A jövő zöld háza. A földhajó. – Earthship

Képzelj el…egy otthont, aminek a fűtése és hűtése semmibe nem kerül.

Képzeld el…  az otthonod magad építed.

Képzeld el… hogy megtermeled a zöldségeidet és gyümölcseidet ebben a házban.

Képzeld el…hogy nincsenek számlák.

Képzeld el…hogy “végtelenül” rendelkezésedre állnak a ház “természetes” építőanyagai.

Képzelj el…egy földbarát civilizációt.

Képzelj el…egy Földhajót!

Hangzik el a Taoshoz közeli Earthship Biotecture látogató házának videó szobájában.

Az Earthship meglátogatása volt Új-Mexikói pár napos kitérőnk igazi oka. Itt vette kezdetét és a mai napig itt látható a világon egyedülálló, off-grid vagyis hálózattól független építészetének központja.

Annak ellenére, hogy hónapok óta leveleztünk a látogató központtal és kértünk egy interjút is, nem tudtunk találkozni a kommunikációs felelőssel, mert nem ért vissza Dél-Amerikából, így nem tudtunk vezetett túrán részt venni, hogy több házat megnézzünk. Az eredeti tervünk az volt, hogy szeretnénk itt tölteni legalább egy-két éjszakát, kicsit megismerni a közösséget, de mint végül kiderült, nekünk sokkal romantikusabb elképzeléseink voltak erről a helyről, mint amilyen valójában. Azt hittük, hogy itt egy közösség él. Kiderült, hogy nem. Lassan megértettük, hogy miért mozognak 150-200 dollár körül egy éjszakára a kiadó házak, szobák. Amivel persze ha tehettük volna, nyilván szívesen támogatjuk a kezdeményezést, csakhogy ez sem közvetlenül a közösség fenntartását támogatja. Erről nemsokára bővebben, de végül megértettük miért van a kiadó házakban Netflix, síkképernyős TV és internet

…és ez nem egy kiábrándult bejegyzés lesz, ne ijedjetek meg, csak még nem értettük mi is pontosan ez a hely;-)

Szerencsénkre az éppen zöldségeket öntöző Kyle meghallotta honnan jöttünk és megesett rajtunk a szíve. Felajánlotta,ha már ilyen messzire eljöttünk, akkor ő igyekszik minden kérdésünkre válaszolni és ahova tud, bevisz minket.

Ha valaki, csak úgy bejelentkezés nélkül látogat ide, ahogy azt az utánunk érkező három Texasi óriás, ‘long horn’ autós férfiak tették, akkor pár dollárért körbenézhet a látogató központtá alakított mintaházban. Illetve megvásárolhat több könyvet is, amiből akár maga is nekikezdhet az építésnek.

Annak ellenére, hogy nagyon szép és informatív a ház, itt nem lehet annyira megtapasztalni, hogy milyen egy igazi Earthship lakótér. De itt volt nekünk Kyle! 25 éves , 4 éve jött ide gyakornoknak egy építő táborba, aztán itt ragadt. Lenyűgöző a lendülete, érdeklődése és az elhivatottsága fiatal kora ellenére. Taostól nem messze egy kis kommunában a saját háza építésén dolgozik, de egyelőre – az itt egyáltalán nem szokatlan módon – egy lakókocsiban lakik.

Közösség

Szóval ő sem lakik itt. Kik laknak hát itt? Kik alkotják a közösséget? Van-e egyáltalán közösség. Ezek a kérdések nagyon foglalkoztattak minket.

Az egész Earthship Biotecture teljesen eltér az öko-falvak bennünk élő képétől vagy az általunk meglátogatott hazai közösségektől. A koncepció, annak ellenére, hogy a természetközeli életmódot és számos más értéket, alternatív szemléletmódot is magában hordoz, elsődlegesen egy új építészeti megoldás és nem közösségszervező módszer.

Ezért nem meglepő a szinte már luxus berendezés vagy a kiadó házakban az internet, TV mint alapfelszereltség. Ezek a házak a hálózatokról csatlakoztak le, nem a világhálóról, világról és a társadalomról. A házak lényege, hogy mindenki, saját szükségleteinek megfelelőre formája és ebbe szinte bármi belefér. Ezért történhet meg az, hogy Észak-Amerikában Earthshipet építeni még főleg a gazdagok úri murija.

