Az idei top 13

Tudjuk, hogy sokan, akik olvastok minket nem vagytok aktívak a social médián. Több, mint 5000-en követitek már a történeteinket a Facebookon és ebből az alkalomból végignéztük az idei év posztjait.  Sok mindenről nem készül bejegyzésünk itt a blogon, ezért gondoltuk,hogy megosztjuk veletek azt a 13 poszot, amit Facebook olvasóink a legjobban szerettek januártól, mostanáig és amelyeknek az üzeneteit 460.000 emberhez sikerült eljuttatnunk a megosztásaitokkal. Reméljük, hogy ezeknek a mini történeteknek és bíztatásoknak köszönhetően egyre többen bátrodnak fel, hogy kipróbálják a csomagolásmentes életmódot. Köszönjük nektek!

A mi TOP 13-as listánk:

N.o. 13

A héten egy szigetszentmiklósi iskolában tartottunk előadást. 
Sokak szerint annak is örülhetnénk, hogy a 15 -19 év közötti diákok nem aludtak el az előadásunk alatt 😄 pedig ez a korosztály igenis nyitott, érdeklődő és sokakat nem csak a telefon, a bulizás, a pénz és az érdekli, hogy hány hambit vegyünk ma suli után a mekiben.

Ha megadjuk nekik a tiszteletet és nem könyveljük el őket, úgy hogy “ezek a mai fiatalok….”.

A világ rohamosan változik körülöttük, naponta százával ömlik rájuk az új információ, több életút modellel találkoznak, mint mi bármikor ennyi idősen és ebben nagyon nehéz eligazodni. Választani pedig szinte lehetetlen.

Óriási élmény számunkra ennyi fiatalhoz szólni és újra tele leszünk reménnyel egy-egy ilyen előadás után, amikor csillogó szemekkel találkozunk, mikor az előadás közepére már felszabadultabban nevetnek a történeteinken, kevésbé feszengenek, amikor egy kényesebb témáról beszélünk és sok intelligens kérdést kapunk az előadás végén.

Ha, a 150 minket meghallgató diák közül tízben is elültettünk 1-2 magot, akkor már valamit jól csináltunk ;-).

Ha van lehetőségetek ehhez a korosztályhoz szólni, ne szalasszátok el a lehetőséget, fontos, hogy lássák lehet máshogy élni, hogy nem csak az létezik, ami a médiából rájuk ömlik, hogy a világ nem csak félelmetes emberekkel van tele vagy, hogy ők is tudnak tenni, már ennyi idősen egy-egy lépést azért, hogy ne lepjen el minket a felesleges hulladék.

 

N.o. 12

Ti tudjátok honnan jön a tojás, amit megesztek? 
Nagyon szerencsések vagyunk, mert mi Edvárd szüleitől kapjuk, akik reggelente még meg is simogatják a tyúkokat. Ha épp elfogy ez a tojás, akkor vagy nem készítünk tojásos ételeket vagy attól az egy termelőtől vesszük a piacon, akiben megbízunk.

Ha boltban vesztek tojást akkor is utána tudtok járni, honnan is érkezik. A legfontosabb,hogy ne 3-as számú (ketreces) legyen!

Egy kis segítség ahhoz, mit jelent az a sok szám a tojáson: https://portal.nebih.gov.hu/…/amit-a-tojas-jeloleser…/pop_up

Ne feledjétek, a pénzünkkel szavazunk! Ha nem lesz,aki megveszi a ketreces tojást, talán megszűnik egyszer a kegyetlen állattartás.

 

N.o. 11

Mégsem olyan jó a környezetnek a vászonszatyor

Nagyon elszomorít minket, mikor egy cikknek, ilyen címet adnak, mert sokan olvasás nélkül továbbosztják és szépen megnyugszanak, vagy épp felháborodnak azon, hogy akkor ez a zero waste, meg műanyagzacsó-menetesség is csak egy újabb zöld butaság, ne adj’ isten az organikus pamut vászonzsák lobby álságos tevékenységéről rántották le a leplet.

Pedig nagyon fontos lenne, hogy végig is olvassák a cikket, azok, akik megosztják! 
Mert a címével ellentétben, ez a cikk sem arról szól, hogy mostantól nyugodtan kérj zacskót a pékségben, meg a zöldségesnél és még rosszabbat teszel a környezetednek azzal, ha vászonzsákban vásárolsz.

