Amerikàba utazol? Így csökkentheted a hulladèkod mennyiségét.

Ennek a bejegyzésnek, akár azt az alcímet is adhattuk volna, hogy az ország, ahol nincsenek UFO-k. Mégpedig azért, mert itt mindegy mennyire vagy fura, igazából semmin nem lepődnek meg a boltban. Mehetnénk pizsamában, mezítláb, nem nagyon van olyan, amit egy eladó ne látott volna előtte. Az pedig, hogy valaki nem kér zacskót és saját textilzsákban vásárol? Nem ragasztja fel az árcímkét a kilóra vásárolt kekszre, hanem lefényképezi a kódszámot és a telefonján bemutatja a kasszánál? Na, és akkor mi van?

Itt egy hulladékcsökkentő ember nem ufó, senki nem néz furán rád azért, mert valamit máshogy csinálsz. Nem fognak a sorban hümmögni mögötted vagy nem fog meglepődni az eladó, hogy azt kéred, csak adja a kezedbe a fánkot zacskó és szalvéta nélkül. Így kéred, akkor jó, a te dolgod.

Szóval a hulladékmentességnek ettől a részétől itt egyáltalán nem kell tartani.

De akár azt az alcímet is adhattuk volna, hogy az ország ahol nincs szemét az utcán, de mindenhol máshol igen.

Az sajnos tény és egyáltalán nem sztereotípia, hogy ez az ország telis tele van felesleges kacatokkal, mindenből sok van és minden nagy léptékben, az egy főre jutó átlag fogyasztás jóval magasabb, mint a világ bármely másik országában.

Szóval bármerre néztünk, hulladékot láttunk. Persze nem az utcán, hanem jól elrejtve az éttermek szemetesében, az emberek autóiban (a parkolókban nagyon jellemző, hogy ha benézel egy kocsiba ott lesz egy pohár üdítő vagy elviteles kávés pohár, meg valami csomagolt snack.)

Miért nem lehet itt kivàltani a műanyagot? Vagy miért lesz nagyon nehéz, ha egyszer ennek meg kell történnie? Mert mintha az egész gazdaság az eldobhatóságon alapulna. Minden sarkon van egy gyorsétterem, ahol nincs ám mosogatás, rendes tányér vagy evőeszköz. Ha egyszer csak betiltanák az egyszer használatos csomagolásokat, akkor nagy valószínűséggel ezek a helyek tönkre mennének. Hacsak nem kezdenék el vinni a vásárlók saját étkészleteiket.

Nagyon úgy tűnik, hogy a gondtalan és könnyű élet érzetéhez hozzátartozik, hogy nem kell a pékségbe magunknak vinni a zacskót, meg a gyorsétterembe dobozt a hamburgerhez. (?)

Innen szép helyismeret nélkül nyerni egy átlag utazónak. 😉

Mennyire lett végül kerek a nulla?

Sajnos csúfos kudarcot vallottunk. Próbáltuk magunkat tartani ahhoz, hogy semmi csomagolt és semmi eldobható, de itt, Amerikában ez egy óriási kihívás. Amire egyértelműen tudtunk figyelni, ha már a csomagolás nem hagyható el mindig 100%-ban, akkor legalább a műanyagmentességet próbáltuk megtartani. Sok helyen van szelektív kuka, így a konzervdobozokat, üveget a kocsiban gyűjtöttük, aztán kidobtuk, ahol láttunk szelektív kukát. A legtöbb hulladék – mint otthon is – az élelmiszerekhez kapcsolódik.

Tészta papír dobozban és paradicsom szósz üvegben

Mivel minden mást hoztunk magukkal:

Így például egy kirándulásra tudtunk csomagolni szendvicset zacskó és alufólia nélkül:

Ráadásul minden, amit a képeken láttok felvihető a repülőre, kézipoggyászban, ugyanis csak azzal utaztunk.

Egyetlen dolgot nem tudtunk, pont  ezért magunkkal vinni, amit a két kép összehasonlításával könnyen magtaláltok :-).

