az USA-ban (innen vannak csak számok) évente 1 milliárd fogkefét dobnak ki. Vagyis csak ebből több tonna szinte soha le nem bomló hulladék keletkezik.

Ti hány fogkefét használtok el eddig? Ebből hány volt komposztálható? Na, nálunk tavalyig ez a szám 0 volt.

Alternatívák: Először mi is bambuszt használtunk, de ennek egyrész nylon a sörtéje, másrészt import, de mivel nagy kiszerelésben vettük, ezért még mindig van belőle, elhasználjuk, ezt látjátok a kép bal oldalán.

Kipróbáltunk jó pár európai alternatívát és a képen látható jobb oldali vált be, ami bükkfából készült, természetes sörtével (ezért nem vegán).
Fontos, hogy eléggé más érzés elsőre a használat és nem szabad rányomni a fogakra, rendszeresen kell fertőtelníteni és úgy állítani, hogy kiszáradjon a fogkefe feje. Mi még nem régóta használjuk, de Edina szerint, aki a hulladékmentes webáruház üzemeltetője neki 1 évig sem kell fogkefét cserélnie! Ez azért elég menő és így már nem is olyan drága.

Szájápoláshoz, a drága öblögető helyett vízben feloldunk 1 csepp teafa olajat és azzal gargarizálunk.
Utazáshoz pedig bambusz tartóban visszük a fogkefét. Meguntuk, hogy a műanyagok eltörtek, meg nem szellőztek és már nem vettünk új műanyagot.

 

Női higiénia

♲ Vasárnapra egy női téma, amiről sokszor nem merünk beszélni.

De talán így a Műanyagmentes július Dórival és Edvárddal vége felé már nem veri ki nálatok a biztosítékot és szerintünk fontos róla beszélni, több okból is🙂.

Tudtátok, hogy a világ számos részén tisztátalannak bélyegzik meg a nőket ebben az időszakban? Azt, hogy a pubertás korba lépett lányok iskolából való kiesésének az egyik oka, hogy havonta, rendszeresen kimaradnak az iskolából ezeken a napokon, mert nincs külön mosdójuk, mert szégyellik magukat, mert egyszerűen nincs mit használniuk és az így kimaradt iskolai napokat, tananyagot nem tudják bepótolni?

Szóval, íme egy kis inspiráció minden nőtársamnak, aki még nem próbálta. Szerintem csodásak! Ami pedig a legjobb, hogy ezektől a szép termékektől a viszonyom is más lett a “nehéz” napokhoz + helyi, női válllakozásokat támogatok a megvásárlásukkal.

Tény: Egy nő élete során kb. 15 000 darab női higiéniai terméket használ. Nem csak maguk a termékek (amit ugye nem lehet a szelektívbe dobni) termelnek rengeteg hulladékot, hanem a csomagolásuk, szállításuk is. Az előállításukhoz rengeteg energiára van szükség…és akkor még a fehérítőt, mesterséges illatosítókat és különböző vegyszereket nem is említettük.

Megoldás: Mosható betét, általad választott, színben és formákban vagy intimkehely.
Mivel nem ezt tanultuk (legalábbis az én korosztályom) sokat segít, hogy vannak direkt a témával foglakozó csoportok, ahol bátran lehet kérdezni.
Meg persze itt is kérdezhettek. Mint egyszer majd, leendő apa, már Edvárd is teljesen tisztában van mindennel:-) .

 

 

 

Napvédelem

♲ Napvédelem műanyagmentesen!

Mióta életünk legborzalmasabb leégését produkáltuk Mexikóban, aminek a nyomait még most is magunkon viseljük, mi már nem játszunk a napvédelemmel.

A naptejes flakon eldobása helyett mi saját napvédőt készítünk. Montenegróban teszteltük és tényleg működik. Viszont ez fizikai fényvédő, úgyhogy egy fehér réteget képez a bőr felületén.

Tudtátok, hogy a napvédő krémből,amit magunkra kenünk, majd bemegyünk vele a vízbe szintén káros anygaok kerülnek a vízbe.

