Mit ettünk 7 napig, csak 5 alapanyagból?
Ebben a bejegyzésben találjátok összegyűjtve 5×7 hulladékmentes főzés kihívásunk hét napjának összes ételét. Szerintünk egy kreatív hét volt, tele laktató és még számunkra is meglepően olcsó étellel.
Arról, hogy mi is ez a kihívás, miért találtuk ki, itt olvashattok. Most lássuk az ételeket.
Minden ételnél sorban látjátok, hogy az 5 alapanyagból (krumpli, cékla, savanyú káposzta, hagyma és alma) mit használtunk és mennyit, ez mennyibe került, magát az elékszült ételt és a megmaradt hulladékot, ami ment a komposztba.
A képeken semmit nem rejtettünk el, tényleg nem volt egyéb hulladékunk. Arról, hogy mit jelent számunkra az, hogy hullaédkmentes főzés és hogy szereztük be az ételeket azért, hogy ne tényleg csak komposztálható maradék legyen a végén, itt olvashattok.
Hétfő – 1 nap.
Ma, az almát kivéve, minden alapanyagot használtunk. Vagyis almát is ettünk, csak nyersen:-).
Sajnos már az első nap csaltunk egy kicsit. Használtunk 2 db tojást és 100gr napraforgó magot. Ezt a napraforgós cékla krémet viszont mindenépp meg szerettük volna mutatni nektek, mert a házibulik rendszeres látogatója (akár nálunk van, akár mi megyünk) és mindig nagy sikere van.
A cékla borzaskát pedig előszerettel ajánljuk akkor, ha a vegán ételektől alapból idegenkedő vendéget hívtok, mert eddig még minden húsevő azt mondta rá, hogy na ez azért tényleg elég jó;-).
Mennyibe került?
***Krumpli leves***
1 nagy hagyma- 30Ft; 6 szem krumpli-220 Ft (1 kanál olaj, 2 gerezd fokhagyma,1 kanál pirosparika, majoranna, só, bors- kb 50ft)
összesen: 300Ft 2 főre, 1-1 adag ebédre és vacsorára
***Céklás szendvicskrém***
1 óriás cékla-204 Ft;100gr hántolt napraforgómag-80Ft;1 gerezd fokhagyma-5Ft
összesen: 289 Ft, Legalább 2-3 napra elég, mártogatósnak is finom.
A képen látható szendvicsre Edvárd még tett egy szelet sajtot.
***Savanyú káposztás krumpli***
Ez Dóri nagymamájának receptje, egy igazi klasszikus nálunk.
Kb.1 kg kumpli-250Ft; 325gr káposzta-160Ft; 1 gerezd fokhagyma-5Ft;1 kanál olaj, só, bors.
összesen: 415 Ft Szintén elég két étkezésre, két főnek.
***Cékla borzaska***
2db cékla-150 Ft;1 közepes hagyma-15Ft; 2 db tojás-80 Ft (2-3 kanál liszt, 2-3 kanál olaj, attól függően, hogy serpenyőben vagy sütőben sütitek. Mi sütőben sütjük, úgy kevésbé olajos, só, bors, majoranna, fahéj, friss bazsalikom az ablakból-kb. 60 Ft.) A tetejére lehet tenni fokhagymás tejfölt és ha húsosok jönnek hozzátok reszelt füstölt sajtot, úgy állítólag olyan az íze,mintha egy szelet hús lenne.)
összesen: 308 Ft – Szintén elég két étkezésre,két főnek.
Edvárd olyan gyorsan eltüntette a pultról a cékla héját, hogy azt végül nem fényképeztük le…de azért el tudjátok képzelni.
Mai étkezésünk: 1312 Ft és igazán bőséges, ízletes.
Kedd – 2. nap
Mivel még maradt a tegnapi cékla krémből és ezt vihettük magunkkal szendvicsbe, ezért most a céklás étel főzését kihagytuk.
Már a mai ételek között is találtok olyat, ami egy másik nemzet hagyományos étele. Azért szeretjük más nemzetek konyháját beépíteni a minannapi főzéseinkbe, mert bizonyos alapanyagok használatáról merőben máshogy gondolkodnak. A következő napokban az indiai, a lengyel, a francia és az orosz konyha ihlette ételekkel biztosan találkozattok, de lehet, hogy kitalálunk valami Dél-Amerikait is;-).
Mennyibe került?
*** Savanyú káposztás sztrapacska ***
Szintén egy szuper egyszerű étel, ráadásul teljesen vegán.