1. Fogkefetartó (azért van csak egy, mert Dóri véletlenül ott felejtette ősszel egy vendégségben, szegény vendéglátóink pedig nem tudták kitalálni mi lehet az, úgyhogy eltüzelték .)
2. Fésű
3. Edvárd fogkrémje
4. Dóri fogkrémje (Az elkészítést ITT találod.)
5. Shea vaj (nagy üvegből tettünk át ebbe a kicsibe.)
6. Dóri dezodora 
7. Szilárd sampon (abban különbözik a sampon szappantól, amit eddig használtunk, hogy ezt nem kell ecetes/citromos vízzel öblíteni hajmosás után, úgyhogy eléggé utazóbarát alternatívája a falkonos, folyékony samponnak és a sampon szappannak is, ráadásul a repülőre is gond nélkül fel lehet vinni. Most fogjuk tesztelni és nagyon kíváncsiak vagyunk. A FLEUR DE LIN Slow Cosmetics által, gondosan, kézzel készített, garantáltan pálmaolaj,- SLS -, mesterséges tartósítószer-mentes és vegán.)
8.Csipesz (multifunkciós…ha érdekel mire használtuk eddig, kérdezzetek;-))
9. Edvárd körömcsipesze
10. Dóri üveg körömreszelője (8 éve van meg)- így nem kell kisolló
11. Házi szappan, amit egy olyan kistermelőtől vettünk, helyben, aki saját kecskéinek tejéből készíti a szappant. Nagyon szuper.
12. Francia szappan (speciális folttisztító mosható betéthez, a marhaepe szappan vegán alternatívája)
13. Dóri szemceruzája és szemfestéke. Mindkettő kőolaj mentes. (Ebből a házi még nem sikerül egyszer sem… )
14. Mini varrókészlet
15. Edvárd dezodorja (Újratölthető stiftben. Az elkészítést ITT találjátok)
16. Dóri házi arc, – és szemfesték lemosója (Az elkészítést ITT találjátok.)
17. Mosható arclemosó pamacs
18. Na, ez mi lehet, kitaláljátok?
19. Intim kehely (Hogyan válassz?)
20. Mosható tisztasági betétek és tasakjuk (ez nem fér bele a mini neszeszerbe, ezt külön visszük)
21. 2 db borotva (Na és itt a két kép közti különbség. Mivel repülővel mentünk, kéipoggyásszal, nem tudtunk volna pengét felvinni, de természetesen nem dobtuk ki ezeket a cserélhető fejes borotvákat, amikor hulladékmentes életmódra váltottunk, így legalább az a pár fej, ami még meg van, jó szolgálatot tesz utazásnál és addig használjuk, ameddig csak tudjuk.)

Repülés

A repülés már önmagában a legkörnyezetterhelőbb tett, amit elkövethetünk. Ezzel tisztában vagyunk, van is bűntudatunk és ez már olyan mértékűvé vált a mostani úttal, hogy elhatároztuk, hogy  tényleg nem, vagy csak nagyon ritkán, messzire, mikor legalább egy hónapot töltünk egy helyen, de inkább többet, akkor fogunk repülőre ülni, de a fő cél, hogy egyáltalán ne repüljünk. Ráadásul számunkra maga az utazás, legyen az 1-2-3 nap vagy akár egy hét, része az utazásnak. Nem egy szükséges rossz, még akkor sem, ha elég kényelmetlen,  hogy eljussunk valahova. Egy kis erőfeszítés azért, hogy egy messzi országot bejárhassunk, hogy érezzük milyen sok idő és tér választ el minket. Meglátjuk, hogy sikerül:-).

Na, azért van pár dolog, amire a repülőn és reptéren is lehet figyelni.

Saját kulacs, pohár vagy bögre (egy átlagos út alatt 5-6 poharat is elhasználnak az utasok fejenként) aminek nagyon örültek a légiutas kísérők. Azt mondták még sosem találkoztak senkivel, aki hozott volna és milyen jó ötlet, azonnal mondták is, milyen szomorúan látják az út végén, mennyi műanyagot dobnak ki. Reméljük mostantól többször találkoznak saját poharakkal.