Mi van a mi természetes fényvédőnkben, amit a videón láttok?
25 gr kakaóvaj
30g méhviasz
50 gr kókuszolaj
25 gr cink-oxid
Tudjuk, hogy nem mindeni szeret otthon kevergetni. Ha csak kipróbálnátok egy természtes változatot, ami üvegbe van csomagolva:

 

 

 

Borotválkozás

👫🚯📅♲ Vissza a régi hagyományokhoz!

A műanyagmentes július alatt fogyott el Edvárd tinédzser korában vásárolt borotvájának utolsó cserélhető feje. Itt volt hát az alkalom, hogy kipróbáljuk milyen is a hagyományos borotva.

Mi is meglepődtünk, hogy már szuper biztonságos változata is van, mert azért bevaljjuk, hogy mi is féltünk tőle.

 

Mindketten teszteltük és egyikünk se vágta meg magát vele. Nagyon egyszerű és biztonságos a használata. Arról nem is beszélve, hogy ezentúl nincs műanyag  hulladék és sokkal jobban is mutat a fürdőszobánkban ez a szépen csillogó fém, mint a színes műanyag:-).

 

Orrfújás

👫🚯📅♲Nálunk a régi, romantikus textilzsebkendő újjáéledt!

Tudtátok, hogy a világ nagy részén nem használnak papírzsebkendőt és nem is könnyű hozzájutni?

Mi azért tértünk vissza a textilzsebkendőhöz, mert nagyon zavart a sok csomagolás és igazából teljesen ésszerűtlennek tűnt megvenni egy műanyag zacskót, benne papírral, ami ráadásul fel is sérti az orrunkat ahelyett, hogy finom, puha, emlékeket őrző és designos textilzsebkendőket használnánk.

….meg, mert Dóri szerint nagyon férfias és menő, ha egy férfi előveszi a textilzsebkendőjét. 😉

BlessYou Textilzsebkendőinek köszönhetően modern designban éled fel egy régi hagyomány. Egyébként meg egy szuper aranyos, magyar pár készíti őket.

TAKARÍTÁS

Törölgetés

🚯♲ Tudjátok mi az a “nemszilvi”?
A magyarországon csak Sziliviaként ismert népszerű konyhai papírtörlő hulladékmentes alternatívája.

A mai Műanyagmentes Piknik óta már nekünk is van! Ráadásul Erdélyben, organikus gazdaságban termesztett, saját szövésű kenderből készült. A másik oldala pedig pamut. Alig várjuk, hogy kiboruljon valami a pultra, hogy kipróbálhassuk a The Sorting Bags szuper termékét!
“Szilviával” egyébként az a baj, hogy mivel ugye arra használjuk, hogy koszt, zsiradékot itassunk fel vele, ezért nem mehet a papír szelektívbe, csak a kommunikálisba.
Még mielőtt felmerülne, a nem használunk-e több vizet a mosással, mint ha Szilviát használnánk kérdés: nem.
Mindig a teljes gyártási, csomagolási, szállítási majd esetleges újrahasználati vagy hulladékfeldolgozási folyamat víz és energia igényét kell számításba venni.

Mosogatás

👫🚯📅♲Mosogatás és konyhai törölgetés műanyagmentesen!

A mi történetünk: Ahogy egyre jobban beleástuk magunkat abba, milyen műanyagok kerülnek a szemetesünkbe, rájöttünk, hogy egy csomó “láthatatlan” műanyaggal vesszük magunkat körbe. Tény: Láthatatlan, mert nem kerül azonnal a kukába, mint a rizses zacskó vagy egy üdítős palack és láthatatlan,mert mikroműanyagok, műanya szálak szakadnak le mosogatás közben a műanyag alapú szivacsokról, mikroszálas törlőkendőkről, melyek bekerülnek a vizekbe, majd a vízzel a mi szervezetünkbe.

Megoldás: 100%-ban természetes alapú, lehetőleg helyi alapanyagokból készült, tartós eszközök.
– műanyag szivacs helyett -> lufa mosogató
műanyag kefe helyett -> fából készült, cserélhető fejű, termszetes sörtéjű
– papírtölő és mikroszálas kendő helyett – >textil rongy

Ezt sokáig mi sem használtuk, pedig egy csomó hámozásnál keletkező hulladékot lehet vele spórolni: zöldség és gyümölcs kefe. 

 

 

Mosás

👫🚯📅♲Így mosunk mi! Nézzetek be a fürdőszobai szekrényünkbe.

