Miért érdemes külföldön nyelvet tanulni? – avagy hogy kerültünk mi Máltára?  

Bizonyára tudjátok, hogy nemrégiben Máltán jártunk.

Érdekes, hogy ebbe az országba vitt utunk…valahogy sosem volt az úticáljaink között, nem is nagyon hallottunk róla, és mivel nem vagyunk nagy standolók, tengarparton heverészők, ezért a szigetek általába valahogy kisenek a látószögünkből. Utazásunk célja nem pusztán pihenés (mikor az? :D) volt, hanem egy nagyon kedves meghívás apropóján utaztunk el 2 hétre Máltára.

Mikor a Maltalingua nyelviskola meghívott minket, hogy látogassunk el hozzájuk és nézzük meg, próbáljuk ki milyen is nyelvet tanulni náluk, gyorsan utána is néztünk ennek a szigetországnak és azonnal éreztük, hogy ezt meg kell néznünk.

Persze vannak tengarpartok és klaszikus starndolós nyaralásra is alkalmas a sziget, de rengeteg mást is tartogat.

Mivel úgy érezzük, hogy nem véletlenül találtunk erre az idézetre a máltai reptér tetőterén, hiszen rengeteget tanultunk az utazásaink során, ennek apropóján gondoltuk összeszedjük nektek, hogy miért érdemes külföldön gyakorolni, tanulni egy másik nyelvet,  ha egy kicsit fejleszteni szeretnétek az angol tudásotokat és mi az, ami a mi esetünkben  igazán fejlesztő volt (nem csak itt Máltán)!

Akik jobban ismernek minket tudhatják, hogy bizony mindketten megszenvedtünk a nyelvtanulással, Edvárd nagyon sokáig csak a magyar nyelvvel volt szerelemben, és nem is nagyon járt külföldön, nem beszéltek a közelében semmilyen idegen nyelven, Dóri pedig a praktikus és kreatív dolgok elsajátításában ügyes igazán és bizony a nyelv nagyon sok zárt rendszert tartalmaz, amit be kell vésni. Ez a bevésés a könyv fölött ülve és heti néhány nyelvóra keretében nagyon verítékes és keserves folyamat és gyakran csak szorongóvá tesz minket az, ha nem pontosan emlékszünk a nyelvtani szabályra, amit alkalmazni próbálunk.

Amint bekerültünk  idegen nyelvi közegbe megértettük, hogy van egy teljesen más elsajátítási forma, amikor benne élsz a nyelvben és kénytelen vagy a nyelvvel élni. Dóri ezt elég hamar megtapasztalta, mert már középiskolás korától sokat utazott diákcsere programokban, sok nemzetközi programon vett részt az egyetem alatt és egészen odáig jutott a nyelvtanulás külföldiek közti elsajátításában, hogy ezer ember előtt képes volt beszéget mondani külföldön. 😉 Gyakorlatilag mindent, amit most csinál és rengeteg barátot köszönhet a nehezen megszerzett nyelvtudásának.

Edvárd pedig igazán akkor élte ezt meg, amikor Skóciába költöztünk. Manapság alternatív nyelvtanulási módszerek közt is van ez a metódus  – úgy tanulni, mint a gyermek, sokszor az értelme nélkül, de folyamatosan hallva a szavakat, rámutatva tárgyi jelöletükre.

Lássuk  miért is jó, ha külföldön tanulsz nyelvet:

  1. Folyamatosan hallod a szavakat, kiejtést 

Akkor is ha a buszon utazol, ha kenyeret veszel, ha kifekszel a tengarpartra, ha az utcán sétálsz. Gyakorlatilag egy magnóról megy melletted a nyelv, amit meg szeretnél tanulni.

Persze akkor, ha nem magyarokkal veszed magad körbe.

2. A kényszer nagy úr, nincs más választásod, ha akarsz valamit, akkor muszáj próbálkoznod 

Vásárolnod kell a boltban, kérdezgetned kell infomrációkat az utcán, útbaigazítást kell kérni a sofőrtől a buszon, rendelned kell a bárban…:-)

3. Nem professzorokkal és tanárokkal vagy mindig körülvéve, nem olyan égő, ha valamit nem tökéletes kiejtéssel és nyelvtannal mondsz.

De az órákon, ha iskolába is jársz, akkor még ez is meg van a nap egy részében.