Saját evőeszköz az eldobható helyett.

Saját fülhallgató, szemfedő és füldugó (akiknek kell) a csomagolt helyett. Készítettünk egy képet, majd visszadtuk az egyszer használatos verziókat.

Hazafelé a reptérre érve, mikor már átjutottunk az átvilágitáson minden kulacsunkat tele töltöttük vízzel és vittünk magunkkal egy kis túlélő csomagot. (Pekándió, csokoládé és karamellizált mandula;-) mindegyiket kimérve vásároltuk. Úgy örültünk! Ráadásul nem kellett semmire költenünk a reptéren, amíg várakoztunk.

Vásárlás

Külön nehezítő tényező, hogy ami az egyik államban működött, ha végre találtunk olyan szuper helyet, ahol csomagolás nélkül tudtunk vásárolni, na az egy másik államban, ugyan abban az üzletláncban már nem működött. .-(

Illetve egyéb értékek is felülírták néha a választásainkat.

Kaliforniában és Nevadában csak a Walmartban találtunk olyan zsemlét, amit darabra árultak, egyébként mindenhol, még a „frissen” helyben sütött kenyér is be volt csomagolva, legalább papírba és minimum 6 zsemlét lehetett venni (becsomagolva).

Ráadásul ezek a „frissen” sült kenyerek rosszabb minőségűek voltak, mint a szeletelt változatok.

Szóval, miután az első napunkon bementünk a Walmartba és újra elöntött minket az előző utunk alkalmával megtapasztalt Walmart „feeling” és ugyan, ezt a pár zsömlét akkor megvettük – elhatároztuk, hogy legyen inkább a csomagolt kenyér, de mi egy dollárral sem támogatjuk ezt az üzletláncot, aki amellett, hogy rengeteg szemetet árul, termel és alacsony béreket ad a dolgozóinkat, még Trump kampányát is támogatta. Nyilván a fenti okok  is szerepet játszanak abban, hogy miért olyan „olcsó” itt minden.

Szomorú és személytelen vásárlás

Így, maradt a szeletelt és csomagolt kenyér.

Meg néha egy kis édesség, egy szuper drága pékségben.

 

Boltok, ahol kimérve lehet vásárolni

Sok lehetőség van, ha erre szeretnétek figyelni, azért nem annyira megerőltető.

Amit a legkönnyebb kimérve venni, (nem) meglepő módon az édesség. Cukorka, csoki minden mennyiségben!!

Persze ezekből is van egyenként csomagolt.

Safeway

Sajnos nem mindegyik Safewayben van, általában azon múlik, hogy van-e kimérős, hogy mit termesztenek helyben.

Különböző mogyoróvaj, frissen préselve

Még a címkét sem kell felragasztani, elég lefotózni a kódot és a pénztárnál lemérik:

Wholefoods, Natural Grocers és Sprouts

A Wholefoods a legnagyobb és leghíresebb bio, organikus, de nem annyira öko áruház. Nagyon drága, ugyan a minőség jobb, de itt is rengeteg minden be van csomagolva és a világ minden tájáról lehet itt kapni mindent.  Előre csomagolt organikus, fairtrade aszalt mangón át a bezacskózott, friss, organikus petrezselyemig minden kapható.

Itt van lehetőség rá, hogy egy csomó mindent saját tárolóban vásárolj. Csak nem tudod lemérni a tárolód és mi egyszer sem láttunk senkit saját zacskóban vásárolni. Pedig olyan extraságokat lehet venni, mint a mogyoró vaj, a kávé és mindenféle mag.

Lehet venni szappant is csomagolás nélkül:

Ugyan, itt nem menő műanyag zacskót adni, ezért ingyen (!) adnak mindenkinek szuper erős, vastag papírzacskót. Mennek ki az emberek a kocsikhoz 4-5 ilyen zacskóval… amit persze újra is lehetne használni egy csomó alkalommal. Ugyanúgy automatikusan pakolnak bele, mint a műanyagba és a fene tudja ez környezetbarátabb-e.

