Kedvenc hulladékmentes útirágcsáink
Útközben jólesik valamit bekapni a buszon, vonaton, aminek van tápértéke,viszont nem foglal sok helyet és könnyű. Sokszor a megoldás, pár agyon csomagolt rágcsa. Ezekre kerestünk és találtunk alternatívákat. Figyelem receptek következnek!
Volt már olyan érzésed, hogy olyasmit vettél meg egy utazás alkalmával a vonatállomáson, amit amúgy otthon soha nem vennél le a sarki közért polcáról? Velünk többször is előfordult régen.
Mikor leszállásnál teletömködtük a zsákunkat kekszek, ropik sok csomagolássával, amik nem is voltak finomak, akkor pedig még rosszabbul éreztük magunkat. Így hát elhatároztuk, majd mi (vagyis Dóri 😉 ) készít otthon útirágcsákat. Az alternatív csomagolásokat már kitaláltuk, most már csak a belevaló kellett.
Egy pár félresikerül próbálkozás után, aminek eredményeképpen morzsává tört kekszet ettünk ki textilszütyőnkből kanállal a Schneeberg tetetjén, sikerült egy pár tuti receptet kikisérletezni.
A tudatos utazó facebook csoportban felmerült kérdésre, közkívánatra összeszedtük a kedvenc receptjeinket, amelyekkel kiváltjuk a csomagolt snackekekt utazás közben.
MÜZLISZELET
12 dkg zabpehely
20 dkg aszalt gyümölcsök (tetszőleges)
4 ek méz
70 ml almalé (frissen facsart)
3 dkg dió
3 dkg törökmogyoró/mogyoró
3 dkg szezámmag
fél citromból nyert citromlé
A zabpelyhet száraz serpenyőben nagyon világos színűre pirítjuk. A diót és a mogyorót durvára törjük. A magokat a szezámmaggal külön-külön 2-2 percig szintén száraz serpenyőben pirítjuk. Nem kell, hogy színe legyen, csak egy kis illata! Az összes, enyhén megpirított (és illatozó) szárazanyagot egy tálba öntjük. Az aszalt gyümölcsöket aprítóba tesszük, és kicsire vagdossuk. Őket is a száraz anyagok mellé öntjük. A magos-gyümölcsös keverékre facsarjuk a citromlevet, ráöntjük az almalevet és a mézet.
Jól összedolgozzuk, majd bélelt tepsibe simítjuk. Jól lenyomkodjuk, minden irányból valamilyen nehezékkel, (pl.: vágódeszkával), hogy ne maradjon benne sehol levegő. Akkor jó, ha kb. 1,5 cm magas.
Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35 percig 175 C sütjük, amíg a massza ki nem szárad, és el nem kezd barnulni. Kivesszük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Ha már nem meleg, szeleteljük. Légmentesen lezárt dobozban 1 hétig friss marad.
A recept forrása.
MOGYORÓVAJAS KEKSZ
20 dkg liszt
egy csipet só
8 dkg cukor
20 dkg mogyoróvaj
3 ek olaj
3-4 ek víz
Mogyoróvajat könnyen készíthetsz egy jó aprítóval, sózatlan földimogyoróból egy kis hidegen sajtolt olaj hozzáadásával.
Elkeverjük a cukrot, a sót, a lisztet, majd beletesszük a többi hozzávalót. Sima tésztát gyúrunk. Diónyi nagyságú golyókat formázunk, amit sütőpapírra teszünk és villával ellapítunk. Előmelegített sütőben 180 C-on nagyjából 12 p alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni a tepsin,különben összetörik.
Én néha teszek bele apró csoki darabokat:-), mint ahogy a képen látod. A recept forrása, egyik kedvenc szakácsunk, Hémangi szakácskönyve, az Állati finom növényi ízek c. könyv.
