Így sikerült és ennyibe került egy heti, hulladékmentes étkezésünk!

Mit tanultunk? Mennyire lett olcsó? Sikerült-e a teljes hulladékmentesség? Meglepődtünk-e valamin? Reflexió az 7 nap, 5 idény és helyi alapanyag főzésünkről.Vége rövideke kihívásunknak. Így vágtunk neki.

De mennyire volt kihívás számunkra?

Egyfelől egyszerű volt, hiszen amúgy is így étkezünk, másfelől nehéz. Persze a dokumentálás, fényképezés, számolgatás része is új volt, és ugyan annyi időt vett igénybe, mint maga a főzés, de igazából az okozta az egyetlen nehézséget, hogy tudtuk milyen sokféle idény zöldség és alapanyag pl: magok vannak még, amikkel lehetne színesíteni az ételeket.

Szóval minél tovább gondolkodtunk, annál több variáció jutott eszünkbe, de most fontos volt, hogy erre az 5 alapanyagra limitáljuk magunkat…és hát, most egy ideig nem fogunk krumplit enni :-).

Ugyan idény szerint táplálkozunk, de azért még ennél jóval változatosabban. Ez egészen biztos egy tanulsága volt ennek a hétnek.

Summa

Mindössze öt alapanyagból, 14 féle étel készítettünk:

Képzeljétek, el mi lenne, ha az összes rendelkezésünkre álló, megszámlálhatatlan helyi idény gyümölcsöt, sok-sok zöldséget, magot, aszalványt, babfélét és a télire eltett szószokat, krémeket (padlizsán, zakuszka), lekvárt és kompótot is hozzátennénk.

Változatos, ugye?

Ráadásul az 5 elemes és makrobiotikus táplálkozásból tudjuk, hogy vannak hűtő és fűtő ételek, ezért ha az ökológiai szempontokkal nem is számolunk, a hűtő hatásuk miatt sem ajánlatos déli gyümölcsöket enni télen.

A 7 nap összes kiadása: 6918 Ft +1 kg kenyér (400Ft) + 1-2 szelet sajtot tettünk a héten a szendvicsbe (450Ft) A fentiekkel együtt a hét, élelmiszer össz. kiadása, így 7768 Ft.

Még minket is meglepett mennyire olcsó. Persze szoktunk venni különleges sajtokat a piacon és az megdobja kicsit a költségeket, és azt se gondoljátok, hogy minden nap főzünk. Általában 2-3 naponta készítünk egy féle ételt és ezt több napig esszük. Meg persze velünk is van, hogy valahol kénytelenek vagyunk enni. De az ennyire minimális költség a változatossághoz képest, még minket is meglepett és motivál arra, hogy még többet főzzünk itthon.

Mitől volt hulladékmentes a főzés?

1. Tudatos tervezés

Ez igazából a helyi idényt követő táplálkozással, akár el is hagyható, de legalábbis lehet jóval spontánabb, hiszen egy idő után tudjuk, minek van idénye és mit fogunk vásárolni. Amit érdemes tervezni: mennyiségek! Ne legyen megromlott, kidobott alapanyag.

A tervezéshez tartozik még, hogy azért kell tudnunk, mit szeretnénk venni, mert ezeknek megfelelő tároló eszközöket kell magunkkal vinni a vásárláshoz.

2. Beszerzés

Saját dobozban, textil zsákban, befőttes üvegben, első sorban a piacról, csomagolás nélkül szerezzük be a termékeket. Amit nem lehet kapni a piacon, azt pedig a Ligeti boltból. A bevásárlásainkról hosszasan írtunk itt.

Korábbi vásárlásunk képe, illusztrációként

Ahogy a képeinken látjátok tejet, tejterméket, tésztát és lisztet is kimérve veszünk, ezért nem láttok egyetlen zacskót, tejfölös dobozt és csomagolást a maradékokról készített képeken….nem azért mert eldugtuk őket:-).

1 heti főzésünk teljes hulladékmennyisége

3. Idény és helyi alapanyagok

Mi köze ennek a hulladékmenteséghez? Közvetve is csomó hulladékkal, felesleges energia használattal járnak a távolról érkező és nem idény zöldségek, gyümölcsök. Üvegházak, akár vegyszerezés is, szállítás, csomagolást stb.

4. Kuktában főzés

Tudom, sokan nem szeretik és félnek tőle, pedig nagyon egyszerű használni, ráadásul gyorsabban, kevesebb energia felhasználással készülnek el benne az ételek és sokkal ízletesebbek, vitamindúsabbak is maradnak.

5. Konyhai törölgetés, felitatás és mosogatás

Nem használunk egyszer használatos eszközöket. Pl. az olajban sültek csepegtetésére kiváló nagyanyáink jó öreg pároló betéte. Néhány saját készítésű textil kendő  vagy „nemszilvi” törlőkendő a szilvia helyett, de például mosogatáshoz a műanyag helyett luffa szivacsot használunk.

Maradékból varrt konyhai törlőkendő a papír helyett

6. Maradékok kreatív felhasználása

Jó példa erre a paprikás krumpli maradékából készült paprikás krumpli krém.:-) De volt már nálunk lecsó krém is :-). Érdemes kísérletezni, szuper ételek sülhetnek ki a maradékokból.

7. Komposztálás

Nem tudjuk hangsúlyozni mennyire fontos, hogy a komposztálható hulladékot ne öntsük a kommunális kukába, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem bomlik le a hulladéklerakóban. Az oxigéntől ezért, sűrűn rétegezett lerakóban nem tud megindulni a bomlás. Ez legalább olyan fontos, mint a szelektív hulladékgyűjtés, ha nem fontosabb. Igen, otthon, lakásban is lehet. 

8. Csomagolás munkába, elvitelre

Erre talán elég egy kép is. Így vittük munkába az ebédünket. Ha szendvicset készítettünk, azt pedig újraszalvétába csomagoltuk (tépőzáras, textil, belül lemosható anyag).

A kihívás közepette kezdett el Dóri  heti egy napot a Ligeti csomagolásmentes boltban is dolgozni. Keddenként, ha szeretnétek lehet vele találkozni, szívesen ad tippeket a boltban is a zero waste életmódhoz!

Köszönjük, hogy velünk tartottatok a Facebookon és kommentjeitekkel lelkesítettek bennünket!

Örömmel olvassuk a ti visszajelzéseiteket is a hulladékmentes főzéssel vagy akár konkrétan ezzel a kis kihívásunkkal kapcsolatban.

AZ ÖSSZES ELKÉSZÍTETT ÉTEL RÉSZLETES LISTÁJA

Kipróbálnád a műanyagmentességet? Akár januártól tarthatsz műanyag böjtöt?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s