Trader Joes’

Előző utazásunkon, ez volt a kedvenc boltunk. Jóval kisebb. (Kb. akkora, mint egy itthoni Aldi vagy Spar) jó minőségű és a Wholefoodsnál jelentősen olcsóbb termékek vannak. Sajnos itt, mivel organikusak (!!) a gyümölcsök be vannak csomagolva…meg minden más.

Azt is megtapasztaltuk milyen sokat számít egy állami szabályozás. Kaliforniában például fizetni kell a szupermarketekben a zacskóért, ezért a legtöbben hozzák a saját szatyrukat. Mindössze 1-2 dollárt kellene elkérni, a zöldséges zacskókért is és máris mindenki hozná azt, ami otthon van.

Persze ilyen dilemmáink is vannak:

Sima vagy organikus/fairtrade banán?

Az elején még nem találtuk meg ezeket a szuper kimérős üzleteket, úgyhogy így nézett ki a vásárlásunk:

WinCo Foods

Szupermarketek közül a legnagyobb választék a WinCo Foods nevű boltban volt. Ennek van egy akkora “bulk” szekciója, mint egy kisebb Tesco. Van itt minden az édességtől, a tésztákon és levesporokon át, a kutyakajáig.

Az alapanyagok mellett pedig rengeteg recept:

Ráadásul lehet csak annyit venni, amennyire valóban szükségünk van. Ez utazóknak különösen jó.

Mibe vásároltunk?

A megmaradt kenyeres zacskókba és paradicsom szószos üvegekbe.

Illetve a textilzsákokba, amiket magunkkal vittünk, így mindig volt nálunk egy kis snack a túrákon:

Piacok

A legjobb forrás. Két piacra tudunk ellátogatni. Ez az egyetlen hely, ahol valódi kenyérhez és ízletes zöldségekhez jutottunk, csomagolás nélkül. Érdemes rákeresni az interneten, hogy van-e szombaton vagy csütörtökön Farmer’s market a környéken, mert jó kis kultúrális élmény is.

Egy kis piaci hangulat Kaliforniából, ahol lehetett venni rendes, házi kiflit!

Vagy közvetlenül a termelőktől. Főleg Kaliforniában lehetséges, hiszen itt termesztik az Egyesült Államok zöldségeinek és gabonájának nagy részét. Mikor itt jártunk narancs szezon volt.

Ingyen kávé

Mivel Dóri nem kávézik, Edvárd meg igazából el van nélküle, ezért azt utazások alatt nem szoktunk magunkat nagyon költségekbe verni azzal, hogy beülünk egy kávézóba. Viszont, ha napi 1-2 dollárt is, de szeretnétek megspórolni (ami 30 nap alatt azért elég tetemes összeg) akkor nem kell mást tennetek, mint saját bögrébe vagy pohárba tölteni a benzenkúton a kávét. Persze ez nem egy írott szabály, de egyetlen egyszer kellett fizetnünk kávéért. Mindenhol máshol azt mondták:

-Wow, saját bögrét hoztál? De jó, akkor hagyd csak, ingyen volt.

Hol lehet enni?

Ha az USA-ra gondolunk mindenkinek azonnal a gyorséttermek jutnak eszébe. Nem véltelenül. Mi egyrészt, amúgy sem szeretjük a gyorséttermeket, mert drágák, általában silány minőségűek az ételek, és persze minden be van csomagolva, ezért útközben inkább piknikeztünk és a couchsurfereknél együtt főztünk.

 

Ahogy látjátok, az édes krumpli, brokkoli, hagyma különböző formákban, elég sokszor került az asztalunkra.

Egy gyorséttermet kipróbáltunk, ami elvileg AZ amerikai gyorsétterem a Deny’s. Itt mindent rendes tányérban szolgálnak fel. Vannak szuper olcsó menük, meg persze akciós napi étel. Nyilván nem vegetáriánus opciókban, de esetleg ez még egy megoldás lehet, ha nincs lehetőségetek főzőcskézni. Nekünk annyira nem jött be, de másoknak ízlett.