Költségek: 4 szem krumpli (kb. 60 dkg)-150 Ft; 40dkg savanyú káposzta-200Ft, 20dkg liszt-90Ft; só+olaj (kb.20Ft).
Összesen: 460 Ft két őre, két étkezésre.
***Almás morzsa süti ***
Páran lehet, hogy tudjátok, hogy egy ideig Skóciában dolgoztunk. Ott találkoztunk először azokkal a sütikkel, amikre a nálunk megszokott, kinyújtott pite tészta helyett, csak amolyan tészta morzsát szórnak. Na, ez a süti is ilyen. Nem kell nyújtani semmit, almát sem kell hámozni, csak mindent beleszórni a tepsibe:-).
Költségek: 60dkg alma-108 Ft; 50 dkg zabpehely őrölve (vagy zab liszt)-25 Ft; 10dkg sima liszt-45Ft;10dkg vaj (vagy kókusz zsír)-203Ft+só, fahéj, cukor (vagy méz)-50Ft
Összesen: 431 Ft
Mai étkezésünk: 891 Ft és igazán bőséges, ízletes, ráadásul az almás sütiből holnap tudunk vinni reggelire vagy uzsonnára a munkába.
Szerda – 3. nap
Általában két napra szoktunk főzni, így mivel még maradt a tegnapi pitéből és egy kevés a sztarpacskából, ezért most csak egy főételt és egy olyan salátát készítettünk, ami szendvics mellé és a főétel mellé is fogyasztható. (Pedig még annyi ötletünk van, hogy mit lehetne főzni, sütni és desszertet még alig készítetünk…lehet, hogy két hét lesz a kihívás?;-)
Mennyibe került?
***Krumplis pirog***
Nagyon szeretjük a lengyel konyhát, mert épp annyira hasonlít a magyarhoz, hogy minden étel a megszokott ízvilágot tükrözze, de különbözik annyira, hogy újdonság is legyen.
A pirog pedig az egyik kedvencünk. Megtölthető egy csomó finom, húsmentes töltelékkel, akár még lekvárral is. Az eredeti receptben van krémsajt vagy reszelt sajt, mi most ebbe nem tettünk.
Költségek: töltelék: 5 kisebb szem krumpli (kb. 75 dkg)-187 Ft; 1 nagy fej hagyma- 45Ft, só,bors
tészta:1 db tojás (a képen kettő van, de végül csak egyet tettünk bele) 45Ft, 40 dkg liszt-180Ft; só+olaj(a megfőtt pirogok beforgatásához)+1 ek tejföl (kb.35Ft). A házi tejfölt kimérve vesszük a piacon, ezért nem szerepel a doboza a hulladékok között.
Összesen: 492 Ft- két főre, két étkezésre.
Akár jobban is megpiríthatjátok és lehet még extra hagymát pirítani a kész pirogokra.
***Pirospaprikás, hagymás savanyú káposzta saláta***
Ezt a salátát úgy készítsétek el, hogy akkor a legjobb,ha egy éjszakát áll és összeérnek az ízek.
Költségek: 30 dkg savanyú káposzta-150 Ft; 2 kk pirospaprika (?-10Ft?); 1 nagy fej lilahagyma-45Ft; 3 ek olaj (tökmagolajjal a legfinomabb, de nekünk most nem volt itthon, úgyhogy olívát tettünk rá) – 72 Ft
Összesen: 277 Ft
Mai étkezésünk: 769 Ft
Reggelire almás sütit ettünk.
Csütörtök – 4. nap
Ebédre a tegnapi pirog és saláta maradékát ettük/vittük magunkkal, így ma csak egy levest főztünk és az egyik kedvenc, gyors, téli desszerünket.
Mennyibe került?
***Hagymaleves***
Ez a leves francia hagymalevesnek indult, de mivel múltkor is úgy készíettük, hogy kihagytuk belőle a fehérbort és tudtuk, hogy hiába bontanánk ki ezért egy üveg bort nem innánk meg, anélkül pedig nem olyan finom, így a brit krumplis póréhagymaleves hibrid verzója született meg. Saját készítésű 5 perces zabtejszínnel dúsítva.
Szóval ez a talpalatnyi verzió, kevés alapanyagból.
Költségek: zabtejszín,1,5 ek zabból-10 Ft; 2 fej hagyma-30Ft, 1 kis szem krumpli-15 Ft
Összesen: 55 Ft – két főre, egy étkezésre.
***Almapuffancs***
Ezt az ételt azért szeretjük nagyon, mert kicsit olyan, mintha fánkot ennénk, mégsem kell keleszteni, nyújtani, szaggatni. Én szódabikarbónát tettem be, de a sütőportól sokkal ducibbak lesznek (viszont azt még nem tudunk venni kimérve, vagy otthon készíteni.)
