Számvetés, mielőtt újra útra kelünk.

Immár negyedik éve töltjük ki, év elején a YearCompass évrendező füzetet.

Azért szeretjük nagyon ezt a munkafüzetet, mert olyan jó ránézni arra, mennyit változtunk, fejlődtünk.

Jó megállni, szabadon álmodozni, anélkül, hogy megvizsgálnánk van-e reális lehetősége a megvalósításnak.

Jó egy kicsit hálásnak lenni magunknak és azoknak az embereknek, akik hatással voltak ránk. Megköszönni gondolatban mindazoknak, akikre mi lehettünk hatással. NEKTEK, hogy megerősítetek minket abban, hogy érdemes időt, energiát szánnunk gondolataink és mindennapi megoldásaink megosztására.

De arra is jó, hogy megnézzük az előző évek terveit, elhatározásait és kicsit számot vessünk magukkal. Megnézzük melyek azok a visszatérő elhatározások, amelyeket valamiért évről-évre nem tudunk megvalósítani, pedig mindig felkerülnek a lapra. Valóban olyan fontos az a négy évvel ezelőtt is leírt cél, ha azóta nem tettünk érte? Mi gátolt? Talán csak egy elvárás miatt fogalmazódott meg?

És persze a legjobb az, amikor például a 2013-as évet visszaolvasva jókat nevetünk azon, hogy akkor még csak álmodoztunk egy világkörüli útról és olyan céljaink voltak, hogy ne őrüljünk bele az esküvő szervezésbe és hasonlók:-). Mennyi minden történt azóta!

De mi az, ami megvalósult?

Egy csomó meglepetést hozott az év és sok-sok olyan dolog is történt, amit egyáltalán nem, vagy nem így terveztünk.

Elhatároztuk például, hogy a blogbejegyzések mellett havonta egy előadást fogunk tartani, mert szeretnénk gondolataink átadásában is fejlődni. Csak le kellett írnunk és már januárban jöttek a felkérések. Végül, ugyan egyet sem szerveztünk magunknak, de 14 közös előadást tartottunk, Dóri két sajátot, amiből az egyik ráadásul a jól ismert földkörüli biciklis pár Zárug Zitájával együttműködésben megszületett workshop volt.

Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ennyi interjú fog velünk készülni TVben és rádióban egyaránt (ezek egy részét itt  megtaláljátok) és ennyi cikk jelenik meg rólunk és a hulladékmentes életmódunkról.

Talán az egyik legbüszkébbek az ország legnagyobb utazási portálján megjelent interjúra vagyunk, ami (júliusig) az utazómajom oldal legtöbbet megnyitott cikke volt. Ez azért nagyon fontos számunkra, mert itt rengeteg turista, utazó találkozott azzal mi mindenre lehet és kell figyelni, ha útrakelünk.

Személyesen is sok szempontból hozott újat az év.

Blogunknak és életmódunknak köszönhetően rengeteg csodálatos embert ismertünk meg és két új közösség tagjai is lettünk, ahol egymást inspiráljuk, támogatjuk. Edvárd szakmát váltott, Dóri pedig az első önkéntes egyszerűségről szóló fesztivál a SimpliCity Fesztivál  egyik főszervezője volt, a Tahiti táncon  keresztül egy egészen új kultúra mozgásvilágával ismerkedett meg, év végén pedig elkezdett heti egy alkalommal a Ligeti, csomagolásmentes boltban is dolgozni.

Persze voltak nehéz pillanatok, számos veszteség, sajnos a betegségek sem kerültek el teljesen és nem sikerült betartani azt a fogadalmunkat, hogy 2018-ban nem szállunk repülőre. Egy nyelviskola meghívására Máltára utaztunk, ahonnan nagyon sok a világképünket összegző gondolattal tértünk haza. Külföldi utazás helyett az országban kirándultunk.

Amit nem került be az évtervezőbe

Szintén nem terveztük, csak úgy év közben jött az ötlet, hogy megmutassuk nektek a műanyagmentes július kapcsán, mi hol és hogyan iktattuk ki a csomagolásokat az életünkből. Majd decemberre kitaláltunk egy kihívást magunknak. Kizárólag 5 idény és helyi alapanyagból készítettünk ételeket, 7 napon keresztül.