Ezen kívül egyszer elmentünk reggelizni egy igazi ki 66-os út menti reggeliző helyre, mert ez nagy álmunk volt. Iletve háromszor ültünk be szállásadóinkkal egy-egy étterembe és Új-Mexikóban, Taosban egy kis pékségbe, ahol napi levest árultak. Igazából az, hogy legyenek eldobható evőeszközök csak az ilyen kis helyeken oldható meg.

Itt helyben készült a kenyér, a tányér és a fából készült evőkanalak is egy helyi művész munkái. Egészen más élménye ilyen helyen, ízletes ételeket enni, mint egy gyorsétteremben. Mondjuk annyira drága volt, hogy végül csak egy adagot ettünk, de az is tartalmasabb volt, mint egy fast food burger.

Ahova ne menjetek!

Ahol semmit nem lehet venni. Olcsónak tűnik, de kisebb a kiszerelés, silány a minőség és minden, de minden be van csomagolva!

Family dollar, Dollar tree és a hasonló “száz forintos” boltok.

Kukabúvárkodás

Nagyon elszántak voltunk, hogy az országban, ahol tonnaszámra dobják ki minden nap az élelmiszerboltok az ételeket, biztosan sikeresen fogunk kukabúvárkodni. Ez nem azt jelenti, hogy koszos, romlott ételeket ennénk. A mozgalom célja, hogy megmentse a kidobott élelmiszereket és egyúttal felhívja a figyelmet a túlfogyasztás, túltermelés okozta élelmiszer pazarlásra.

Nos, egy csomó városban, ahol mi jártunk sajnos vagy illegális, vagy elzárják a kukákat. Egyszer sikerült megpróbálunk Flagstaffban, de sajnos csak elektronikai cuccokkal teli kukát találtunk. Mivel nem volt szükségünk hajgöndörítős hajszárítóra, ezt nyilván nem hoztuk el. Vannak, akik nálunk sokkal sikeresebbek ebben…mi most kudarcot vallottunk:-(.

Víz kérdés

A víz mindenhol iható, bár sok helyen nem isszák meg a helyiek, ahogy itthon sem. 😦 Szóval a PET palackokat teljesen el lehet hagyni! Nálunk volt fejenként 2 L víz és minden benzinkútnál újra töltöttük, hogy mindig legyen elég.

Ha mégsem bíztok a vízben, akkor a Natural grocers, Wholefoods üzletekben lehet tölteni vizet.

Illetve minden Nemzeti Parkban. Ráadásul itt még azt is mérik, hogy a eddig hány eldobható műanyag flakont nem használtak fel azok az emberek, akik itt töltötték fel saját kulacsukat.

Motel reggeli és szoba szerviz

Na, ez volt az egyik legdurvább hulladék élményünk. Összesen az egy hónap alatt, négy éjszakát töltöttünk motelben, ebből az egyikben a szobához járt reggeli. Gondoltuk a biztonság kedvéért viszünk magunkkal egy-egy bögrét. Mikor beléptünk a konyhába és megláttuk mi van az asztalokon, gyorsan sarkon fordultunk és hoztunk dobozokat és evőeszközt is.

Minden egyszer használatos műanyagban, minden eldobható:-(.

Aztán elgondolkodtunk, hogy csak ebben a városkában van legalább 20 motel, ahol valószínűleg ugyanez a reggeli. :-(((

Mikor elmentünk kirándulni a bejárat előtti székre kiírtuk, hogy nem kérünk szobaszervizt (ágynemű, törölköző cserét és mini tusfürdőt). Persze lehet, hogy nem is jöttek volna cserélni, de biztosra akartunk menni.

Még egy ok, amiért szuper jó couchsurfingelni!!!

Sokat írtunk az élelmiszerekről. Pont azért, mert egy utazás során ebből keletkezik a legtöbb csomagoló anyag. Viszont, amire amerikában nagyon vigyázni kell az minden egyéb kütyü, ruha, cipő kínálat. Óriási a kínálat, olcsósággal kecsegtet. Mi is vettünk 1-2 túra felszerelést, de még nekünk is nehéz volt megállni, hogy ne vegyünk még valami más “profi” cuccot. A szuvenírekről nem is beszélve. Minden tele van az adott város feliratos pólójával, hűtőmágnessel, kulaccsal, kulcstartóval és ki tudja még hány, silány minőségű vacakkal. Ha mégis vennétek valamit, érdemes egy Nemzeti Parkaban vásárolni, azzal legalább a parkot támogatjátok.