A helyzet az, hogy a vászonzsák, a műanyag zacskó egyszer használatosságát nem szabad, hogy kiváltsa!
Ha mostantól minden zöldségesnél, a műanyag zacskó helyett vászonzsákot kapnák vagy akár papírt az megoldana egy problémát, de valóban nyitna egy másikat.
De! Még akkor sem biztos, hogy egyértelműen rosszabb lenne, mert azt nem vizsgálták a tanulmányban, hogy hosszútávon a mikroműanyagok milyen hatással vannak az élővizekre és az ökoszisztémára.
(A cikk alapja ugyanis egy Dán tanulmány, ami összefoglalva ezt mondja:https://bit.ly/2KEcJsH)

Ez egy komplex kérdés. Éppen azért, és megkímélvén magunkat attól, hogy mindig végig kelljen gondolnunk, hogy mivel ártunk kevesebbet a környezetnek, érdemes a “lehető legtöbbször használhatóság” elvét szem előtt tartani és mindig vinni magunkkal saját textilzsákot, vagy a már otthon meglévő műanyag zacskókból párat!

Amivel biztosra mehettek, ha azt használjok, ami már meg van!

Még egy fontos dologra hívja fel a figyelmet a cikk: egy termék teljes életciklusára, ez az, amit érdemes végiggondolnunk. Ezért nem megoldás a közhiedelemmel ellentétben pl. az eldobható PET palackok, meg az egyéb egyszer használatos műanyagok újrahasznosírása, mert egy csomó teljesen felesleges energiát használnak fel az előállításukhoz, majd az újrahasznosításukhoz (ha egyáltalán a megfelelő helyre kerülnek és nem a hulladékégetőbe.)*

***
😉 Tudjátok a “legökobb” grapefruit nem az, ami fairtrade, organikus és bio, hanem az, amit nem veszünk meg. 🙂. Ez kb. mindenre igaz. 😉
***

 

N.o. 10

#talpalatnyitörténetapiacról #napipiac

Már hetek óta spárga szezon van. Van egy kedvenc spárgás árusunk a piacon, minden évben tőle vesszük a spárgát és minden évben csak a spárga szezon idején találkozunk vele.

Azért, hogy friss maradjon, meg porciózva lehessen árulni, általában egy műanyag zacskóba csomagolják a végeit. Ő is így csinálja.

Mi állunk a sorban, automatikusan vesszük le a zacskót, meg a befőttes gumit és adjuk neki vissza. Már tudja…és nagyon örül neki. Hiszen a saját biznisze, ő termeszti a spárgát és így újra tudja használni a csomagolást.
Ekkor megjelenik egy pár és négy, gondosan összehajtogatott spárgás zacskót nyújtanak neki át (egyedi, címmel és facebook oldallal ellátott zacskókról van ám szó). 
Ezt is megköszöni és elmondja, hogy de jó, akkor ezt újra tudja használni.
Baloldalunkon egy néni áll. Ő is vesz egy csomaggal, majd azt mondja…tudják mit én is itt hagyom a zsacskót.

#realtimeinfluencing #offlineinfluencer #emberitalálkozások 

 

N.o. 9

Azért eléggé meglepődtünk, amikor tegnap délután, egyik olvasónk küldött egy képet, hogy velünk találkozott az újságárusnál😳.

Címlapról azért nem volt szó, amikor végül úgy döntöttünk, hogy vállaljuk életünk egy szeletének ennyire nyilvános megosztását.

De legalább úgy tűnik van olyan fontos és érdekes a hulladék téma és talán már annyi mindenkit zavar, hogy még a címlapot is megérdemelte.

Azért szerintünk nem vagyunk sem csodbogarak, sem zsenik 😉 és még jócskán van mit csökkenteni a mi háztartásunkban is,de talán mától többen visznek magukkal saját zacskót a boltba.
⬇️
Ha online olvasnátok, itt találjátok a cikket:
⬇️ https://ripost.hu/cikk-egy-magyar-hazaspar-bebizonyitotta-letezik-hulladekmentes-haztartas?fbclid=IwAR0nUtOewvx-wKaEOyu77X8e931N1OlZDH6hBldx8a_V7dtbzYpD-A1PGAU

 

N.o. 8

Van valami különleges a képen! 
Tegnap Edvárd egyedül ment piacozni.
Ma reggel pedig ez a kis csomag várt az étkező asztalon. Pár szem pogácsa, amit az egyik bácsi küldött nekem a piacról. Múlt héten ugyanis megkívántuk a házi pogácsát,de sajnos műanyag zacskóba csomagova árulta nyolcasával. Már évek óta ettől az idős házaspártól vesszük nyáron a paradicsomot, paprikát, télen az édes krumplit és a házilag eltett paradicsomlevet, aminek az üvegeit összegyűjtjük, ők kifertőtlenítik, majd újratöltik (igazi körkörös kis gazdaság 😉.) Szóval múlt héten kérdeztük, hogy nincs-e véletlenül pogácsájuk, ami nincs bezacskózva, de sajnos mindet kiporciózták már.

