Csomagolásmentesen és olcsón?! Lehetséges?! Itt az újabb 7-napos kihívás!

Szinte minden előadásunk után megkérdezte valaki, hogy a hulladékmentes életmód nem drágább, időigényesebb, unalmasabb-e úgy általában és étkezés tekintetében is, mint a „normál” (vagy inkább megszokott)?

Pár hete, szokásos szombati piacozásunkról hazatérve, mikor kipakoltuk a vásárfiát és megnéztük mennyit költöttünk, eszünkbe jutottak ezek a kérdések. Arra gondoltunk mi lenne, ha egy hétig minden nap megmutatnánk nektek mit eszünk és ez pontosan mennyibe kerül.

Ha szívesebben nézed meg videón, hogy miről szól a kihívás: =V  ==> (Ha inkább olvasós vagy, akkor csak olvass tovább:-))

 

Na, nem azért, mert az gondoljuk, hogy nagyon menő szakácsok vagyunk, hanem azért mert mi is ki akarjuk próbálni teljesen tudatosan, hogy valóban olcsó és finom-e így étkezni.

Szeretnénk azt is bebizonyítani, hogy a kizárólag idény alapanyagokat tartalmazó és csomagolásmentesen beszerezhető 5 egyszerű alapanyagból igenis számtalan, elsősorban vegetáriánus vagy vegán ételt lehet készíteni.

Az ötlet, hogy mindössze 5 fő alapanyagot válasszunk részben a minimalizmusra, egyszerűsítésre való törekvésünkből, másrészt az utazásaink során szerzett tapasztalatunkból fakad. Ugyanis többször kerültünk olyan helyzetbe, hogy mindössze két vagy három alapanyag állt rendelkezésünkre, akár több napon keresztül és ez rákényszerített minket arra (na jó, főleg Dórit, aki a szakács) hogy minden kreativitásunkat előszedve, valami ehetőt és változatosat készítsünk ezekből.

Legjobb példánk erre, talán a csodálatos Cook-szigetek, ahol a szigeten ingyen ehető kókuszdión és a hostelunkat előttünk elhagyott német és francia utazók maradék lencséjén, lisztjén és egyéb száraz alapanyagokon kívül nem ettünk mást, mivel olyan drágaság volt a szigeten. Rarotongán már nem termesztenek szinte semmit, minden csomagolva érkezik Új-Zélandról, így a ránk hagyományozott alapanyagokból lehetőségünk volt  új recepteket kikísérletezni. Harmadik, csak kókuszdiós napunk után, Edvárd úgy ette a lencse lisztből készült lepényt, mint a mennyei mannát.

Célunk, hogy egyszerűen elkészíthető, ízletes, változatos és finomat ételeket tudjunk kihozni a héten a következő öt alapanyagból:

Alma

Cékla

Hagyma

Krumpli

Savanyú káposzta

Természetesen fűszereket mindig és lisztet, illetve tejfölt lehet, hogy néha fogunk használni. A tejfölt szintén saját üvegben vásároltuk a piacon, az olajat, lisztet és a fűszerek egy részét korábban, a Ligeti, csomagolásmentes boltban.

Íme a az alapanyagok

Miért gondoljuk, hogy olcsóbb?

Az idény és helyi zöldségek, gyümölcsök szinte mindig olcsóbbak, mint bármi más.

Nem veszünk semmi extra, csilli-villi, drága hozzávalót, amiből jóval drágább lenne a csomagolásmentes változat.

Annak ellenére, hogy vegetáriánus vagy vegán ételeket főzünk, nem használunk úgynevezett bolti húspótlókat. (Vegán virsli, szójatejföl, magtej stb., amelyek bolti változata valóban megdobná a költségeket.)

Hogy mennyivel kerül több időbe?

Ez nyilván szubjektív és attól is függ, hogy valakit kikapcsol-e, lelkesít-e a főzés vagy az egész egy nyűg. Az utóbbi esetben nagy valószínűséggel otthon készíteni az ételt több idő, mint megrendelni a neten az étel futártól. De, ha már el kell menni hetente háromszor a kisboltba, körülnézni, sorban állni, esetleg elolvasni az összetevőket, választani, betenni a sütőbe a készételt, akkor még az is lehet, hogy időben is kevesebb hetente mindössze egyszer 1,5 órát szánni a bevásárlásra, beszélgetni a termelőkkel, majd otthon összedobni valami egyszerűt.

Egészségesebb?

Nem vagyunk dietetikusok és rengeteg kutatás, elmélet van arról, hogy mi egészséges és mi nem. Ami biztos: a fenti 5, idény, helyi és csomagolás nélküli alapanyagban nincs ízfokozó, adalék, színezék és valószínűleg jóval kevesebb vegyszermaradványt is tartalmaz.

Ha izgalmasnak tartjátok ezt a kihívást, akkor egyrészt tartsatok velünk. A következő hét napban minden nap,  Facebook oldalunkon osztjuk meg a napi ételeinket a #5x7hulladékmentesfőzés hastag címmel és mindig leírjuk, hogy pontosan mennyibe kerültek.

Másrészt arra buzdítunk benneteket, hogy bármilyen, kevés számú összetevővel próbáljátok ki ezt a mini kihívást. Egy csomó új felhasználását fedezitek fel 1-1 alapanyagnak!

 

3 responses to “Csomagolásmentesen és olcsón?! Lehetséges?! Itt az újabb 7-napos kihívás!

  1. Visszajelzés: Így sikerült és ennyibe került egy heti, hulladékmentes étkezésünk! | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

  2. Visszajelzés: Mit ettünk 7 napig, csak 5 alapanyagból? | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

  3. Visszajelzés: Az idei top 13! | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s