Az évtervező füzet válaszait mi egymásnak is felolvassuk, mert egészen más az, amikor ki is mondunk 1-1 tervet. Érdekes, hogy a közösen megélt évből mi az, ami a másiknak jelentős volt, pedig mi már majdnem elfelejtettük.

Illetve, hogy milyen, látszólag apró dolgoknak örültünk az évben. Ilyen volt mindkettőnk számára, amikor jövendőbeli házunk kertjében, az óriási kupi közepette először feszítettük ki a függőágyunkat és feküdtünk bele.:-)))

Egy óriási meglepetés is ért minket.

Szűcs Péter a Highlights of Hungary kurátora jelölt minket a 2018 Highlights of Hungary díjra. Óriási megtiszteltetés és alig mertük elhinni, hogy picike kis blogunkról Péter azt gondolja, hogy van akkora erejű „emberi történetet, amelyekről elhisszük, hogy jobbá teszik a világunkat”, ugyanis Péter ez alapján választotta ki az idei év 5 jelöltjét. A Highlights of Hungary célja egyébként, hogy „minden évben a legizgalmasabb, legnagyobb hatású hazai tartalmak összegyűjtése, az embereket mozgató fontos ügyek, történetek és projektek felsorakoztatása  – a teljes kreatív és civil spektrumot felölelve, szakmai kurátorcsapat jelölése és közönségszavazás alapján.” Nem is az elismerés miatt tölt el egy kis büszkeséggel, hogy a jelöltek hihetetlenül illusztris társaságának tagjai lehetünk, hanem azért mert mostanában bármilyen is a hovatartozásunk elönthet egy negativitás hazánkkal szemben és íme itt ez a sok-sok fantasztikus ember, projekt akik megmutatják, hogy ez is itt, nálunk történik.

Ha szeretnétek megnézni és új lendületet kapni ettől az 55 projektektől, nézzétek meg az idei jelölteket, töltekezzetek és szavazzatok (akár ránk, akár bármilyen szíveteknek kedves projektre.)

Milyen lesz 2019?

Az évet pedig idén három előadással és egy utazással nyitjuk. Visszatérünk ez Egyesült Államokba és ellátogatunk jó pár nemzeti parkba, találkozunk a barátainkkal és nem titkolt célunk egy kicsit saját határaink feszegetése.

Többen kérdeztétek Montengrói és Grúziai utazásunk után, hogy szép-szép, hogy ezekből az országokból pár gramm szeméttel tértünk csak haza, na de meg tudnánk-e csinálni ezt egy nyugati országban. Idén nyáron Málta már nagyobb kihívás volt, most pedig a csomagolt áruk és a fogyasztás fellegvárába meglátjuk hogy fog sikerülni. Az előzetes kutatásaink alapján nem lesz könnyű dolgunk, ezért biztosan rendszeresen fogunk kukabúvárkodni és természetesen erről is megosztjuk veletek a képeket:-).

 Egy nagyon izgalmas helyre is ellátogatunk, ahol reméljük sikerül interjút készítenünk a világ legnagyobb Earthship közösségével az Új-Mexikói sivatagban. Az Earthship Michael Reynolds amerikai építész építkezési technikája és filozófiája. Olyan házakat épít, melyek teljes mértékben önellátóak, természetes vagy különböző anyagok újrahasznosításával készültek. Reméljük a mi kis házépítő projektünkhöz is kapunk inspirációtJ.

Íme, az útvonalunk. Megint couchsurfereknél vagy kocsiban alszunk, úgyhogy ha ismertek jófej, érdekes embereket bárhol, akkor nyugodtan kössetek velük össze.

Hova látogatunk el? 

A tervezett útvonal (amit a téli időjárási viszonyok módosíthatnak):  Los Angeles-Las vegas-Hover-gát-Grand Canyon-Glen Canyon Nemzeti Park-Taos (Earthship közösség)-Oljato Monument Valley-Bryce Canyon Nemzeti Park-Dixi Forest-Zion Nemzeti Park-Death Valley Nemzeti Park-Bristlecone Pine Forest-Sequoia Nemzeti Park-Los Angeles

Kalandokkal, belső növekedéssel, emberi történetekkel teli új évet kívánunk nektek

…akkor mi egy kicsit most elutazunk!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s