Így sikerült a műanyagmentes július!

Felfedeztük, hogy (más) lett a viszonyunk a saját szemetünkhöz és hogy mennyi mindenki tesz kis lépéseket azért, hogy egyre kevesebb műanyagot termeljünk.

Július elsején egy kis mini kampányba fogtunk. Csatlakoztunk a Műanyagmentes Július vagyis a Plastic Free July nemzetközi kezdeményezéshez, amivel arra hívják fel velünk együtt több millióan világszerte a figyelmet, hogy milyen sok műanyagot használunk feleslegesen. Apró szokások bevezetésével pedig már egyénileg, majd így közösen rengeteget tehetünk azért, hogy ez megváltozzon!

Ígyhát azt gondoltuk ki, hogy minden nap megmutatjuk egy-egy mozzanatát az életünknek a Facebookon,  és a nemrég elindított Instagram oldalunkon, ahol már sikerült kiváltanunk az egyszer használatos műanyagokat. Mivel sokan nem használtok közösségi médiát (Dóri nagymamája, leglelkesebb követőnk biztos nem:-)), meg persze nem gondoljuk, hogy miden nap néztétek az oldalunkat, gondoltuk jó egy kis összefoglalót látnotok.

Ha csak a tippeket szeretnétek megnézni, KATTINTSATOK IDE.

Ami nagyon szuper, hogy koránt sem gondoltuk volna, hogy ilyen nagy lesz az érdeklődés a téma iránt és bár kicsit ódzkodtunk a kampány elindításától, hogy így kitegyünk mindet a nagyvilágba, hogy nem fog-e arrogánsnak tűnni az egész esemény, nem tartjátok-e ‘megmondósnak’, végül nem bántuk meg. Sőt, nagyon örülünk, hogy ennyi helyre eljutott a műanyag mentes július és a mi üzenetünk is. Egy csomó szuper kezdeményezéssel, emberrel simerkedtünk meg azáltal, hogy kitettük a nagy nyilvánosság elé, mondjuk a fogkefénket:-).

Körülbelül a kihívás közepén (mert azért egész hónapban figyelni a műanyaghulladékokat, elég jó kihívás) megkeresett minket az Utazómajom oldal, ami az ország legnagyobb “utazási irodája”, hogy készítenének velünk egy interjút.

Az ő nagy meglepetésükre is nagyon megmozgatta az embereket a téma. Több mint 27.000-en olvasták a cikket,  az első 24 órában, 230-an osztották meg és ez egyik legnagyobb elérésű poszt lett a Facebook oldalukon. Majd egyszer csak egy ismerősünk írt nekünk, hogy tudjuk-e, hogy benne vagyunk a Forbes Magazin hétfői hírlevelébe. Ez azért elég nagy szó:-). Ráadásul ugyan ebben a hírlevélben szerepel egy másik videó is, amiben éppen pont szepel Dóri is:-). A Zoom.hu hírportál egyik riportere egy hétig tesztelte magán a műnyagmentesítést. Nagyon jó kis videó, érdemes megnéznetek.

Hallhattatok minket a Kossuth Rádióban. Itt hallgatható meg (kb 16.10-től fogllakoznak a műanyagmentes júliussal).

Egy órás élő beszélgetésünket Back Rékával, a Karc FM-en itt hallgathatjátok meg.

Újra felkért minket a Kisalföld, hogy adjunk tippeket a nyaralásra induló olvasóiknak. On-line itt olvasható, illetve hamarosan megjelenik a válaszainkból egy újabb cikk a Kisalföld egyik mellétletében, a Lilla magazinban. Előző műanyagböjti cikkünk pedig ilyesmiket inspirált.

Július 14-én pedig kitelepültünk a Bosnyák téri piacra egy standdal, hogy bemutassuk a piacozóknak mennyi mindent lehet venni a piacon zacskó és egyszer használtos műanyag doboz nélkül.

Összefogtunk Nusiékkal a Shamo bags készítőivel, Vándorboyal és pár utazó is kilátogatott a piacra hozzánk. A piac vásárlóin kívül, köszönehetően a Greenpeace és sok más megosztásnak, 38.000 embert értünk el Zacskótól Szabadon-Tudatosan a piacon on-line eseményünkkel! Azóta pedig mások is gondolkodnak hasonló kampány szervezésében és hívtak, hogy az ő piacukon is csináljunk ilyet! Nagyon sok olyan emberrel, főleg fiatalokkal találkoztunk, akik már vászonzsákkal jöttek, saját dobozba vették a tejfölt, kimérve és jó volt az idős vásárlók figyelmét is felhívni a műanyagzacskók káros hatására.