Itt, a Biotecture területén lévő házak, amelyeket ki lehet venni, egy-egy módosabb ember tulajdonában állnak. Nagy többségük nem lakik itt, hanem kiadja a szobákat Airbnb-n, mint egy izgalmas sivatagi, fenntartható házban alvás élményét. Mivel nem laknak itt a tulajdonosok, nyilván nehezen is alakulhat ki közösség.

A kezdetek

Viszont a kezdetekkor igenis közösségként, egy kommunaként indult a Taos-i központ. Az egész Earthship építészeti megoldás és a hozzá kapcsolódó filozófia Michael Reynoldsnak köszönhető. Reynolds szerint, ha a madarak és föld minden állata képes magának fészket, lakhelyet építeni, akkor az ember is képes erre.  Azt mondja, hogy a módszerét követve, bárminemű előképzettség nélkül, akárki képes felépíteni a saját otthonát. Ráadásul a világban akkora mennyiségű hulladék áll rendelkezésünkre, hogy ezekből bőven mindenki számára építhetünk otthonokat. A házak három fő alapanyaga: használt autógumi, üres sörös, boros üvegek és üdítős alumínium palackok, valamint a vályog (nyilván a helyi viszonyoknak megfelelően). A ház külsejét cement borítja.

Kyle elmesélte nekünk, hogy mikor 1988-ban Reynolds ide jött Taosba és pár barátjával elkezdték építeni a házakat, minden a kölcsönös segítségnyújtáson alapult. Mindenki segédkezett a másik házánál és gyakorlatilag pénz nélkül egy kommunaként éltek. Majd, ahogy egyre több figyelem irányult a közösségre, az állam is felfigyelt rájuk és olyan új szabályokat hoztak, amelyek lehetővé tették azt, hogy őket is megadóztassák. Olyan szabályozásokat hoztak, amivel bizonyos építészeti megoldásokat nem alkalmazhatnak, mert nem felelnek meg a szabványnak….és így tovább. Ezek a szabályozások a közösség életében is belső ellentéteket szültek és sokan elköltöztek.

Mára a terület, amin 70 ház áll,  olyan, mint bármilyen condominium (Amerikában és Ázsiában is népszerű lakóközösség, akiket az köt össze, hogy egy, általában bekerített helyen laknak), az jöhet ide lakni, aki házat tud itt venni, de nincs valódi közösség, nem szabályozza a vásárlóerőn kívül semmi azt, hogy ki költözhet ide.

A közösség egyelőre csak a technikára épül. Minden államban vannak ilyen Earthshipek és Taos körül is van még három ilyen lakóközösség, de Kyle elmondása szerint ezek egyelőre még csak a gazdag részeken épülnek meg.

Ez azért is nagyon érdekes, mert a világ különböző, gazdaságilag fejletlenebb országaiban vagy katasztrófa sújtotta helyeken, épp ott, ahol más építőanyag nem áll a szegényebbek rendelkezésre építőtáborokat szerveznek és ezt a fajta építkezési módot népszerűsítik. Szintén abban a szemléletben, hogy ezeket a házakat olcsó megépíteni és helyi alapanyagokat lehet hozzájuk felhasználni.

Miért pont Taos, Új-Mexikó?

Az Egyesült Államokon belül Új-Mexikó volt az a hely, ahol nagyon sokáig és bizonyos területeken még most sincsenek építési szabályzatok. Ezért jó helyszín volt a kísérletezésre. Mert az egész Earthship koncepció a mai napig kísérletezés. Mindig kiderül valami, amit még fejleszteni lehet.

7 évbe telt Reyonoldsnak, hogy kapjon pár hektárnyi területet, hogy azon kísérletezhessen. Eredetileg 200 hektárt szeretett volna kapni, hogy azon közösséget és különböző lakóház prototípusokat építsen meg.

Kyle megmutata nekünk az iskolát, ahol a világ minden tájáról érkező emberek megtanulhatják, hogy kell Earthshipet építeni. 1 hónapot lehet itt tölteni 2500USD-ért. A szállásról pedig mindenki magának gondoskodik. Ha érdekel titeket akkor itt találtok erről a lehetőségről további információt.