Költségek: 3 db alma, kb 500gr-90 Ft, 2 db tojás- 90Ft, 1,5 dl tej (vagy, amit mi mostanában használunk, palacsintához is az a sűrű almalé. Ezt issza Dóri a piacos videón üvegből:-).) 27 Ft; 10 dkg cukor (vagy méz) -30 Ft; 25dkg liszt-112 Ft; 2dl olaj-180 ft; őrölt fahéj, szegfűszeg, só, 1 kk sütőpor vagy szódabikarbóna-kb.összesen100 Ft; Ha van benne egy fél citrom leve az pikánsabbá teszi.Ezt most kihagytuk.
Nézzétek meg a képeken mivel itattuk le az olajat szilvia helyett;-)!
Összesen:629 Ft
A középső képen azt is látjátok, hogy szilvia (papítörlő) helyett, ezt a jó öreg pároló betétet használjuk.
Mai étkezésünk: 684 Ft
Viszont ma Edvárd sajtos, tormás szendvicset vitt, azt nem tudjuk hogy számoljuk.
Péntek- 5. nap
Talán könnyű kitalálni, hogy a mai ételeket India inspirálta.
Minket teljesen elvazsárol az india konyha, mert gyakolratilag a fűszerek kevergetésével még egy krupmlis ételből is végtelen számú, különböző ízvilágú étel varázsolható és mindig olyan finom lesz a konyhában, ha indiait főzünk.
A cékla ugyan nem annyira tipikus indiai alapanyag, de a CHUTNEY (vagy csatni) szintén az a kísérő étel, amit kb. bármilyen zöldségből, gyümölcsből meg lehet csinálni.
Szóval ma adta magát a céklás, hagymás csatni.
Ma is minden ételnél sorban látjátok, hogy az 5 alapanyagból mit használtunk és mennyit, a kész ételt és a megmaradt hulladékot, ami ment a komposztba.
Mennyibe került?
Most elég sok fűszert használtunk, azt látjátok.
***Cékla chutney***
1 nagy kisebb hagyma- 25 Ft; 1 alma-32 Ft; 1 nagy cékla-105 Ft;1 tk cukor;1ek balzsamecet; fűszerek (mustármag,koriandermag,fahéj,0,5cm gyömbér, csipet só);1 ek olaj kb. 150 Ft
összesen: 312 Ft
***Krumplis (alu) paratha***
1 kisebb és egy nagyobb krumpli-50Ft; 1 ek olaj-5 Ft;10dkg teljes kiőrlésű liszt és 5dk sim liszt-45Ft; fűszerek (só,bors, őrölt koriander,római kömény,1tk reszelt gyömbér,garam masala, curry) kb. 150 Ft
összesen: 250 (5 db)
(A képeken látjátok, hogy milyennek kell lennie tésztának.Nem szabad, hogy túl kemény legyen, de túl puha sem jó. Ha a serpenyőben felfújódik…na akkor jó az állaga. Hiszitek vagy sem, ezt Portlandben, az USAban tanultuk egy Indiai szállásadónktól, aki reggelire ezt készítette nekünk.)
Ez a mai étel kicsit pepeselősnek tűnket, ez az egész otthoni főzés, kísérletezés persze akkor jó, ha abban örömötöket lelitek. Páran kérdeztétek, hogy mennyi időt töltünk naponta főzéssel és hogy mennyi idő ezeket az ételeket elkészíteni. Kb. minden napi étel, 1 órás főzést jelent, viszont (!) mi általában 2-3 naponta főzünk, így ez az 2 óra 3 napra elosztva azért nem annyira sok. Most, mivel a célunk az hogy minél több variációját mutassuk be az idény és minimál darabszámú idény zöldségekből készíthető ételeknek, minden nap főzünk. Ezeket nyugodtan osszátok el 2-3 napra (úgy ráaádsul még olcsóbb lesz. )
Mai étkezésünk: 562 Ft
Szombat – 6. nap
Ma nagyon gyorsan kellett összedobnunk valamit, hogy minél több időt tudjunk a vendégeinkkel tölteni és császkálni a városban, így mára két klasszikus, hiper gyors,de nagyon finom ételt készíetettünk.
De ígérjük, holnap igyekszünk valami különleges, vasárnapi ínyencséggel készülni (igyekszünk olyanokat is beletenni, amiket kértetek )
Ma is minden ételnél sorban látjátok, hogy az 5 alapanyagból mit használtunk és mennyit, a kész ételt és a megmaradt hulladékot, ami ment a komposztba.