A visszajelzésekből egyértelműen azt vontuk le, hogy semmi újdonság nincs ezekben, egyszerűen a megszokás és a kényelem az úr, ha vásárlásról van szó:-(.

    

Nézzétek meg milyen volt (képet és videót igyekeztünk a piacozók kihagyásával készíteni, mert többen nem szerettek volna látszani, pedig készült 1-2 jó kép):

Tartottunk egy rendhagyó kis előadást a Római-parti Fövenyfoglaló eseményen, ami többek között azért is volt nagyon izgalmas, mert az előző két utazásunkról száramazó hulladékunk minden egyes darabjáról tuduk hogy került hozzánk, hol került hozzánk és mindegyikhez volt egy történetük. (A legviccesebb talán a grúz, Eminemes tini újság borítója.)  Érdekes volt felfedezni ezt a viszony a saját szemetünkhöz:-).

Nagyon sok jó visszajelzést kaptunk személyesen, on-line, kommentben és üzenetben, amiket nagyon köszönünk nektek! Javasoltátok, hogy készítjünk on-line kiadványt, meg grafikákat arról, hogy mit hova szabad dobni. Többen írtátok, hogy ma is tanultatok valamit, hogy már ki is próbáltátok a fogkrémet vagy a szemfesték lemosót és bátorításunkra páran, lányok megrendeltétek ez első mosható intimbetétet. 🙂 Ezek a visszajelzések tarották a lelkesedésünket és hogy nem volt hiába való mindenről képet készítenünk:-), hogy nem akakadtatok ki a kényesebb témáktól sem! Ne feledjétek ezek minde ötletek. Mi így csináljuk,de kísérletezzetek, ez egy kreatív folyamat és csak lépésről lépésre. Nem kell mindent egyszerre beépíteni.

Mi is váltottunk alternatív megoldásokra ebben a hónapban, mert nekünk sem sikerült még mindient kiváltani.  Ilyen pédául a hagyományos fém borotvára való átálás a műanyag, cserélhető fejes helyett, hogy megírtátok nekünk hol lehet papírba csomagolva WC papírt venni és vendég kutyánk után, aki néha nálunk nyaral már szigorúan csak a társasházunk elé kidobott reklámújságok papírjába szedjük fel a kutyakakit (Edvárd pedig gondokodik a lapátos megoldáson.).

Szóval mi is mindig egyel több lépést teszünk, köszönhetően a ti támogatásotoknak is.

Sokkal többen gondolkodunk így, mint azt a mindennapokban tapasztaljuk!

Arra bátorítunk hát benneteket, hogy tegyétek ti is közzé a megoldásaitokat. Minél többen vagyunk, annál előbb kialakul a kritikus tömeg, ami a nagy változáskhoz és akár új szabályozásokhoz is vezethet.

Július végével is reméljük, hogy  lelkesen folytatjátok tovább az egyszer használatos műanyagok lassú vagy akár drasztikus kiűzését az mindennapjaitokból.

🙈🙈Most olyan képeket “illene” posztolnunk, amin szebbnél szebb ételeink vannak saját dobozban, szép textilzsákban vásárolva, másodkézből vásárolt ruháink, használt elektromos kütyük, kidobás helyett megjavított 10 éves hátizsákunk stb.

🐵🐵De inkább úgy döntöttünk megmuttatjuk nektek honnan indultunk! Ciki? Nem ciki? Mi is az eldobhatóságot, a határtalan gazdasági növekedést hirdető és a mindig többet akarást rendszerébe nőttünk bele.

✌🏻Alig egy év alatt, szinte minden egyszer használatatos műanyagot, majd a felesleges és szintén egyszer használatos csomagolást (legyen az bármilyen újrahasznosítható anyagból is) kiűztük a mindennapjainkból, majd az utazásainkból…aztán elkezdtük tudatosan vezetni a pénzügyeinket, hogy mire szánjuk az időnket, hogy inspiráló emberrel vegyük körbe magunkat….és így tovább.

A harmadik évnél járunk és ez az életmód már rég nem a műanyagokról szól, hanem valami sokkal többről és mélyebbről.

Na, de innen indultunk mi (is). És ide értünk:

SZERETNÉTEK MEGNÉZNI AZ ÖSSZES TIPPET AMIT MEGOSZTOTTUNK A  #MŰANYAGMENTESJÚLIUS SORÁN?

KATTINTSATOK IDE!

One response to “Így sikerült a műanyagmentes július!

  1. Visszajelzés: Hogyan csökkentheted a műanyagok mennyiségét otthon és útközben? | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s