A végére pedig egy kis vallomás. Teljesen megőrülünk a Ben and Jerry’s fagylaltért. Az egy hónap alatt 8 dobozzal ettünk meg. Hál’istennek papír dobozban árulják:-),de ellenállhatatlan.

9 responses to “Amerikàba utazol? Így csökkentheted a hulladèkod mennyiségét.

 1. Én is köszönöm a tartalmas beszámolt.NAGYI

  Mentes a vírusoktól. http://www.avg.com

  Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül ezt írta (időpont: 2019. ápr. 28., V, 17:40):

  > Talpalatnyi történetek posted: “Ennek a bejegyzésnek, akár azt az alcímet > is adhattuk volna, hogy az ország, ahol nincsenek UFO-k. Mégpedig azért, > mert itt mindegy mennyire vagy fura, igazából semmin nem lepődnek meg a > boltban. Mehetnénk pizsamában, mezítláb, nem nagyon van olyan, amit ” >

 2. Nagyon ügyesek, leleményesek vagytok! Köszönöm a tartalmas és élvezetes beszámolót!

 3. Szuper iras!

  A fagyi papirdobozat lehet papirszemetbe dobni? Nemetorszagban tapasztaltam, hogy a papir kavespoharat a maradekszemetbe kell dobni, papirkent nem hasznositjak ujra.

  Hajra!

  • Örülünk, hogy tetszett! Mi azt csináltuk, hogy kiöblítettük és bedobtuk a papírba (legalább tiszta és nem szennyez más papírt, ha mégse lehetne újrahasznosítani). Sajnos a papír polyethylenel van bevonva, ami vízállóvá teszi, viszont bizonyos városokban ezt újra tudják hasznosítani. Utazás közben azért erről elég nehéz tájékozódni, mert ez a helyi hulladékgazdálkodón múlik, de a lekhelyne utána lehet járni
   .

 4. Visszajelzés: Sequoia Nemzeti Park – Az élet. A minden. | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

 5. Nagyon kedves a próbálkozásotok, de elgondolkoztatok-e arról, hogy mi terheli igen nagy mértékben a környezetet? A rengeteg utazás, különösen a repülők.