4. Benne vagy az idegen nyelvi életben – nem csak hallod, látod is a szavakat, feliratokat.

Mielőtt dél-Amerikába mentünk alig tudtunk pár szót, vagyis igazából mondhatjuk , hogy semmit nem beszéltünk és értettünk spanyolul. 2,5 hónap alatt már egész sokmindent megértettünk. Miért? Mert rá voltunk kényszerítve, hogy olvassunk, beszéljünk spanyolul. Több heti intenzív nyelvtanfolyammal ért fel egy buszjegy vásárlás:-).

5. Lényegileg és életszerűen kapcsolódsz a nyelvhez, az nem egy steril tudomány a tanteremben, hanem a létezésed közege.

Ezek a körülmények adottak már akkor, amikor egy külföldi országban vagy, viszont fokozható a siker és a fejlődés, ha tudatosan teszünk erőfeszítések. Erre néhány példa:

  1. Helyi kurzus, nyelvóra, akkor a legjobb, ha anyanyelvi tanár van.
  2. Legyünk nyitottak és  barátkozzunk az ottaniakkal, ne keressünk magyarokat, vagy velük is beszéljünk az adott nyelven! Mi jópár fantasztikus emberrel ismerkedtünk meg, mert kerestük az instagrammon vagy facebookn rátaláltunk a Máltán élő, hasonlóan gondolkodó emberekre. Ezt ti is könnyen megtehetitek.
  3. Próbáljunk meg minél több dolgot lefordítani, amit látunk, eszünkbe jut: hogy is mondják ezt vagy azt? vannak nagyon jó offline szótár alkalmazások is telefonokra
  4. Vegyünk részt rendezvényeken, programokon, és válasszuk a tanulni kívánt nyelvet, ne az anyanyelvünket, vagy azt a nyelvet, amit jól ismerünk, pl egy tárlatvezetés során, vagy városnézéskor.

Így lesz a legtermészetesebb és szinte erőfeszítés nélküli a nyelvtanulás! Hagyjuk, hogy ragadjon ránk a nyelv!

Számunkra ez az egy hét a Maltalingua jóvoltából igazán jó alkalom volt, hogy levonjuk eme tanulságokat és fejlődjön a nyelvtudásunk. Ugyan egy hét, azért nagyon kevés, de ha kihasználtok minden lehetőséget a nyelv használatára, akkor akár ennyi idő alatt is nagyon sokat lehet fejlődni. Voltak az iskolában olyan osztálytársaink, akik három hétre jöttek nyaralni a szigetre, ebből egyet pedig nyelvtanulással töltöttek, de volt olyan is, aki a tinédszer gyerekével jött.

Hogyan is telt egy napunk? Elmeséljük.

Reggel felkeltünk a diák szálláson, amit az iskola biztosított nekünk és a teljes körűen felszerelt konyhában elkészítettük máltai reggelinket. Kenyér, sajt, gyümölcs, és frissen főzött kávé Edvárdnak. Lassan ébredeztek lakótársaink is, akikkel megbeszéltük hogy aludtak, mi a tervük az adott napra?

Íme egy videó, amit a megérkezésünkkor készítettünk:

Lesétáltunk az iskolába kb. 8 perc alatt és minden reggel megállapítottuk, hogy Máltán este hat és reggel nyolc között a legkellemesebb a hőmérséklet.:-) Borzalmasan meleg volt!!!

Találkoztunk osztálytársainkkal, és elfoglaltuk helyünket a tanteremben. Elkezdődött az első óra, ami általában aktívan és beszédesen telt. Külön csoportban voltunk, de mindkettőnk megállapította azt, hogy mennyire beszédesek vagyunk és bátrak a többiekhez képest, pedig sokan voltak, akik jobb nyelvtani tesztet írtak nálunk.

Ez egészen biztosan az utazások következmény és a kíváncsiságunké, mert mindig kérdezünk, ha valamit nem tudunk:-). Ráadásul ez jó visszajelzés volt arról is, hogy miben kell fejlődnünk. Ami nagyon szimpatikus volt nekünk, hogy nagyon kevés nyomtatott papírt kaptunk és nem kellett megvenni könyvet vagy munkafüzetet, de még a felmérő teszt is többször használatos volt;-) és lehetett könyvet kölcsönözni a könyvtárból.