Egy héttel később!

Már várt minket a bácsi és külön egy lisztes zsacskóba csomagolta a pogácsákat!!!
Ez az igazi piac! A piac valódi értelmében ( nem a világpiacon, nem a világgazdaság színterén) hanem itt, ahol vevő és vásárló találkozik, ahol a vásárló kifejezheti az igényeit és erre az eladó reagál és kiszolgálja azt. Hihetetlen örömmel tölt el minket és érezzük, hogy valóban van beleszólásunk a dolgok folyásába.

Egy másik történet: kedvenc alma árus nénink elkezdett mézes mag-ropogósokat készíteni, de sajnos szintén nejlon zacskóba kiporciózva. Megkérdeztük lehetne-e, esetleg kimérve hoznia és mi elvinnénk a saját dobozunkban. Két hét múlva nem hogy volt kimérős, hanem csak (!) kimérősen árulta a magszeleteket. Senkit nem zavart. Persze a legtöbben így is nejlonzacskóba vitték, de a lehetőség legalább már adott mindenki számára.

Járjatok piacra, egyetek helyit, támogassátok a kistermelőket, mert ők azok, akik a vevők kedvéért azonnal változtatnak, akikkel közvetlenül lehet beszélni a (észszerű) fogyasztói igényekről!

 

N.o. 7

#vigyélsajátpoharat#majális

Múlt héten Edvárd egy barátja koncertjén járt az egyik budapesti kocerthajón. Ahogy mindig, most is vitte a saját fesztivál poharát és annyira megörült neki a csapos, hogy minden alkalommal egy deicvel több sört csapot bele…persze azért nem tudjuk, hogy ez biztosan jó-e, mert így a három helyett, végül négy sört fogyasztott 😉 és reggel kicsit nehezebben kelt fel, de lényeg, hogy nagyon pozitív a fogadtatása még a szórakozóhelyeken is annak, ha valaki egy kicsit próbál figyelni az ilyesmire.

Szerdán itt a majális és egy csomó evős-ivős programmal lesz tele a város. Ugyan a munkát ünnepeljük, de azért szuper lenne, ha azoknak, akik május 1. estéjén eltakarítják a majálisozók után a sok műanyagot nem kellene annyit dolgozniuk. 

Segíts nekik és a környezetnek! Vigyél magaddal saját poharat!

 

N.o. 6

#apénzeddelszavazol

Figyelemfelkeltő és megdöbbentő kampányok az állatvédelem jegyében 

A listàn van jó pár, ami kifejezetten utazáshoz kapcsolódik.

Az állatok nem játékok és nem a mi szórakoztatàsunk eszközei, bárhogy is reklàmozza egy Thaiföldi szórólap a reptéren,hogy a tigrissel fotózkodást,a delfináriumot és az elfantagolást nem lehet kihagyni.
De, ki lehet!

 

N.o. 5

Elindult az első műanyagmentes járat

A repülés az utazás legkörnyezetterhelőbb módja. Ezzel mi is tisztába vagyunk és írtunk már róla többször, hogy ha mégis repülünk, repültök, akkor mire lehet és érdemes figyelni utazóként (pl. megtölteni a saját kulacsot felszállás előtt, a mosdóban, vinni magunkkal poharat vagy ugyan azt az egy poharat használni egész utazás alatt, kevés csomaggal utazni..stb.) 
De már létezik olyan légitársaság, akik ezt mégjobban megkönnyítik! Egyetlen út alatt 350 kg eldobható műanyagot takarítanak meg. 
Persze, jobb lenne, ha nem repüle senki vagy nem adnának ételt a repülőn, vagy ha adnak is az nem eldobható lenne, de sajnos mindenhol azt prognosztizálják, hogy az légiutas-forgalom rohamosan nő, ezért az ilyen kezdeményezések szerintünk nagyon fontosak.