A mai ételek: vega paprikás krumpli és tepsiben sült krumpli, cékla, édesburgonya cékla salátával és savanyú káposztával.
***Vega paprikás krumpli***ebéd
Ez a recept azért jó, mert nálunk mindig van egy kis piros paprika, így a világ minden táján meg tudjuk főzni.
3 szem krumpli-70 Ft; 1 ek olaj-5 Ft; 2 szem hagyma-30Ft fűszerek (só,bors, piros paprika) 10Ft és savanyúság-60Ft; végül még nokedlivel dúsítottuk (1 db tojás-45 Ft;2 kanál liszt-5Ft)
Összesen: 225 Ft
***Sütőben sült zöldségek rozmaringgal és majonézes, savanyú borkás, diós cékla saláta*** vacsora
Ez a tuti gyors receptünk, társasjáték estekre, filmnézős délutánra vagy ha már hazaérve nincs erőnk főzni, csak bedobunk mindent a tepsibe.
1,5 kg krumpli-375 Ft; 1 db édes krumpli-200Ft; 1 db cékla-70Ft (só, bors, 1 kanál olaj, 2 szál rozmaring-30 Ft)
Összesen: 675 Ft – 4 főre
Saláta: 1 fej cékla -70FT, 2 nagyobb csemege uborka-10Ft, 1 marék dió-100Ft; 1 ek majonéz és 1 ek tejföl (kimérve a piacról:-)-50Ft, só, bors
Összesen: 230 Ft
A mai étkezésünk összesen: 1130
Vasárnap – 7. nap
Ma volt a kihívásunk utolsó napja. Ma szerettünk volna egy kicsit különlegesebbet készíteni és kénytelenek voltunk még egy alapanyagot hozzáadni a mai ételekhez. Egyszerűen annyira különlegesek voltak ezek a répák, hogy szerettük volna nektek is megmutatni. Egy nénitől vettük a piacon, aki szeret kísérletezni .
Ráadásul a borscsból így is kihagytunk pár alapanyagot, így ez egy eléggé módosított verzió.
***Ukrán céklaleves (borscs)***
1 nagy hagyma-20Ft; 1 nagy cékla-70Ft, 3 szál répa- 30 Ft; 1,5 dl paradicsomlé-60Ft; 1 kanál tejföl (opcionális a tálaláshoz)-20 Ft; 1 marék bab-60Ft; 1,5 ek vörösbor-30Ft; 1 ek olaj-5 Ft; fűszerek (só,bors)
Összesen: 295 Ft
***Rántott krumpli (a leves mellé)***
Panírozni nem nagyon szoktunk, ezt feltétlenül szerettük volna megmutatni nektek. Még Dóri gyerekkorából való a „recept”, amit anyukája készített neki, mikor rántott húst akart enni hús nélkül (már akkor is hadilábon állt a hússal.)
3 nagyobb szem krumpli-110Ft;1 db tojás-45Ft; (liszt és morzsa-20Ft)
Összesen: 175 Ft
***Alma rózsa***
Dóri már régóta szeretett volna rózsa formájú almás sütit sütni, de minden recept mirelit leveles tésztát írt, így kipróbáltuk citromos keksz tésztájából. Hátha sikerül. Egész jó lett az eredmény, bár valószínűleg leveles tésztával készítve szebben megmarad a formája. Így azért eléggé kinyíltak.
Lett belőle még 4 tepsi citromos keksz, úgyhogy nem tudjuk, pontosan mennyibe kerülnek maguk a rózsák.
Az összes alapanyag: 40dkg liszt-200Ft;30dkg vaj-800Ft;egy csipet só; 20dkg porcukor-50Ft;1 citrom leve és reszelt héja-50Ft; 1 ek tej.
Összesen: 1100
***Paprikás krumpli krém***
A paprikás krumpli maradéka összemixelve. Edvárd holnapi szendvicse. Savanyú uborkával.
0Ft
A mai étkezésünk összesen: 1570
A 7 nap össz kiadása: 6918 Ft +1 kg kenyér (400Ft) + 1-2 szelet sajtot tettünk a héten a szendvicsbe (450Ft)
Összesen a teljes hét kiadása: 7768 Ft ez 7 napra, két főre, változatosan és minden csomagolás mentesen, jó minőségben beszerezve.
Írjátok meg, ha valamelyik receptre részletesen is kíváncsiak vagytok…illetve, hogy mit gondoltok, siekerült-e bemutatnunk azt, hogy ez az életmód nem is drága.