A szünetben felmentünk a tetőteraszra és elköltöttük tízórainkat, amit mi általában csomagoltunk magunknak, de jó áron lehetett változatos elemózsiát kapni a büfében is, közben beszélgettünk, ismerkedtünk más osztályokban tanuló emberekkel is. Néha belelógattuk lábunkat a medencébe, egy kicsit hűsölve, vagy visszatértünk a termekbe olvasni, beszélgetni.

Azért nagyon jó ilyen nemzetközi légkörben lenni, mert hozzá lehet szokni mindenféle nációk angol akcentusához. Így egy kicsit le lehet vetkőzni a berögzött magyar akcentust és máris egy kicsit úgy tűnik,mintha jobban beszélnénk angolul. Ezen is jól lehet mérni, hogy mennyire értünk egy nyelvet. Elsőre az indiai vagy ausztrál  akcentussal igencsak meggyűlt a bajunk utazásaink során, de mostanra egész ügyesen megértünk mindenféle nemzetet.

Nagyon jó volt újra iskolásnak lenni!! Rájöttünk arra, hogy mennyire szeretünk tanulni. Ráadásul majdnem hangosan elnevette magát, mikor az első óra témája ez volt:

Nem tudjuk mennyire látszik,de arról kellett beszélgetni, hogy hogy látjuk a jövőt és mit gondolunk az olyan globális problámákról, mint a népességnövekedés, szegénység, éhezés stb.

A másodiké, pedig ez (úgyhogy még egy csomó hasznosat is tudott mondani az osztálytársaknak): különböző utazási módok.

Délutánonként nagyon sok jó programot kínált az iskola, ami vidámságot és aktív feltöltődést kínált.

Persze mi a magunk útját jártuk, amibe bevontuk lakótársainkat is. Együtt kirándultunk dél-koreai barátainkkal Dinglihez és két nap múlva egy csodás dél-koreai vacsorában volt részünk, ahol kolumbiai lakótársaink és az iskola különböző nációiból származó diákok vettek részt. Illetve meghívás is kaptunk a távoli, ázsiai országba.;-)

Ilyenkor lehet igazán gyakorloni a nyelvet! Ilyet itthon is szervezhettek. A couchsurferek fogadása is sokat lendített nyelvtudásunkon és a nyelv folyamatos használatára is lehetőséget ad.

Nagyon jól éreztük magunkat ezen az egy héten, jó volt az a rendszeresség és tanulás, amit a reggeli tanórák adtak, jó volt újra kicsit diáknak lenni, és jó volt délutánonként egy-egy várost, a sziget egy-egy szeletét felfedezni.

Mit láttunk Máltán az iskola után? Megnézhetitek itt.

Legnagyobb tanulság az volt, hogy mennyire sokat tud fejlődni az ember egy hét alatt is, ha tudatosan figyel arra, hogy használja lehetőségeit, melyekkel bőségesen ellátott minket  a Maltalingua nyelviskola. Szinte bármilyen nyelvi szinten érdemes külföldre utazni és egy intenzív kurzuson részt venni, de mi azt állapítottuk meg magunknak, hogy (mivel nekünk a beszéd a legfontosabb) akkor a leglátványosabb a fejlődés, ha valaki egy alapfokú tudással és némi szókinccsel utazik el, és keres minden lehetőséget, amikor használhatja a nyelvet.

De hogy legyen itt valamely hivatalosabb iránymutatás,  itt az Eduline szakmai állásfoglalása is arról, hogy miért is jó külföldön nyelvet tanulni.

Mi pedig tettünk egy elhatározást: nagyon szeretnénk megtanulni spanyolul, úgyhogy el fogunk menni Spanyolországba egy nyelviskolába és családnál fogunk lakni (lehetőleg külön családnál, hogy még kísértésünk se legyen magyarul beszélni:-)).

Egyébként a Maltalingua Nyelviskola is szervez családi szállásokat, mi mindenképp ezt javasolnánk.

———————————–SZPONZORÁLT TARTALOM—————————————-De minden, amit leírtunk a mi, saját tapasztalatainkon és élményeinken alapuló őszinte beszámoló.

A különleges élményt pedig köszönjük a Maltalingua Nyelviskolának.

Mennyire sikerült hulladékmentesre ez utazás? Itt olvashatsz róla.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s