Ez volt egyben az első prototípus is. Azóta sokat változtattak rajta és többek között a penész és gomba problémát is megoldották. A régi prototípusokon még nem volt „automatikus” ventiláció és folyamatos szellőzés kellett ennek elkerüléséhez. Vagy, hogy már nem mélyítik be a földbe annyira a házat, mint ennél az első típusnál és van egy zöld üvegház folyosó, ami a hőmérsékletet szabályozza.

Azt is megkérdeztük, ami nyilván sokatokban felmerül, hogy mennyire káros az egészségre, hogy hulladék vesz körül?

Kyle azt mondta, hogy több egyetemről is voltak itt bemérni a házakat és teljesen veszélytelen. Nyilván akkor, ha helyesen követik a terveket és jól bedöngölik a földet, akkor nem kaphat levegőt. A gumiabroncsok közti terültet alumínium flakonokkal töltik ki. A sok növény is megtisztítja a levegőt és a mérések szerint jobb a levegő, mint egy átlagos amerikai házban. A ház felét ugyanis növények foglalják el.

Az egyik legegyszerűbb ház alaprajza

Mivel nem sikerült akkora területet és teret kapnia a kísérletezésre Reyonoldsnak, ezért megszületett benne egy közösségi ház ötlete. Ahogy a képen látjátok ez még egy félkész állapotban lévő épület, ami sokkal nagyobb a többinél. Eredetileg egy teljes Earthship várost és közösséget képzelt el külön, önálló házakkal, amiket zöld folyosók  és utak kötnek össze, de ezt a jogszabályok és a terület nem engedte. Sajnos a ház tovább építését a hatóságok két éve leállították, így egyelőre csak megpróbálják karban tartani a gyakornokok, itt dolgozók, amíg Reynolds harcol a tovább építés lehetőségéért.

Technikai megoldás

Mitől off-grid, vagyis hálózatoktól mentes egy ház? Attól, hogy a közműszolgáltatók nincsenek bevezetve a házakba. Az energiát napelemekkel és szélturbina működtette generátorral állítják elő, amit aztán ilyen akkumulátorokban tárolnak:

A házak déli tájolása lehetővé teszi, hogy télen a napsugarak felmelegítsék az üvegházat és a falakat. Ez biztosítja egész éveben a  lakóhelységeinek állandó 21 Celsius fokos hőmérsékletét. Ez elvileg minden klímában működik. Itt Taosban például nyáron 38C, télen -18 C is lehet a hőmérséklet.

A falakba helyezett, félbevágott, majd egymáshoz illesztett üvegek azt a célt szolgálják, hogy egyrészt fényt engedjenek be, másrészt  erős,de újrahasznosított építőanyagként szolgálnak.

A vizet (most például hó formájában), a ház tetején gyűjtik és egy ciszternába vezetik, majd egy erre kifejlesztett víztisztító berendezéssel tisztítják meg. Az így megtisztított víz egyaránt alkalmas ivásra, főzésre, mosakodásra és a WC öblítésére. Minden bejövő vizet négyszer használnak. Először tusoláshoz vagy mosogatáshoz, ebből szürke víz lesz. Ez a szürke víz táplálja az üvegház növényeit (egyszerű gravitációval a talajba vezetve), majd innen egy szivattyúval pumpálva ebből lesz a WC öblítéséhez használatos víz. Ez a víz egy hagyományos szeptikus tartályba kerül, ami a kinti növényeket táplálja.

Víztisztító berendezés (3000dollárért megvásárolható)

 

Önellátás

A ház alkalmas önellátásra is, ugyanis a kedvező üvegházi klímának köszönhetően nagyon sok zöldség és gyümölcs megterem, még télen is. Természetesen a keletkezett hulladékot komposztálják. Kyle mutatott is egy giliszta komposztot. Az ebből keletkező értékes földet pedig a növények termesztésére használják. Vagyis minden folyamatosan körforgásban marad.