Miért nem használunk “rendes” mosószert és öblítőt?
1. A mosószerek többsége nem csak allergén reakciókat okozhat a bőrön,hanem
2. a mosással a vizekbe, talajba kerülő káros anyagok és mikroműanyagok károsítják a környezetet,
3. drágábbak, mint a környezetbarát alternatíva,
4. agyon vannak csomagolva.

Mit láttok a képen?
– egy régi ismert “zöld virágos” mosópor dobozát a mosóporos korszakunkból 😉, ebben tároljuk a mosószódát.
– oxigénes fehérítőt, az erősen szennyezett ruhák, konyharuha áztatásához
– egy üveget, amiben pár mosásra elegendő víz+mosószóda van előre kikeverve, így csak a mosógép dobjára kell öntenünk, amikor mosunk
– az öblítő helyére megy az ecet+víz+1-2 csepp mosáshoz való illóolajj keveréke (1 kupakkal)
– néha pedig mosódiót is használunk. Kettőnknek ez a mennyiség 2 évig elég.

Dóri tavaly készített először vadgesztenyés mosószert otthon, ami sokkal hatékonyabb volt, mint eddig bármi,amit használtunk, viszont, hogy ne kelljen minden alkalommal nekiállni 1 Litert főzött belőle és egy hét alatt bebüdösödött, úgyhogy ezzel még kísérletezünk.
De a vadgeszetnyét jó szívvel ajánljuk nektek.
Ráadásul ingyen szedhető:-).

Takarítás

♲ Tiszta és bacimentes otthon műanyag és káros vegyszerek nélkül?

Mi a baj a vegyszerekkel, általános takarító szerekkel?

  • Rengeteg vegyi anyagot, – sőt némelyik szer még mikroműanyagot is – tartalmaznak, ami bekerül a vizeinkbe, a talajba, majd az élőlények szervezetébe.
  • károsak saját egészségünkre (pl.: belélegzésük is)
    drágák (még a legolcsóbbak is)
  • műanyag flakonos kiszerelésben kaphatóak és némelyik doboz még a szelektívbe sem dobható
  • +1 nagyon személyes szempont, amire Dóri érzékeny:-). Csúnyák, színesek, ahogy tele vannak reklámmal, főleg, ha nem tudjuk őket szekrényben tárolni és roppant zavaró a szemnek.

A legtöbb háztartásban ráadásul egyáltalán nincs szükség ilyen mértékű vegyszeres tisztításra.

Mi nagyon szeretjűk az egyszerű, olcsó, házi praktikákat. A képen látható 5 db összetevővel mindent ki lehet takarítani. Fürdőszobát, WC-t, mosdót, csempét, járólapot, szőnyeget, hűtőt stb…

Mik ezek?
citromsav, szódabikarbóna/vagy mosószóda, ecet, citromlé és teafa illóolaj. (A teafa olaj azért fontos, mert a legjobb fertőtlenítő és csak 1-2 csepp kell belőle).
Az ecetet mi szórófejes flakonban tartjuk, így sokkal egyszerűbb a használata, a szódabikarbónát pedig egy gyűmölcsleves üvegben, aminek kilyukasztottuk a tetejét, így szintén körnnyen szórható.

Van egy kis füzetnénk, amit még évekkel ezelőtt az Andió-tól vettünk, “Öko háztartásvezetés”. Ebben még kiegészítik bórax-al a listát, amit sajnos már nem lehet gyógyszertárban beszerezni.

Rengeteg internetes oldal írja le, hogy mit-hogy érdemes keverni, érdemes rákeresnetek a vegyszermentes takarítás kifejezésre.

 

Mi volt az egész műanyagmentes júliussal a tapasztalatunk? Hogy sikerült? Itt olvashattok ról.

Reklámok

4 responses to “Hogyan csökkentheted a műanyagok mennyiségét otthon és útközben?

  1. Visszajelzés: Így sikerült a műanyagmentes július! | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

  2. Visszajelzés: Mennyire lett kerek a nulla? Hulladékmentes utazás Máltán. | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

  3. Visszajelzés: Így sikerült és ennyibe került egy heti, hulladékmentes étkezésünk! | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

  4. Visszajelzés: Az idei top 13! | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s