Ráadsául képzeljétek mennyire szemléletformáló az, ha több 100 utas találkozik az “eldobható műanyag foglamával” egy olyan környezetben, amikor a 7-8 óra alatt kénytelen mindent elolvasni, azt is ami nem is érdekli.

 

N.o. 4

CSOMAGOLÁSMENTESEN ÉS OLCSÓN?! LEHETSÉGES?! ITT AZ ÚJABB 7-NAPOS KIHÍVÁS!

Benne vagytok egy újabb kísérletben?

Elhatároztuk, hogy a következő 7 napban, mindössze 5, idény és helyi alapanyagból főzünk, hogy kiszámoljuk valóban olcsóbb, kreatívabb és elég változatos-e a csomagolásmentes és idény táplálkozás.

A bejegyzésben megtaláljátok pontosan miről szól ez az egész és miért találtuk ki.

#5x7hulladékmentesfőzés

Kiegészítés: vegán és vegetáriánus ételeket találtok majd és mindent két főre készítünk és számolunk ki.

 

N.o. 3

Sokszor találkozunk azzal a véleménnyel, hogy nem érdemes csökkenteni a hulladékunk mennyiségét, mert mások úgyis teleszemetelik a földet, hogy, amíg a multik nem változtatnak, addig nem lesz itt változás vagy majd a technológia úgyis akkorát fog fejlődni, hogy megoldja az egész klíma problémát és ennek amúgy is egy egészen kicsi része, hogy én most elvettem-e egy újabb zacskót a paradicsomhoz.

Persze, ezeken nehéz változtatni és elég reménytelennek tűnik, de mi az, amiért biztosan felelősek vagyunk, amit biztosan megtehetünk nap, mint nap?

#lamentáláshelyett
Kép angol nyelvű forrása: The Garden, mind-body-business

 

N.o. 2

Ma nem csak húsvéthétfő van, hanem a Föld Napja is.

Valahogy nagyon szép, hogy idén ez a két ünnep egybeesik. A néphagyomány szerint a locsolás, a víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hitet szimbolizálja, a nyúl szintén a termékenység és az élet ciklikus megújulásának jelképe.

Ezt a tésztás zacskót tegnap találtunk, mélyen elásva jövendőbeli kis házunk kertjében. Dátumot nem találtunk rajta, de a 7 forint 90 filléres árból ítélve, nem egy mai darab.

Gyakran halljuk, hogy az az egy zacskó, amit megvettem már nem számít.

Mivel a fillért 1999-ben kivezették, ezért a optimista számítások szerint is, legalább 20 éves ez a zacskó. Ennyit biztosan számít, az a bizonyos, egy tésztás zacskó, amit holnap nem veszünk meg, biztosan nem hagy 20-50 vagy 500 évre nyomot magunk után.

Ne a szemetünk legyen az, amit örökül hagyunk a következő generációnak!

A Föld Napja, a húsvéthétfővel karöltve jó alkalom arra, hogy új „népszokásokat” vezessünk be, hogy tisztán lássuk egy termék életciklusát és már a vásárlásainknál elejét vegyünk a szemét problémának, mert ez a globális környezeti probléma olyan természetű, aminek a megoldásáért egészen biztosan tudunk tenni nap mint nap.

Hogyan? Jó pár egyszerű lépést összegyűjtöttünk itt.

 

N.o. 1

“Nem néhány olyan emberre van szükségünk, akik tökéletesek a hulladèkmentes élet minden mozzanatában, hanem több milló olyanra, akik tökèletlen lèpteket tesznek a hulladèkcsökkentés felé”.

Minden döntés, választás, amit meghozunk, bármilyen kicsinek tűnik, de ha következetesek vagyunk és kitartunk mellette, szàmít…és átragad másokra is!

Köszönet:#signofchange

165.000 elérés!!!

Köszönjük nektek a sok megosztást, hozzászólást, hogy formálátok és tágítjátok a mi világunkat is és egyre több emberhez juttatjuk el közösen a felelős utazás és életmód üzenetét.

 

Szintén idén jártunk a Jakupcsek Plusz műsorban és készült velünk egy riport a Duna TV család barát magazinjába, ha ezeket szeretnétek megnézni. 

 

Egy ráadás kedvenc történetetek tavaly nyárról (legalábbis a Facebook szerint 😉 ) :

👫🚯📅♲ 🏕️ Ma egy szuper jót kirándultunk. De a kánikula miatt a végén már eléggé lihegtünk és végül kerülő úton kellett jönnünk, hogy be tudjunk menni egy házhoz egy kis vizet kérni.