Itt a vége! Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy tetszett nektek. Volt olyan recept, amit kipróbáltatok? Kedvet csináltunk az idény zöldségekhez? Melyik tetszett/lepett meg a legjobban? Volt valami újdonság?
samutanul
2019.01.07. @ 09:35
Sziasztok!
Engem az almapuffancs az alma rózsa a paprikás krumpli krém receptje nagyon érdekelne!!!
És nagy gratula az egészhez!!!!!
Erika
Talpalatnyi történetek
2019.01.09. @ 08:07
Szia!
Örülünk, hogy tetszik:-).
1. A paprikás krumpli krém a legegyszerűbb:-). Ami marad a papriás krumpliból (mondjuk mivel nem eszünk húst, nem tudjuk, hogy a kolbászos verzióval ez hogy működik) azt egyszerűen összemixeled robotgéppel és máris krém lesz belőle.
2. Almapuffancs:
2-3 db alma
1 citrom
10 dkg cukor
2 tojás
25 dkg liszt
1-2 dl tej
sütőpor
csipet só
olaj
őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg (elhagyható)
porcukor,
A felvert tojásokat 10 dkg cukorral és a tejjel habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, pici sót és a citrommal meglocsolt, fűszerezett almát. Sűrű galuska tésztát készítünk és evőkanállal beleszaggatjuk a forró olajba, pirosra sütjük. Mikor kisült beleforgathatjuk fahéjas porcukorba.
3. Alma rózsa
Az eredeti recept leveles tésztával van,de mivel az csomagolva van, mélyhűtve, nekiállni pedig nem volt időnk, hogy leveles tésztát késztsünk (ami több óra sajnos) ezért megpróbáltuk citromos keksz tészával, de bármilyen keksz tészta megteszi, csak nyilván jobban töredezik, mint a nyúlós leveles tészta és nem lesz annyira szép. Ebben a videóban viszont látod, hogy mitől lesz belőle rózsa. (Mivel mi mikrót nem használunk, ezért citromos vízben picit megfőztem, lábasban az almákat…de nem szabad túl puhának sem lenniük., csak éppen, hogy hajtható legyen.) https://www.youtube.com/watch?v=5rGrwvEjZIQ
A tészte tényleg lehet bármi, ami neked bevált.
Jó főzőcskézést! Reméljük tudtunk segíteni:-).
Dorina
2019.01.11. @ 14:38
Sziasztok!
Köszönöm a beszámolótokat, nagyon örülök, hogy rábukkantam! Jó látni, hogy vannak még olyan emberek, akik ennyire szívükön viselik a fenntartható életformát!
Őszintén szólva, engem az összes étel receptje érdekelne, ha nem gond, kérlek, tegyétek fel őket! 🙂
Dorina
Talpalatnyi történetek
2019.01.11. @ 15:24
Szia! Nagyon örülünk, hogy tetszett:-). Igen, terveztük, hogy feltesszük mindegyiket,de egyszerűen annyira sok idő, hogy eddig nem volt rá kapacitásunk. A legtöbbet érzésre készítettük, a receptekhez pedig pontos útmutató és méricskélésre lenne szükség. Jó néhányat a facebookon megtalálsz, illetve itt kommentben. Próbáltunk olyan ételeket készíteni, amelyeket csak úgy ízlés szerint is el tudtok készíteni, direkt kevés alapanyagból. De igyekszünk feltenni majd…sajnos már csak , akkor ha hazaértünk. Addig is, nyugodtan kísérletezz és ha van energiád a facebookon az adott bejegyzések alatt recepteket is találsz a kommentekben, azokhoz az ételekhez, amelyek kicsit bonyolultabbnak tűnnek.
Köszönjük a visszejelzésed, a követést és igyekszünk majd feltölteni:-).
Dorina
2019.01.28. @ 17:43
Köszönöm szépen, utánajárok Facebook-on! 🙂
Így sikerült és ennyibe került egy heti, hulladékmentes étkezésünk! | Talpalatnyi történetek Edvárd és Dóri utazásaiból a világ körül
2019.05.02. @ 09:44
[…] Mindössze öt alapanyagból, 14 féle étel készítettünk: […]
Zöld karácsony III. – Mi kerüljön az asztalra? – Green Guide Budapest
2019.12.17. @ 10:47
[…] a krumpli és édesburgonya mellé is passzol, mondjuk egy trikolor rakott krumpliban. Sőt, a Talpalatnyi Történetek bloggerei azt is megmutatták, hogy lehet mindössze 5 alapanyagból egy héten át olcsó, […]