OMLÓS, FAHÉJAS ZABKEKSZ
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg rozs+ riszliszt keveréke
15 dkg kis szemű zabpehely
15 dkg vaj
7 dkg cukor vagy méz
1 ek tejföl
1 kk vaníliás cukor (elhagyható)
1 kk fahéj
3 csipet szódabikarbóna
A tejföl kivételével mindent jól összegyúrunk, a tejfölt a végén adjuk hozzá. Alufóliába (de ha van méhviaszos kendőd, akkor inkább abba 🙂 ) hűtőbe tesszük egy órára. Mikor kivesszük szeleteket vágunk a rúdból. Lehet, hogy morzsálódni fog, ilyenkor én egyszerűen összenyomkodom, hogy ne essen szét. Jó vajas lesz. Tepsibe tesszük és 180C 10-15 percig sütjük. Kicsit puha lesz, mikor kiveszed, de ne aggódj, ha állni hagyod a tepsiben 10 percig megkeményedik és rendes keksz állaga lesz.
Tetszőlegesen módosíthatod mindenféle aszalt gyümölccsel, csokival, én valamikor fekete kakaóport is teszek bele.
SAJTOS RÚD
Szerintünk nincs utazás sajtos rúd nélkül. Ez amolyan igazán magyaros csemege és Edvárd kedvence, amit persze anyukája készíti a legfinomabban. Azt is tudjuk, hogy ez olyan mint a főzelék, minden családnak meg van a saját sajtos rúd receptje. Ha neked mégse lenne, akkor íme, ez a mi titkos, családi, receptünk.
50 dkg liszt
2 kanál (tea) vaj
1 kocka margarin (e helyett én a piacon vásárolt házi vajat használom)
3 db kockasajt
2 dl tejföl
13 dkg reszelt sajt
2 teáskanál só
1 tojás sárgája
A lisztet a vajjal és margarinnal elmorzsoljuk, hozzá adjuk a reszelt sajt felét, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk a tésztát. Minimum 30 percet pihentetjük, majd ujjnyi vastagra sodorjuk. A tetejét a tojás sárgájval megkenjük és rászórjuk a maradék reszelt sajtot. Derelye vágóval rudakat vágunk és lassan, alacsony hőfokon pirosra sütjük.
HÁZI, INSTANT LEVESPOR
Az alábbi recept Lengyel Lacitól, a Túl a Pruton blog szerkesztőjétől száramazik. Itt csak egy rövid kivonatot találtok, a teljes receptért és képes útmutatóért látogassatok el ide. A levespor alapja igazából egy sűrűre főzőtt, majd kiszárított indiai dál étel és ebből kifolyólag szabadon változtatható, kinek-kinek ízlése szerint.
50 dkg vöröslencse vagy sárgaborsó
1 nagy fej hagyma kockára vágva
1 paradicsom felkockázva
frissen őrölt fűszerek ízlés szerint (pl.:lepkeszegmag, feketebors, római kömény, curry levél, korinader, tamarind-szósz, csili, kurkuma, szambár-maszala)
pár kanál olaj (fontos, hogy nem vaj, az eltarthatóság miatt)
Megfőzzük az ételt, összemixeljük, majd lapos tányérokban 1-2 napig szárítjuk (ideális esetben a napon, télen radiátoron vagy közelében), majd ha megszáradt kézzel vagy kanállal összetörtjük és egy dobozba, üvegbe adagoljuk. Felhasználás: ugyanúgy, mint egy instant levesport. 1 rész porhoz 4 rész forró víz.
Kép forrása: laci blogja.
GABONA MENTES GRANOLA
Ezt a receptet és az első adagot 🙂 Gózon Esztertől, a Zero Waste Hungary blog szerkesztőjétől kaptuk.
A receptet és a mindössze 45 percig tartó elkészítés módját pedig itt, az 5 elemes étrend oldalon találjátok.
kép forrása: 5elemes étrend
Érdekel, hogy készíthetsz fogkrémet vagy dezodort házilag? Íme a mi, bevált receptjeink.
Beköszöntött a vakáció! De, hogyan nyaraljunk (környezet) tudatosan? | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül
2019.06.05. @ 10:33
[…] a számuk. Buszútra, repülőre vagy bármivel utazzunk is, vihetünk saját elemózsiát. Pár ötlet, könnyen elkészíthető, sokáig elálló […]