Ha valaki ilyen házat szeretne

Különböző ház alaprajzokat lehet megvásárolni. Ezek kész tervek, amelyekhez útmutató is, jár, hogy lépésről lépésre el tudjuk készíteni a saját házunkat. Ezek viszonylag költségesek (de ha már foglalkoztatok házépítéssel, tudjátok, hogy a tervek elkészítése óriási költség). A másik lehetőség, hogy valaki eljön ide megtanulni, majd otthon megépíti a saját házát. Sőt! Akár indíthat a képzés után saját Earthship építő irodát. A harmadik, nyilván legköltségesebb megoldás, hogy meghívja Reynoldsot és építő csapatát, hogy megépítse nekik a házat. Végül a legolcsóbb. 10 USD-ért meg tudja bárki venni az alábbi mobil applikációt, amin letöltheti a terveket.

Ha ilyen egyszerű megépíteni a házakat, ilyen esztétikusan lehet berendezni, ráadásul el tudja látni a ház gyakorlatilag egész évben a lakóit, jó nekünk, a földnek is, akkor miért nem népszerűbb mégis?

Egy átlagos lakóház “előszobája”

Az egyik prózai oka, hogy az épület területének 5O%-át növények ”foglalják el”, amiket gondozni kell, ismerni mit-mivel lehet ültetni, ez pedig idő, feladat és kényelmetlenség. Sokkal nagyobb az emberek helyigénye annál, főleg, ha maga a megvásárolt telek is drága, hogy annak felét a növények foglalják el.

A másik a helyi építési szabályzaton múlik. Vannak államok itt, Amerikán belül is, ahol például eleve tilos autó gumiból építkezni.(pl.:Florida) Itt megoldás lehet mondjuk a homokzsák. Kyletól azt is meg tudtuk, hogy a környezetvédelemben nagyon progresszívnek tartott Kalifornia államnak vannak a legszigorúbb szabályai ezen a téren. De nem csak az autó gumi, mint alapanyag tiltott. Van olyan állam, ahol a vizet sem lehet ezen a módon tisztítani, vagy úgy általában a eső vizet vagy a havat is tilos összegyűjteni.

Építési engedélyt sem olyan könnyű kapni egy ennyire alternatív házra. Egy házaspárnak,  talán Kolorádóban 4 évbe telt. Kyle szerint az ilyen harcosokon múlik,hogy terjedjen ez a technológia. Akik kijárják az utat mások előtt. De azért nyilván keveseknek van kapacitása, ideje és türelme ezekre a hadakozásokra. Elmesélt egy olyan történetet is, a kérdésünkre, hogy tud-e európai példákról, hogy Franciaországban is épített egy csapat házat ennek a házaspárnak, ahol még börtönbe is zárták pár napra a teljes csapatot az engedélyek hiánya miatt. Guatemalától, Kínáig, Skóciától Sierra Leoné-ig számtalan országban vannak már Earthshipek.

Kylenak köszönhetően bemehettünk egy házba, amit laknak is, így kaptunk egy kis képet arról, milyenek azok a házak, amelyeket életvitelszerűen használnak. Legjobban a fürdőszoba tetszett nekünk. Egyszer, még a bolíviai Copacabanán egy hasonló házban töltöttünk pár napot és óriási élmény volt növények között tusolni. A tusoló sarkaiban fűszernövényeket láttok, így illatosított, aromaterápiás tusfürdő nélkül is lehet részünk relaxáló tusolás-élményben.

 

A jobb felső képen a szellőzőt látjátok

Az Earthship egy jó példája annak, hogy csodákat lehet alkotni és igazán természet közelien élni, úgy, hogy közben akár minden olyan elektronikai berendezésünket megtartjuk, amire szükségünk van. Nem arról szól itt az élet, hogy vissza kellene mennünk az időben, a nőknek a patakban kellene mosniuk mosógép nélkül, vagy ne lehetne internetünk. A földhajó jó példája annak, hogy szinte alig kell lemondanunk a megszokott kényelmi eszközeinkről vagy akár a vízöblítéses WCnkről, ha felhasználjuk mindazokat az erőforrásokat, amelyeket a természet ad nekünk. Csak legyen erőnk kijárni a szabályozások rögös útját!

Ha többet szeretnétek megtudni az Earthship építéséről és Reynolds küzdelméről azért a kis területért, ahol most a kétszintes házzal kísérletezhet, akkor megnézhetitek a Garbage warrior dokumentumfilmet, ami erről szól.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s