Na, de az egészet azért meséljük el nektek, mert mielőtt elindultunk, készítettünk pár szendvicset és egy kis gyümölcsöt az útra. 🥪🍇
🛒Majd, hogy szemléltessük azt, hogy akár egy ilyen kis kiruccanásnál mennyi felesleges csomagolás megvételére kényszeríthetnek (látszólag) a boltok, bementünk egy áruházba és összeválogattuk ugyan azokat a dolgokat, amiket ma vittünk magunkkal. A két kép között annyi a különbség, hogy az egyiknél nem használtunk egy darab eldobható műanyag csomagolást sem (paradicsom a piacról, saját dobozban vásárolva,kenyér szintén, csak textilzsákban hoztuk haza, sajt saját dobozban a piacról, vaj szintúgy, zöldségek mind-mind saját zsákban…szendvics újraszalvétákban csomagolva, víz palackban, otthon megtöltve.)

Ráadásul egyetlen olyan dolog sincs az áruházi képen, ami tényleg igényelne csomagolást. 🍪Nincs chips, csoki, keksz, müzli szelet és semmi kiránduláson kedvelt snack, amit még hozzá lehetne adni stb.

🦄Nem azért mutatjuk meg nektek ezeket most, mert annyira büszkék vagyunk rá, hogy nem vettünk feleslegesen magunkhoz műanyagot, hanem azért, hogy érezzétek, már egy vásárlással és néhány egészen pici döntéssel milyen sokat tudtok, tudunk együtt tenni azért, hogy egyre kevesebb műanyag szennyezze a földünket és szervezetünket!
(Az összes árut a kép után visszatettük a helyére.)

 

+1 egyszerűen muszáj volt kiegészítenünk a listát, már csak a téma fontossága miatt is és mert végül úgy tűnik ez a poszt fogja vezetni a topilistát idén, az eddigi 210.000-es eléréssel, mert rengetegen kommenteltétek, alakultak komposzt cserék, sőt volt, aki ezért kezdett komposztálásba:-).

N.o. 1 ++

#tévhitek #komposztálás
Egyszer megkérdezték a hulladéklerakóban dolgozó embereket, hogy melyik az év legrosszabb időszaka számukra. Nem tudjuk, ti mire tippelnétek, mi a karácsonyra gondoltunk, a sok kidobott, felesleges csomagolással, élelmiszerrel, ajándékkal….
De nem!
Az augusztus…és tudjátok miért? A dinnye szezon miatt!

Mert a dinnyehéj és a lé rendszeresen a kommunális kukában végzi, mindent beszennyez és hamar bebüdösít.

Miért fontos a komposztálás?
1. Nem, a hulladéklerakóban nem válogatják ki a szerves hulladékot!
2. Nem, nem bomlik le úgyis a hulladéklerakóban!

Miért?
Mert nincsenek meg a bomláshoz szükséges körülmények. A lerakó egy kb. hermetikusan zárt gödör, ahova nem jut be oxigén, fény, rétegekben kerülnek egymásra a hulladékok, a lehető legjobban összetömörítve és inkább árt, mint használ a szerves hulladék és nem, nem segít a többi hulladéknak lebomlani. 
Amivé át tud alakulni: veszélyes vagy üvegházhatású gázok.

Szóval nagyon fontos a komposztálás!
Ha nincs nálatok komposztáló, társasházban laktok a városban: 
1. Igényelhettek komposztálót az önkormányzattól.
2. Nézzétek meg ezen az oldalon, hol van a közeletekben komposztáló: https://sharewaste.com/

One response to “Az idei top 13

  1. Most olvastam végig üzeneteket az emberek felé és mondtam magamba :hát igen érdemes volt, büszke vagyok rátok és ez a büszkeség kitörli azt a sok -sok bánatot ami mostanában ért engem. Erzsi mama

    Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül ezt írta (időpont: 2019. jún. 17., H, 19:48):

    > Talpalatnyi történetek posted: ” Tudjuk, hogy sokan, akik olvastok mindket > nem vagytok aktívak a social médián. Több, mint 5000-en követitek már a > történeteinket a Facebookon és ebből az alkalomból végignéztük az idei év > posztjait. Sok mindenről nem készül bejegyzésünk itt a blogon, e” >

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s