  • Kedves Júlia! Teljesen jogos a kérdésed és igen, elgondokodtunk rajta sőt tisztában vagyunk vele és több helyen is irtunk erről a blogon,folyamatosan foglamazzuk meg az ezzel kapcsolatos kétségeinket. Ezzel a dilemmálval rengeteget foglalkozunk. Sajnos szinte lehetetlen karbon,hulladék meg bármilyen szennyezés mentesen èlni. Mi megpróbáljuk bemutatni azt,amit egy àtlag ember,minimàlis erőfeszítéssel már megtehet,utazás közben is. Sőt,sokkal többet is lehetne. A mai nyugati világtól minél tàvolabbi útról,alternatívától beszèlnènk annàl kevésbé kezdene megtenni bárki egy-egy lépést. Szívesen mondanánk azt,hogy mostantól senki ne repüljön,ne béreljen autót,hanem stoppal vagy biciklivel közlekedjen,de legalább tömegközlekedjen mert ez lenne a legjobb(mi is az utazásaink 90%-ban ezt csinàljuk). És valóban a tömegturizmus,ami ellepte a világot az egyik lehető legkárosabb jelensèg. Már nem nyitottabbá,hanem akár még gyűlölködőbbe tesz turistákat az utazás.De nincsenek illúzióink azzal kapcsolatban,hogy ha ilyen radikàlis kèpet mutatnànk,ami sokak szàmára rengeteg,elviselhetetlen lemondással jár,az nem elzárkózàst,tehetetlenséget váltana-e ki azonnal bárkiből. Sajnos nincs akkora hatàsunk,hogy ha mi azt mondjuk nem repülünk és utazunk soha többet ès ti se tegyètek,akkor lecsökkene a turisták száma. Amit mi tudunk az az,hogy kísérletezünk különböző utazási módokkal és bemutatjuk mit tehet egy àtlag ember,aki nem fog lemondani a kéthetes nyaralásról Bora Borára,de talán egy kicsit elkezd elgondolkodni és 1-1 lépést megtesz,amit követ még egy pár,amíg egyre többen nem csinálják máshogy,mint a megszokott. Egyébként pont ez utàn az út után határoztuk el, hogy nem szàllunk repülőre. Eddig is csak akkor tettük,ha minimum 1 hónapot, de inkàbb többet tudtunk egy helyen lenni és óceánt kellett átszelnünk. De mostantól arra törekszünk,hogy ez se legyen. Igen van ellentmondás és ez mára már addig feszült bennünk,hogy ezt sem engedjük meg magunknak,de mindent egyetlen embertől/pártól elvárni nem lehet. Maradhatnànk itthon, nem is kellene megosztanunk vagy mesèlnünk róla,hogy csináljuk vagy milyen más alternatívákat láttunk a világban,de azzal azt érnénk el,hogy szomorúan veregetnénk egymás vállát,hogy milyen ügyesek vagyunk,hogy most sem szennyeztük a környezetet,miközben körülöttünk ide-oda repkednek 1-1 napra az emberek.
   Nem utazunk rengeteget,nem repkedünk egy napra,de még egy hétre sem római vakációra,amit szàmtalan ember/blogger a legkisebb bűntudat nélkül megtesz.
   Senki nem úgy indul hogy mindent tud,mi minderre, amiről írunk és a mindennapi döntéseink hatására évek alatt jöttünk rá (mert ugye nem ez a legfontosabb, amit az iskolában tanítanak). Mióta erre az életmódra tértünk át, láthatod, ha figyelemmel kisérted a blogunkat, hogy egyre több lépést teszünk. Nekünk sajnos nem megy minden egyszerre. Valaki cuccokat halmoz, új kocsit vesz, nagy házba költözik, vagy olyan helyen helyen dolgozik, ami nagyban hozzájárul a jelenlegi gazdasági rendszer és fogyasztás növekedés fenntartásához. Mi pl. igyekszünk olyan munkát vàllalni, amivel nem járulunk hozzá a fogyasztás növeléséhez.

   Ezek is hasonlóan fontosak, csak kevés szó esik róla. Az üzenetünk egyszerűen annyi,hogy bárhogy is éled most az életed,már ma be tudsz iktatni egy csomó mindent,ami tènyleg kizárólag rajtad múlik. A többi változást pedig remélni tudjuk.
   Egyelőre a fentieket és, amiket a blogon olvasolt, sikerül megvalósítani. Igen ez nem elég és valóban nem kellene utaznunk, ha „igazi” környezetvédők lennénk. De mi csak egy házaspár vagyunk, aki elkezdték csökkenteni a hulladékukat és ezeket a tapasztalatokat megosztják másokkal. Nem vagyunk környezetvédők és azt gondoljuk, hogy egyáltalán nem mindegy az, hogy a tömegturizmusban veszünk részt vagy úgy utazunk, hogy látunk, tanulunk, haza hozunk valamit a szívünkben. Nem lehet kizárólag környezeti hatással mérni a dolgokat és az utazást sem, mert akkor a kardunkba dőlhetnénk. Ez jóval komplexebb. Ugyan úgy, ahogy az öko-diktatúra sem oldaná meg a jelenlegi, még csak környezeti problémáinkat sem..pedig minden szempontból környezettudatos lenne.
   “Nem néhány olyan emberre van szükségünk, akik tökéletesek a hulladèkmentes élet minden mozzanatában, hanem több milló olyanra, akik tökèletlen lèpteket tesznek a hulladèkcsökkentés felé”.
   Mi ezek a tökéletlen lépkedők vagyunk. 

 6. Visszajelzés: A kínos pénzügyek. Avagy lehet-e utazni a világ körül „ingyen”? | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s